Τουρκία: Θέση κατά της της λέξης «Οικουμενικός» πήρε ο κυβερνήτης στο Φατίχ, αναφορικά με τη φανέλα που δόθηκε στον Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Θέση κατά της χρησιμοποίησης της λέξης «Οικουμενικός» πήρε ο διοικητής της περιφέρειας Φατίχ στην Τουρκία, αναφορικά με τη φανέλα που δόθηκε στον Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Τουρκία: Το σχοινί στα άκρα τραβάνε οι Τούρκοι αναφορικά με το θέμα που προέκυψε με τη φανέλα της Τράμπζονσπορ που δόθηκε στον Πατριάρχη Βαρθολομαίο και έγραφε «Οικουμενικός».

Μετά την αήθη επίθεση του ακροδεξιού Ντεβλέτ Μπαχτσελί στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, θέση στο θέμα πήρε και ο Κυβερνήτης της περιοχής Φατίχ στην Τουρκία.

Συγκεκριμένα το γραφείο του εξέδωσε ανακοίνωση η οποία υποστηρίζει ότι «… η λέξη “οικουμενικός” δεν έχει νομική υπόσταση. Ο ισχυρισμός του Ελληνικού Πατριαρχείου περί οικουμενικού είναι ασυμβίβαστος με τα νομικά δεδομένα το οποίο δεν φέρει το επίθετο “οικουμενικό”».

Στην ανακοίνωση ακόμη σημειώνεται ότι «…δεν υπήρχε καμία διάταξη σχετικά με το καθεστώς του Πατριαρχείου στη Συμφωνία Ανταλλαγής Τουρκικών και Ελληνικών Πληθυσμών που υπεγράφη μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στις 30 Ιανουαρίου 1923.  Υπενθυμίζεται ότι οι Έλληνες της Bozcaada και της Gökçeada και οι μουσουλμάνοι Τούρκοι στη Δυτική Θράκη αποκλείστηκαν από την ανταλλαγή».  Η αρμοδιότητα του Ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου στη Φενέρ ​​και του πνευματικού συμβουλίου περιορίζεται στην κάλυψη των θρησκευτικών αναγκών της Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινούπολης και της ελληνικής κοινότητας της Bozcada και Περιοχή Gökçeada».

Τουρκία – Μπαχτσελί «Ο Έλληνας Πατριάρχης δεν πρέπει να ασχολείται με πολιτικές και διοικητικές υποθέσεις»

Επί του θέματος, ο Πρόεδρος του κόμματος MHP και ηγέτης των «Γκρίζων Λύκων», Μπαχτσελί είχε κινηθεί στο ίδιο ύφος: «Δεν υπάρχει κανένα ίδρυμα που να ονομάζεται οικουμενικός στην Τουρκία και δεν υπάρχει περιγραφή θέσης. Σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λοζάνης, ο Έλληνας Πατριάρχης ​​δεν πρέπει να ασχολείται με πολιτικές και διοικητικές υποθέσεις και να παρέχει πνευματικές υπηρεσίες στους Ελληνορθόδοξους πολίτες μας στη χώρα μας. Δεν μπορεί να έχει άλλη ιδιότητα παρά μόνο να είναι θρησκευτικός αξιωματούχος προσκολλημένος στο . είπε.

Όλα αυτά την ώρα που η Τουρκία προκάλεσε με απίστευτο τρόπο στο Αιγαίο, και που ο Ερντογάν προσπαθεί να ξαναβγεί πρόεδρος, χάρη σε ένα ύπουλο σχέδιο, έχοντας τη στήριξη χωρών η Ρωσία, το Κατάρ, η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.