Τουρκία: Εποχή λιτότητας από τον Ερντογάν ενόψει εκλογών

Ο Ερντογάν προσπαθεί να συμμαζέψει οικονομικά την Τουρκία λίγους μήνες πριν από τις εκλογές και παγώνει τα εξοπλιστικά προγράμματα.

Η Τουρκία έχει μπει στη τελική ευθεία για τις μεγάλες εκλογές και ο Ταγίπ Ερντογάν δείχνει να αγχώνεται, αναζητώντας τρόπους για να διατηρήσει τα ηνία και μετά από αυτές.

Παρότι η γειτονική χώρα συνεχίζει να διατηρεί την προκλητική της στάση απέναντι στην Ελλάδα και διατυμπανίζει πόσο ισχυρή είναι με τα υπερσύγχρονα εξοπλιστικά προγράμματα που διαθέτει, η αλήθεια είναι λίγο διαφορετική.

Η πτώση της τουρκικής λίρας, η αξία της οποίας καταρρέει, σε συνδυασμό με την χαμένη αξιοπιστία του Ερντογάν στους χαμηλόμισθους της Τουρκίας φαίνεται πως έχει οδηγήσει τον Τούρκο πρόεδρο σε αλλαγή πλεύσης.

Έτσι, 19 μήνες πριν από τις εκλογές, ο Ερντογάν λόγω της οικονομικής λιτότητας που επικρατεί στη χώρα πήρε την απόφαση να «παγώσει»  τα εξοπλιστικά προγράμματα και να δώσει χρήματα στον λαό του, προκειμένου να ανεβάσει εκ νέου την δημοτικότητα του.

Αντιλαμβανόμενος πως οι χαμηλόμισθοι αποτέλεσαν στο παρελθόν την εκλογική του δύναμη, φαίνεται να αφήνει προς στιγμήν στην άκρη την επίδειξη δύναμης, βάζοντας σε δεύτερη μοίρα την ενίσχυση του εξοπλισμού της χώρας.

Με αυτόν τον τρόπο έχει ως στόχο να ξανακάνει ευχαριστημένους όλους αυτούς τους πολίτες που βλέπουν τα εισοδήματα τους να μειώνονται συνεχώς, με την σκέψη του Ερντογάν να αφορά το 2022 και 2023, έτη κατά τα οποία μέρος των δημοσίων επενδύσεων και των εξοπλιστικών προγραμμάτων, αναμένεται να πάνε πιο πίσω.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της κατάστασης στην οποία βρίσκεται η Τουρκία, είναι το γεγονός πως αν σήμερα η γειτονική χώρα επέλεγε να αγοράσει ένα μαχητικό αεροσκάφος τύπου F-16 θα ήταν αναγκασμένη να πληρώσει 65% πιο ακριβά σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2021 για να το αποκτήσει.

Μάλιστα, σάλο προκάλεσαν οι εικόνες πολλών πολιτών να έχουν σχηματίσει μια τεράστια ουρά προκειμένου να προμηθευτούν ένα ψωμί, που πλέον είναι πολυτέλεια για τους περισσότερους στη Τουρκία.

Θυμίζουμε, πως οι Τούρκοι βρίσκονται σε τέτοιο βαθμό απόγνωσης, με πολλούς να είναι αυτοί που καλούν τον Ερντογάν να παραιτηθεί από την προεδρία.