ΑΤΖΕΝΤΑ

18 Ιουνίου: Ημέρα Βιώσιμης Γαστρονομίας

Σήμερα, Σάββατο 18 Ιουνίου, γιορτάζεται η Ημέρα Βιώσιμης Γαστρονομίας ανά τον κόσμο.
18 Ιουνίου: Ημέρα Βιώσιμης Γαστρονομίας

Κάθε χρόνο στις 18 Ιουνίου γίνεται εορτάζεται η Ημέρα Βιώσιμης Γαστρονομίας, μία ημέρα που ορίστηκε το 2016 από τον ΟΗΕ και γιορτάζεται από τότε.

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ αποφάσισε τον καθορισμό της ημέρας αυτής στις 21 Δεκεμβρίου του 2016 με στόχο να επισημάνει τον ρόλο της βιώσιμης γαστρονομίας στην κοινωνία.

Βιώσιμη Γαστρονομία σύμφωνα με τον ορισμό της είναι η γαστρονομία η οποία λαμβάνει υπόψη από που έρχονται τα υλικά, πώς παράγεται η τροφή και πως φτάνει στο πιάτο μας.

Για παράδειγμα η παραγωγή κάποιων προϊόντων στον δικό μας κήπο και η κατανάλωσή τους αποτελεί μέρος της βιώσιμης γαστρονομίας.

Η βιώσιμη γαστρονομία παίζει τεράστιο ρόλο στην προσπάθεια μίας της βιώσιμης ή αειφόρου ανάπτυξης καθώς προωθεί την αγροτική παραγωγή και την ανάπτυξή της, την καλύτερη και πιο υγιεινή διατροφή, την ασφάλεια των τροφίμων που καταναλώνουν οι καταναλωτές αλλά και την βιώσιμη παραγωγή τροφίμων και τη βιοποικιλότητα.

Η επίτευξη μίας βιώσιμης Γαστρονομίας βοηθάει στο να εκμεταλλευτούν καλύτερα οι διαθέσιμοι πόροι. Αντίθετα, εκεί που οι καλλιέργειες και η ζωοτροφία είναι εντατικές υπάρχει μεγάλη σπατάλη πρώτης ύλης που πετιέται με τεράστιες συνέπειες στην κοινωνία και την οικονομία μας.

Ταυτόχρονα, συμβάλλει στη μείωση της φτώχειας και στην προστασία του περιβάλλοντος, της κληρονομιάς και των πολιτιστικών αξιών.

Διαβάστε εδώ αναλυτικά τις παγκόσμιες ημέρες ορισμένες από τον ΟΗΕ.

Facebook Twitter LinkEdin WhatsApp Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Λευτέρης Παυλίδης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του ιστότοπου αυτού.

ΣΧΟΛΙΑ