Τουρκία: Μετά το σόου Δένδια δεν έχουμε άλλη επιλογή από την επίθεση, γράφει στην τουρκική Sabah ο Τούρκος καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών και Διεθνών Σχέσεων του πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης, Χασάν Μπασρί Γαλτσίν.

«Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, δεν υπάρχει άλλη επιλογή από το να χτυπήσουμε και να βρυχηθούμε στην Ελλάδα», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον Χασάν Μπασρί Γαλτσίν κάποιοι μπορεί να πιστεύουν ότι η τοποθέτηση του Έλληνα ΥΠΕΞ «ήταν ένα στιγμιαίο λάθος ή κάτι τέτοιο», όμως όπως αναφέρει «ο Έλληνας Υπουργός ήρθε με σχέδιο εκφοβισμού στην καρδιά της Άγκυρας».

Μπήκε από την Ανατολική Μεσόγειο. Βγήκε από την Αγία Σοφία» συμπλήρωσε, για την θέση του Νίκου Δένδια. Μάλιστα ο Τούρκος καθηγητής υπογραμμίζει πως ο Έλληνας ΥΠΕΞ φρόντισε να τονίσει πως «μπορεί να επιβληθούν κυρώσεις», στην Τουρκιά, για να ισχυροποιήσει την θέση ης Ελλάδας.

«Ο Έλληνας υπουργός γνωρίζει επίσης ότι αυτό που λέει δεν αρκούν για να απειλήσει την Τουρκία. Ούτε η Ελλάδα ούτε η δύναμη τής μπορούν να αψηφήσουν την Τουρκία ενώ η ΕΕ δεν έχει τέτοιες προθέσεις», σημειώνει.

Ωστόσο, ο Γαλτσίν τονίζει πως στην Ελλάδα «αρέσει ηιδέα ότι είναι εκπρόσωπος της ΕΕ. Και οι Έλληνες πολιτικοί το χρησιμοποιούν ως κίνητρο για την κοινωνία».

«Το σκάνδαλο του Δένδια σε μια φιλική συνάντηση! Δυστυχώς, η Ελλάδα είναι το ίδιο, το ίδιο, το ίδιο», τιτλοφορείται το ρεπορτάζ της τουρκικής Hurriyet που αφορά στην συνάντηση και τις δηλώσεις των δύο ανδρών.

Προκλητικές οι δηλώσεις Δένδια, δεν μπορούμε να τις αποδεχτούμε, ότι παραβιάζουμε δικαιώματα της Ελλάδας στο Αιγαίο, δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ στην συνέντευξη των δύο ανδρών την προηγούμενη εβδομάδα.

Τα παραβιάζετε και πετάτε και πάνω από ελληνικό έδαφος, απάντησε ο Νίκος Δένδιας, «μην περιμένετε ότι δεν θα τα πούμε» επειδή ήρθα εδώ, συμπλήρωσε.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου έθεσε θέμα αποστρατικοποίησης των νησιών με το Νίκο Δένδια να του απαντά πως έχουν πάνω τους στρατό που κοστίζει επειδή κάποιοι έχουν απέναντι αποβατικές… τάσεις.

«Δεν είπα τίποτα που να κατηγορεί την Ελλάδα στην ομιλία μου, αλλά ήλπιζα ότι η πρώτη συνάντηση θα ήταν σε πιο θετική ατμόσφαιρα. Μας πρόσαψε (σ.σ. ο Νίκος Δένδιας) απαράδεκτες κατηγορίες. Η Ελλάδα είπε ότι η Τουρκία παραβιάζει δικαιώματα κυριαρχίας. Δεν μπορούμε να το αποδεχτούμε» δήλωσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου μετά το τέλος των δηλώσεων Δένδια.

Ο κ. Δένδιας, αναφορικά με το μεταναστευτικό επεσήμανε ότι συμφώνησε με τον Τούρκο ομόλογό του ότι πρόκειται για «ευρωτουρκικό ζήτημα« και έκανε λόγο για εργαλιοποίηση πέρσι στον Έβρο ενώ υπογράμμισε την ανάγκη η Τουρκία να τηρεί τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη δήλωση του 2016.

Ανέφερε ακόμη ότι μια αντιστροφή της απόφασης της Τουρκίας να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί θα ήταν «προς το συμφέρον της Τουρκίας αλλά και της εικόνας της διεθνώς”.

«Συζητήσαμε όλα τα θέματα στις μεταξύ μας σχέσεις και υφίσταται μια διαφορά απόψεων στο θέμα του Αιγαίου, είπε ο κ.Τσαβούσογλου, πριν ανέβει η ένταση.

Η αναφορά του Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε τουρκική μειονότητα στην Ελλάδα έκανε το Νίκο Δένδια να απαντήσει σε έντονο ύφος πως δεν υφίσταται τουρκική μειωνότητα βάσει της Συνθήκης της Λωζάνης, η οποία όπως είπε ισχύει και θα ισχύει και την έχει υπογράψει μάλιστα και η Τουρκία.

To αρχικό καλό κλίμα στις δηλώσεις των δύο υπουργών Εξωτερικών πήγε να… χαλάσει (σ.σ. χάλασε) αλλά τελικά έγινε προσπάθεια να… διασωθεί από την προσμονή για το δείπνο.

Διαβάστε επίσης:

Ελληνοτουρκικά: Τα Rafale καίνε τις Belharra;

Φρεγάτες: Έκπληξη των Τούρκων για τις SIGMA 11515

Τουρκία: Μετά το σόου Δένδια δεν έχουμε άλλη επιλογή από την επίθεση