ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Τουρκικές εκλογές: Ερντογάν ή Κιλιντσάρογλου; – Τι περιμένει η Ελλάδα

Τα δεδομένα που διαμορφώνονται ενόψει των τουρκικών εκλογών στις 14 Μαΐου - Τι λένε Γιάννης Μανδαλίδης και Κώστας Λάβδας
Τουρκικές εκλογές: Ερντογάν ή Κιλιντσάρογλου; – Τι περιμένει η Ελλάδα

Τουρκία: Σε «γρίφο» για δυνατούς λύτες εξελίσσονται οι τουρκικές εκλογές, καθώς κανείς δεν μπορεί να προβλέψει αν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παραμείνει στον προεδρικό θώκο της γειτονικής χώρα, ή θα έχουμε «αλλαγή σκυτάλης» μετά από πολλά χρόνια με την ανάληψη της εξουσίας από την αντιπολίτευση (Κεμαl Κιλιντσάρογλου).

Την ώρα που μια τελευταία δημοσκόπηση σοκάρει τον Ερντογάν, απειλώντας τον με το τέλος του, διάφορες άλλες δημοσκοπήσεις παρουσιάζουν το εξής παράδοξο.

Ενώ σε αρκετά γκάλοπ ο Κεμάλ Κιλιντσάρογλου προηγείται έναντι του Ερντογάν στο ερώτημα «ποιος είναι καταλληλότερος για πρόεδρος στην Τουρκία;», το κόμμα του που κυβερνά αυτή τη στιγμή την Τουρκία στις περισσότερες δημοσκοπήσεις εμφανίζεται να προπορευόμενο! Αυτό τονίζει σε τοποθέτησή του στην ΕΡΤ, ο Γιάννης Μανδαλίδης από την Τουρκία.

Συγκεκριμένα το κόμμα του Ερντογάν λαμβάνει 35% των ψήφων, έναντι μόλις του 21,7% των κομμάτων της αντιπολίτευσης που εκπροσωπούνται από τον Κιλιντσάρογλου. Σε αυτά τα ποσοστά δεν συμπεριλαμβάνονται οι αναποφάσιστοι. Σύμφωνα με τους ειδικούς, αν ενσωματωθούν οι αναποφάσιστοι τότε το κυβερνών κόμμα θα ανέβει στο 40%.

Ετσι υπάρχει το ενδεχόμενο ο Κλιντσάρογλου να εκλεγει ως πρόεδρος έχοντας όμως την πλειοψηφία της Βουλής εναντίον του!

Για να μπορεί να έχει αυτονομία κινήσεων ο επόμενος πρόεδρος θα πρέπει να εξασφαλίσει 301 έδρες από το σύνολο των 600 εδρών στην εθνοσυνέλευση. Επίσης θα πρέπει να έχει ειδική πλειοψηφία 360 εδρών προκειμένου να προχωρήσει σε συνταγματικές μεταρρυθμίσεις αν το επιθυμεί.

Η συμμαχία της αντιπολίτευσης, δηλαδή το ρεπουμπλικανικό κόμμα του Κιλιντσάρογλου έχει πει οτι θα καταργήσει το προεδρικό σύστημα του Ερντογάν και θα προχωρήσει σε ένα ενισχυμένο κοινοβουλευτικό σύστημα. Άρα είναι αναγκασμένο να προχωρήσει σε συνταγματικές μεταρρυθμίσεις.

Τουρκικές εκλογές: Δείτε παρακάτω όσα λένε Μανδαλίδης και Λάβας

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Τουρκικές εκλογές: Ερντογάν ή Κιλιντσάρογλου; – Τι περιμένει η Ελλάδα», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Αλέξανδρος Κωτάκης

Είμαι ο Αλέξανδρος Κωτάκης και γεννήθηκα στην Αθήνα. Σπούδασα αθλητική δημοσιογραφία και πλέον η σχέση μου μαζί της ξεπερνά την 20ετία. Όλα αυτά τα χρόνια «κύλησαν» στο διαδίκτυο μέσα από συνεργασίες με αθλητικές ιστοσελίδες. To Sportnet.gr αποτέλεσε την αρχή για εμένα, ενώ ακολούθησαν το Sportline.gr, το easybetnet.com και βεβαίως το Goal News (Sentragoal.gr) στο οποίο παρέμεινα το συντριπτικά μεγαλύτερο διάστημα της ως τώρα πορείας μου (11.5 έτη). Τα τελευταία χρόνια βρίσκομαι στην «οικογένεια» του Sportime, με το οποίο συνεχίζω να καλύπτω το αθλητικό ρεπορτάζ, αλλά και την ειδησεογραφία της επικαιρότητας από όλους του χώρους. Επίσης αρθρογραφώ για την ομάδα του Άρη.