ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Τουρκία: «Τρίζει η καρέκλα» του Ερντογάν – Τι δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις επικείμενες εκλογές

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προκήρυξε επισήμως τις προεδρικές και τις βουλευτικές εκλογές για την 14η Μαΐου, με νέες δημοσκοπήσεις πάντως να δίνουν ξεκάθαρο προβάδισμα στον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.
Τουρκία: «Τρίζει η καρέκλα» του Ερντογάν – Τι δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις επικείμενες εκλογές

Ο εκλογικός κύβος ερρίφθη στην Τουρκία. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπέγραψε το προεδρικό διάταγμα με το οποίο οι εκλογές ορίζονται για τις 14 Μαΐου (και αν χρειαστεί δεύτερος γύρος, στις 28 του ίδιου μήνα), στοχεύοντας να παρατείνει τις δύο δεκαετίες του στην εξουσία.

Ο πιο θανατηφόρος σεισμός της δεκαετίας σε Τουρκία και Συρία, που στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 47.000 ανθρώπους, δεν επηρέασε τελικά την ημερομηνία των εκλογών, οι οποίες θα γίνουν έναν μήνα νωρίτερα από ότι ήταν προγραμματισμένες.

Φυσικά, πολλοί είναι εκείνοι που έχουν ασκήσει έντονη κριτική στην αντίδραση της κυβέρνησης στον φονικό σεισμό, κατηγορώντας τον ότι απέτυχε να προετοιμάσει τη χώρα για μία ενδεχόμενη καταστροφή.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι οπαδοί της Φενερμπαχτσέ, που ζητούσαν την παραίτηση Ερντογάν.

Όλα αυτά λοιπόν, την ώρα που η εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του Τούρκου, με το κόμμα του, το AKP, συνεχώς γνωρίζει νέες απώλειες.

Όπως έδειξε νέα δημοσκόπηση της MetroPoll, το κυβερνών κόμμα έχασε τέσσερις μονάδες σε σχέση με τις μετρήσεις του Ιανουαρίου.

Παράλληλα, πάνω από το ένα τρίτο των Τούρκων, το 34%, λένε ότι η κυβέρνηση του AKP είναι υπεύθυνη για τον υψηλό αριθμό νεκρών και τις καταστροφικές συνέπειες του σεισμού που συγκλόνισε τη νότια Τουρκία τον περασμένο μήνα.

Στο πλαίσιο της μηνιαίας δημοσκόπησης «Turkey’s Pulse» που πραγματοποιήθηκε από τη MetroPoll σε 2.118 άτομα σε 28 επαρχίες μεταξύ 23-28 Φεβρουαρίου, οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν μεταξύ άλλων, ποιος πιστεύουν ότι ευθύνεται περισσότερο για τις απώλειες από τον σεισμό.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Εντογάν είναι στην ηγεσία της Τουρκίας από το 2003, πρώτα σαν πρωθυπουργός και από το 2014 από τη θέση του προέδρου, αλλά οι φετινές εκλογές είναι μία πρόκληση.


Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Βαγγέλης Λάσκαρης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του ιστότοπου αυτού.