ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Τουρκοελληνική προσέγγιση ή καθυστερημένη ένταση

Η ύφεση δύο ετών δείχνει πραγματική στο πεδίο όμως το υπόβαθρο μένει άθικτο και μπορεί να ξαναφουντώσει.
Τουρκοελληνική προσέγγιση ή καθυστερημένη ένταση

Η σχετική ηρεμία που καταγράφεται τα τελευταία δύο χρόνια ανάμεσα σε Τουρκία και Ελλάδα είναι υπαρκτή αλλά σύμφωνα με τον Γιουσούφ Κανλί περισσότερο μοιάζει με προσεκτικά διατηρούμενη ισορροπία παρά με ομαλοποίηση. Η ρητορική έχει πέσει, οι γραμμές επικοινωνίας μένουν ανοιχτές και έχουν στηθεί μηχανισμοί για να μειώνονται τα ρίσκα στο στρατιωτικό πεδίο, tα βασικά ζητήματα όμως Αιγαίο και την Κύπρο παραμένουν και αρκεί ένα επεισόδιο για να αλλάξει το κλίμα.

Από το 2023 το πλαίσιο κινείται σε τρεις ράγες, πολιτικός διάλογος, θετική ατζέντα σε οικονομία και εμπόριο τουρισμό και μεταφορές και μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Οι πρόσφατες επαφές στην Αθήνα και η προετοιμασία για νέο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας δείχνουν συνέχεια στη διαδικασία.

Ο Κανλί στέκεται σε κάτι πιο κυνικό «που συχνά ξεχνιέται στην Αθήνα». Οι συμμαχίες λειτουργούν με συμφέροντα και όχι με αυτόματες εγγυήσεις. Από την οπτική της Ουάσινγκτον, η Τουρκία έχει δομικό ρόλο στο νότιο άκρο του ΝΑΤΟ και αυτό περιορίζει τα περιθώρια άνευ όρων στήριξης σε μια κρίση.

Την ίδια ώρα, στο Αιγαίο η καθημερινές μικρές τριβές και η συζήτηση για τα χωρικά ύδατα παραμένουν το πιο εύφλεκτο σημείο που μπορεί να υπονομεύσει την εμπιστοσύνη.

Διονύσης Αντωνέλλος

Δημοσιογράφος με εμπειρία σε blogging, ραδιόφωνο και τηλεόραση. Γράφω και μιλάω για όσα με απασχολούν καθημερινά και τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά. Πιστεύω στις ιστορίες που κάνουν τον άνθρωπο καλύτερο.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Ελληνοτουρκικά: Οι Τουρκοι φτιάχνουν πύραυλο με εκτιμώμενο βεληνεκές έως και 2.000 χιλιόμετρα

Οι Τουρκοι φτιάχνουν πύραυλο με εκτιμώμενο βεληνεκές έως και 2.000 χιλιόμετρα

Δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής επίσημες δηλώσεις από τουρκικής πλευράς για τα ακριβή τεχνικά χαρακτηριστικά του συστήματος.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Οι ΗΠΑ προσφέρουν MQ 1C Gray Eagle στην Ελλάδα

Οι ΗΠΑ προσφέρουν MQ 1C Gray Eagle στην Ελλάδα

Η τελική απόφαση θα εξαρτηθεί από τεχνικές αξιολογήσεις για το κόστος χρήσης, τη συντήρηση και την υλικοτεχνική υποστήριξη.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Τούρκοι: Βλέποντας το τουρκικό «KAPLAN» (Τίγρης), οι Έλληνες κλαίνε για τα M113 τους

Τούρκοι: Βλέποντας το τουρκικό «KAPLAN» (Τίγρης), οι Έλληνες κλαίνε για τα M113 τους

Σε επιχειρησιακό επίπεδο, η σύγκριση νέας πλατφόρμας όπως το KAPLAN με εκσυγχρονισμό M113 δεν είναι απλή.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Ερωτήματα για την απουσία Δένδια από τη σύνοδο Ελλάδας – Τουρκίας

Ερωτήματα για την απουσία Δένδια από τη σύνοδο Ελλάδας – Τουρκίας

Η απουσία του Νίκου Δένδια από τη σύνοδο Μητσοτάκη Ερντογάν στην Άγκυρα προκαλεί ερωτήματα ενόψει κρίσιμων ελληνοτουρκικών επαφών.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: USAF KC 135 σε επαναλαμβανόμενη αποστολή ανοιχτά της Πελοποννήσου – Τι δείχνει η εικόνα

USAF KC 135 σε επαναλαμβανόμενη αποστολή ανοιχτά της Πελοποννήσου – Τι δείχνει η εικόνα

Η παρουσία KC 135 συνδέεται κατά κανόνα με επιχειρήσεις εναέριου ανεφοδιασμού μαχητικών ή αεροσκαφών ISR (για συλλογή πληροφοριών).

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Οι ελληνικές Belharra και τα Rafale στο στόχαστρο των Κινέζων; Που δίνουν τεχνολογία και στην Τουρκία

Οι ελληνικές Belharra και τα Rafale στο στόχαστρο των Κινέζων; Που δίνουν τεχνολογία και στην Τουρκία

Το κρίσιμο ερώτημα που ανακύπτει είναι αν τέτοιες πληροφορίες θα μπορούσαν, άμεσα ή έμμεσα, να καταλήξουν και σε τρίτες χώρες.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: ΗΠΑ και Τουρκία σε ναυπηγική συνεργασία λόγω Κίνας

ΗΠΑ και Τουρκία σε ναυπηγική συνεργασία λόγω Κίνας

Οι ΗΠΑ αναζητούν συμμάχους στη ναυπηγική καθώς η Κίνα κυριαρχεί στη θάλασσα.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Το τόξο των Rafale και ο γεωπολιτικός εγκλωβισμός της Τουρκίας

Το τόξο των Rafale και ο γεωπολιτικός εγκλωβισμός της Τουρκίας

Για την Ελλάδα η επιλογή των Rafale δεν αφορά μόνο την αεροπορική υπεροχή στο Αιγαίο.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Mirage 2000-5: Γιατί η Γαλλία τα κρατά και η Ελλάδα τα πουλά

Mirage 2000-5: Γιατί η Γαλλία τα κρατά και η Ελλάδα τα πουλά

Η Γαλλία διατηρεί τα Mirage 2000-5 δίπλα στο Rafale F4 ενώ η Ελλάδα εξετάζει πώληση Οι λόγοι είναι επιχειρησιακοί οικονομικοί και δομικοί.

Ελληνοτουρκικά