Τουρκία: Σκάνδαλο Δένδια σε μια φιλική συνάντηση – Τα έχασαν οι Τούρκοι από τις δηλώσεις του Έλληνα ΥΠΕΞ

«Το σκάνδαλο του Δένδια σε μια φιλική συνάντηση! Δυστυχώς, η Ελλάδα είναι το ίδιο, το ίδιο, το ίδιο», τιτλοφορείται το ρεπορτάζ της τουρκικής Hurriyet που αφορά στην συνάντηση και τις δηλώσεις των δύο ανδρών.

Προκλητικές οι δηλώσεις Δένδια, δεν μπορούμε να τις αποδεχτούμε, ότι παραβιάζουμε δικαιώματα της Ελλάδας στο Αιγαίο, δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Τα παραβιάζετε και πετάτε και πάνω από ελληνικό έδαφος, απάντησε ο Νίκος Δένδιας, «μην περιμένετε ότι δεν θα τα πούμε» επειδή ήρθα εδώ, συμπλήρωσε.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου έθεσε θέμα αποστρατικοποίησης των νησιών με το Νίκο Δένδια να του απαντά πως έχουν πάνω τους στρατό που κοστίζει επειδή κάποιοι έχουν απέναντι αποβατικές… τάσεις.

«Δεν είπα τίποτα που να κατηγορεί την Ελλάδα στην ομιλία μου, αλλά ήλπιζα ότι η πρώτη συνάντηση θα ήταν σε πιο θετική ατμόσφαιρα. Μας πρόσαψε (σ.σ. ο Νίκος Δένδιας) απαράδεκτες κατηγορίες. Η Ελλάδα είπε ότι η Τουρκία παραβιάζει δικαιώματα κυριαρχίας. Δεν μπορούμε να το αποδεχτούμε» δήλωσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου μετά το τέλος των δηλώσεων Δένδια.

Ο κ. Δένδιας, αναφορικά με το μεταναστευτικό επεσήμανε ότι συμφώνησε με τον Τούρκο ομόλογό του ότι πρόκειται για «ευρωτουρκικό ζήτημα« και έκανε λόγο για εργαλιοποίηση πέρσι στον Έβρο ενώ υπογράμμισε την ανάγκη η Τουρκία να τηρεί τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη δήλωση του 2016.

Ανέφερε ακόμη ότι μια αντιστροφή της απόφασης της Τουρκίας να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί θα ήταν «προς το συμφέρον της Τουρκίας αλλά και της εικόνας της διεθνώς”.

«Συζητήσαμε όλα τα θέματα στις μεταξύ μας σχέσεις και υφίσταται μια διαφορά απόψεων στο θέμα του Αιγαίου, είπε ο κ.Τσαβούσογλου, πριν ανέβει η ένταση.

Η αναφορά του Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε τουρκική μειονότητα στην Ελλάδα έκανε το Νίκο Δένδια να απαντήσει σε έντονο ύφος πως δεν υφίσταται τουρκική μειωνότητα βάσει της Συνθήκης της Λωζάνης, η οποία όπως είπε ισχύει και θα ισχύει και την έχει υπογράψει μάλιστα και η Τουρκία.

To αρχικό καλό κλίμα στις δηλώσεις των δύο υπουργών Εξωτερικών πήγε να… χαλάσει (σ.σ. χάλασε) αλλά τελικά σώθηκε από την προσμονή για το δείπνο.

Διαβάστε επίσης:

Τσαβούσογλου: Προκλητικές οι δηλώσεις Δένδια – Δένδιας: Εδώ πετάτε πάνω από ελληνικό έδαφος

Ελληνοτουρκικά: Η Τουρκία «σπρώχνει» μετανάστες στο Αιγαίο – Η Αθήνα συλλέγει στοιχεία

Τουρκία: Σκάνδαλο Δένδια σε μια φιλική συνάντηση – Τα έχασαν οι Τούρκοι