Τουρκία: ΣΟΚ στην Άγκυρα από χάρτη της Ε.Ε. για τις ευρωπαϊκές ΑΟΖ όπου φαίνονται ενωμένες κυπριακή και ελληνική ΑΟΖ όπως θέλει η Αθήνα.

Τουρκία: ΣΟΚ στην Άγκυρα από χάρτη της Ε.Ε. για τις ευρωπαϊκές ΑΟΖ όπου φαίνονται ενωμένες κυπριακή και ελληνική ΑΟΖ.

Έσβησε η Ευρωπαϊκή Ένωση την Τουρκία από την Ανατολική Μεσόγειο, υιοθετώντας τις ελληνικές θέσεις σε μελέτη της για την «διεθνή ωκαιανικη διακυβέρνηση».

Η Ε.Ε διαθέτει τη μεγαλύτερη ΑΟΖ στον κόσμο (20 εκ.τ.χλμ) δηλαδή 380% μεγαλύτερη από το έδαφός της.

Ο χάρτης που προκύπτει με την ΑΟΖ κρατών της ΕΕ επιβεβαιώνει πανηγυρικά ότι η ελληνική ΑΟΖ συνορεύει με την κυπριακή.

Τουρκία: ΣΟΚ στην Άγκυρα από χάρτη της Ε.Ε. για τις ευρωπαϊκές ΑΟΖ όπου φαίνονται ενωμένες κυπριακή και ελληνική ΑΟΖ

Η Ε.Ε. είχε απειλήσει την Τουρκία με κυρώσεις την 21η Μαρτίου επειδή δεν υποχωρεί από την θέση της να δέχεται τα θαλάσσια σύνορα στην Ανατολική Μεσόγειο βάσει του Χάρτη της Σεβίλλης.

Ο Χάρτης της Σεβίλλης οριοθετεί δικαίωμα ΑΟΖ και στο Καστελλόριζο, επιτρέποντας σύνδεση ελληνικής και κυπριακής ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο. Δημιουργήθηκε όταν η Ευρωπαϊκή Ένωση ζήτησε από το Πανεπιστήμιο της Σεβίλης να απεικονίσει τις ΑΟΖ των ευρωπαϊκών κρατών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982.

Οι Τούρκοι θεωρούν πως ο «Χάρτης της Σεβίλης» φυλακίζει την Τουρκία στις ακτές της Μικράς Ασίας.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε σπεύσει μετά τα πρόσφατα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής να ευχαριστήσει τους Ευρωπαίους που δεν υπέκυψαν στην Ελλάδα και την Κύπρο και δεν υπέβαλαν κυρώσεις στην Άγκυρα, όμως τελικά δεν είχε ενημερωθεί σωστά για την απόφαση της Συνόδου.

Τουρκία: ΣΟΚ στην Άγκυρα από χάρτη της Ε.Ε. για τις ευρωπαϊκές ΑΟΖ όπου φαίνονται ενωμένες κυπριακή και ελληνική ΑΟΖ.

Τουρκία: ΣΟΚ στην Άγκυρα από χάρτη της Ε.Ε. για τις ευρωπαϊκές ΑΟΖ όπου φαίνονται ενωμένες κυπριακή και ελληνική ΑΟΖ.

Tην ίδια ώρα, οι Τούρκοι παραδέχονται πως θα πονοκεφαλιάσουν από την παρουσία των ελληνικών Rafale στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Ειδική αναφορά γίνεται από Τούρκους αναλυτές στα ραντάρ AESA, SPECTRA, αλλά και στους πυραύλους Meteor, SCALP και Exocet που θα φέρουν τα ελληνικά Rafale.

Mάλιστα οι Τούρκοι σημειώνουν πως θα είναι λάθος να πιστέψουν πως λόγω του μικρού τους αριθμού (18) τα ελληνικά Rafale δεν μπορούν να αλλάξουν τις ισορροπίες στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην δυνατότητα των Exoset να πλήττουν πλοία από χαμηλό ύψος, ώστε να μην ανιχνεύονται από τα συστήματα ραντάρ των Τούρκων.

Σαφή υπεροχή στους Έλληνες προσφέρουν, σύμφωνα με τους Τούρκους, και οι πύραυλοι SCALP, οι οποίοι όπως τονίζεται, με εμβέλεια άνω των 500 χλμ, μπορούν να πλήττουν στόχους από πολύ μακριά.

Πάντως εκεί που οι Τούρκοι δίνουν τα… ρέστα τους είναι αναφορικά με τους πυραύλους Meteor που θα φέρουν τα ελληνικά ραντάρ, όπου σημειώνεται πως οι συγκεκριμένοι πύραυλοι έχουν τη μεγαλύτερη No Escape Zone για πυραύλους αέρος – αέρος στον κόσμο.

Διαβάστε επίσης:

Τούρκοι: Η Ελλάδα παίρνει 12 Rafale F3-R – Είναι τα πιο προηγμένα λένε

Τούρκοι: Διαφημίζουν τα ελληνικά Rafale – Αυτό είναι το πρώτο ελληνικό

Τουρκία: ΣΟΚ από χάρτη της Ε.Ε. – Ενωμένες κυπριακή και ελληνική ΑΟΖ