Τουρκικό αεροπλανοφόρο: Εμπόδια στην πώληση παλαιού βραζιλιάνικου αεροπλανοφόρου στην Τουρκία – Το Σάο Πάολο θέλει να το αγοράσει η Άγκυρα αλλά οι Βραζιλιάνοι θέλουν να γίνει μουσείο.

Το αρχικό όνομα του αεροπλανοφόρου όταν εισήλθε σε υπηρεσία με το Γαλλικό Πολεμικό Ναυτικό το 1963, ήταν Foch και ήταν το δεύτερο πλοίο κλάσης Clemenceau. Η κατασκευή είχε αρχίσει το 1957.

Το πλοίο παροπλίστηκε το 2000, όταν το Γαλλικό Πολεμικό Ναυτικό και έδωσε τα ηνία στο Charles de Gaulle.

Στη συνέχεια το αεροπλανοφόρο μεταφέρθηκε στη Βραζιλία και μετονομάστηκε στο Σάο Πάολο.

Το Σάο Πάολο εισήλθε στην υπηρεσία του Ναυτικού της Βραζιλίας τον Νοέμβριο του 2000.

Μετά την αποξήλωση του πλοίου από τη Βραζιλία το 2018, η κυβέρνηση ξεκίνησε τη διαδικασία πώλησής του, ενώ το Ινστιτούτο του Σάο Πάολο / Foch προσπάθησε να το μετατρέψει σε μουσείο.

Η κυβέρνηση δεν κατάφερε να βρει αγοραστή πέρυσι, αλλά στη συνέχεια πούλησε το πλοίο στην τουρκική εταιρεία Sok Denizcilik σε δημοπρασία τον περασμένο μήνα για περίπου 1,85 εκατομμύρια δολάρια για να το διαλύσει.

Το Σάο Πάολο (πρώην Foch) παραμένει το τελευταίο πλοίο στην κατηγορία του και ένα από τα παλαιότερα στον κόσμο.

Το ινστιτούτο Sao Paulo/Foch ζητά να παραμείνει στην Βραζιλία το πλοίο και να γίνει μουσείο.

Την ίδια ώρα οι Τούρκοι σκέφτονται ακόμα και να το χρησιμοποιήσουν ως πλοίο εκπαίδευσης στην Τουρκία, με στόχο να παράξουν και άλλα αεροπλανοφόρα.

«Αναπτύσσουμε ένα drone το οποίο να μπορεί να προσγειωθεί και να απογειωθεί από το ελικοπτεροφόρο Anadolu. Θα ονομάζεται Bayraktar TB3 και θα είναι το μοναδικό του είδους του. Τα φτερά του θα διπλώνουν και θα μπορεί να μεταφέρει περί των 1.200 κιλών βαρέως οπλισμού», δήλωσε πριν λίγες μέρεςρ ο Σετζούκ Μπαϊρακτάρ.

Ο Σετζούκ Μπαϊρακτάρ τιμήθηκε από τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ, για την προσφορά των τουρκικών drones που κατασκευάζει η Baykar στον πόλεμο του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Τα συγκεκριμένα drones προκάλεσαν μεγάλα πλήγματα στους Αρμένιους.

Διαβάστε επίσης:

Lockheed Martin: Πετάει η μετοχή της εταιρείας που θα βελτιώσει το ΑEGIS των φρεγατών

Toυρκία: Πουλάει άρον άρον τον χρυσό της

Τουρκικό αεροπλανοφόρο: Εμπόδια στην πώληση παλαιού βραζιλιάνικου αεροπλανοφόρου στην Τουρκία