ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Τουρκία: Η νίκη Ερντογάν σόκαρε το χρηματιστήριο – Πάγωσαν οι συναλλαγές

Στο αποτέλεσμα των τουρκικών εκλογών αντέδρασαν και οι αγορές, με το χρηματιστήριο να βυθίζεται σήμερα στην Κωνσταντινούπολη.
Τουρκία: Η νίκη Ερντογάν σόκαρε το χρηματιστήριο – Πάγωσαν οι συναλλαγές

Δεν αντέδρασαν καλά οι αγορές στην διαφαινόμενη νίκη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις εκλογές στην Τουρκία. Αυτή θα είναι η 3η θητεία του 70χρονου πολιτικού στον προεδρικό θώκο της γειτονικής χώρας.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ που έδωσε το κανάλι Open, το χρηματιστήριο στην Κωνσταντινούπολη «βυθίστηκε» με τις συναλλαγές να «παγώνουν».

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι απώλειες που καταγράφηκαν έφτασαν στο 6,14%, με αποτέλεσμα οι υπεύθυνοι να κλείσουν για λίγο τις συναλλαγές μήπως και ηρεμήσουν λίγο οι αγορές. Κάτι που όμως δεν συνέβη, με το χρηματιστήριο να ολοκληρώνει τη μέρα με βαριές απώλειες, 294 μονάδων συνολικά.

«Βουτιά» όμως έκανε και η τουρκική λίρα χάνοντας 0,4% της αξίας της έναντι του δολαρίου. Έτσι άγγιξε το ιστορικού χαμηλό της, το οποίο είχε φτάσει τις μέρες των πρόσφατων φονικών σεισμών που έπληξαν πριν από λίγες ημέρες την Τουρκία.

Επιπλέον εκτοξεύθηκε και το κόστος ασφάλισης από τον κίνδυνο χρεοκοπίας της Τουρκίας, με τους επενδυτές να προτιμούν έναν νικητή από την πρώτη Κυριακή κιόλας, ώστε να ηρεμήσει η πολιτική αβεβαιότητα στη γειτονική χώρα.

Μάλιστα η πλειοψηφία των επενδυτών επιθυμούσαν την εκλογή του Κεμάλ Κιλιντσντάρογλου στην προεδρία, ο οποίος είχε δεσμευτεί οτι θα σταματήσει τα λεγόμενα «Erdoganomics». Δηλαδή την αδόκιμη πολιτική του Ερντογάν που μειώνει συνεχώς τα επιτόκια και αφήνοντας ουσιαστικά τον πληθωρισμό να καλπάσει και να «τρώει» τα εισοδήματα των Τούρκων πολιτών.

Είναι χαρακτηριστικό πως η τουρκική λίρα έχει χάσει το 80% της αξίας τον τελευταίο χρόνια.

Δείτε παρακάτω το σχετικό ρεπορτάζ διαφαινόμενη επανεκλογή Ερντογάν στην Τουρκία

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Τουρκία: Η νίκη Ερντογάν σόκαρε το χρηματιστήριο – Πάγωσαν οι συναλλαγές», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Αλέξανδρος Κωτάκης

Είμαι ο Αλέξανδρος Κωτάκης και γεννήθηκα στην Αθήνα. Σπούδασα αθλητική δημοσιογραφία και πλέον η σχέση μου μαζί της ξεπερνά την 20ετία. Όλα αυτά τα χρόνια «κύλησαν» στο διαδίκτυο μέσα από συνεργασίες με αθλητικές ιστοσελίδες. To Sportnet.gr αποτέλεσε την αρχή για εμένα, ενώ ακολούθησαν το Sportline.gr, το easybetnet.com και βεβαίως το Goal News (Sentragoal.gr) στο οποίο παρέμεινα το συντριπτικά μεγαλύτερο διάστημα της ως τώρα πορείας μου (11.5 έτη). Τα τελευταία χρόνια βρίσκομαι στην «οικογένεια» του Sportime, με το οποίο συνεχίζω να καλύπτω το αθλητικό ρεπορτάζ, αλλά και την ειδησεογραφία της επικαιρότητας από όλους του χώρους. Επίσης αρθρογραφώ για την ομάδα του Άρη.