Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα των Τροχαίων Δυστυχημάτων καθιερώθηκε το 1993 από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Θυμάτων Τροχαίων Δυστυχημάτων (FEVR) και τιμάται κάθε χρόνο την τρίτη Κυριακή του Νοεμβρίου. Δώδεκα χρόνια αργότερα έλαβε παγκόσμιο χαρακτήρα, από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ (ψήφισμα 60/5 της 26ης Οκτωβρίου 2005).

Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα των Τροχαίων Δυστυχημάτων καθιερώθηκε το 1993 από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Θυμάτων Τροχαίων Δυστυχημάτων (FEVR) και τιμάται κάθε χρόνο την τρίτη Κυριακή του Νοεμβρίου. Δώδεκα χρόνια αργότερα έλαβε παγκόσμιο χαρακτήρα, όταν υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ (ψήφισμα 60/5 της 26ης Οκτωβρίου 2005).

Στόχος της ημέρας αυτής είναι να φέρουμε στη μνήμη μας και να τιμήσουμε τα εκατομμύρια νεκρών και τραυματιών από τροχαία δυστυχήματα και να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για την αποφυγή στο μέλλον θανάτων και τραυματισμών, που μπορούν να αποφευχθούν. Kάθε μέρα, σχεδόν 4.000 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους σε όλο τον κόσμο σε τροχαία δυστυχήματα και πάνω από ένα εκατομμύριο κάθε χρόνο.

Το μήνυμα του γ.γ του ΟΗΕ
Περισσότεροι από 1,3 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο σε τροχαία ατυχήματα. Επίσης περισσότεροι νέοι ηλικίας μεταξύ 15-29 πεθαίνουν από τροχαία ατυχήματα κάθε χρόνο παρά από τον HIV /AIDS, την ελονοσία, τη φυματίωση ή από ανθρωποκτονίες. Θυμίζοντας αυτά τα δεδομένα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, τονίζει πως θα πρέπει όλοι να σκεφτούμε το πώς μπορούμε να σώσουμε εκατομμύρια ζωές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η ατζέντα της ημέρας (15/11)

«Ενώ η πρόκληση είναι τεράστια, οι συλλογικές προσπάθειες μπορούν να κάνουν πολλά για να αποτρέψουν αυτές τις τραγωδίες. Η σωτηρία ζωών μέσω της βελτίωσης της οδικής ασφάλειας είναι ένας από τους πολλούς Στόχους της Ατζέντας 2030 για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη. Από το 2015, ο Ειδικός μου Απεσταλμένος για την οδική ασφάλεια εργάζεται για να κινητοποιήσει την πολιτική δέσμευση, να ευαισθητοποιήσει για τις συμβάσεις των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με την οδική ασφάλεια, να προάγει τον διάλογο για τις καλές πρακτικές και να υποστηρίξει τη χρηματοδότηση και τις συμπράξεις» αναφέρει στο μήνυμά του για την ημέρα ο Γκουτέρες.

Θυμίζει ότι το το 2018, εγκαινιάστηκε το Ταμείο Οδικής Ασφάλειας του ΟΗΕ, προκειμένου να χρηματοδοτήσει δράσεις σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, στις οποίες συμβαίνουν περίπου το 90% των τροχαίων δυστυχημάτων. Επίσης, τον Φεβρουάριο του επόμενου έτους θα πραγματοποιηθεί στη Σουηδία μία παγκόσμια υπουργική διάσκεψη για την οδική ασφάλεια, με σκοπό να ενισχύσει τις συνεργασίες για την επιτάχυνση της δράσης.

«Η επείγουσα δράση παραμένει απολύτως απαραίτητη. Στη φετινή Παγκόσμια Ημέρα, καλώ όλους να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να αντιμετωπίσουν την παγκόσμια κρίση της οδικής ασφάλειας» καταλήγει ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ.

ΠΗΓΗ