ΑΤΖΕΝΤΑ

1895: Οι αδελφοί Λιμιέρ φτιάχνουν την πρώτη κινηματογραφική μηχανή (vid)

Σαν σήμερα στις 19 Μαρτίου του 1895, οι αδελφοί Λιμιέρ πραγματοποιούν την πρωτη κινηματογραφική προβολή στην ιστορία.
1895: Οι αδελφοί Λιμιέρ φτιάχνουν την πρώτη κινηματογραφική μηχανή (vid)

Σαν σήμερα (19/3) στις 19 Μαρτίου του 1895 γίνεται πραγματικότητα η προβολή της πρώτης κινηματογραφικής ταινίας όλων των εποχών. Ο λόγος για το φιλμ «Έξοδος από το εργοστάσιο Λιμιέρ» (La sortie des usines Lumière).

Εμπνευστές και εφευρέτες της ταινίας ήταν οι αδερφοί Ογκίστ (19 Οκτωβρίου 1862 – 10 Απριλίου 1954) και Λουί (5 Οκτωβρίου 1864 – 6 Ιουνίου 1948) Λιμιέρ από τη Γαλλία. Στο φιλμ των πρωτοπόρων κινηματογραφιστών «αποτυπώνεται» η έξοδος των εργατών από το εργοστάσιο τους.

Ουσιαστικά τα δύο αδέλφια ήταν εκείνα που εφηύραν τη μηχανή λήψης, εκτύπωσης και προβολής φιλμ που ονομάστηκε Cinématographe.

Βασιζόμενοι στην εφεύρεση του κινητοσκοπίου, κατασκεύασαν την φορητή συσκευή του κινηματογράφου, την οποία κατοχύρωσαν με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, στις 13 Φεβρουαρίου του 1894. Ο κινηματογράφος των αδελφών Λιμιέρ, αποτελούσε ταυτόχρονα μηχανή λήψεως και προβολής, καθώς επίσης και εκτύπωσης του φιλμ.

Η πρωτότυπη μηχανή τους είχε σχήμα ραπτομηχανής και κατά κάποιον τρόπο λειτουργούσε σαν τέτοια: όταν γίνεται η βελονιά, το πανί παραμένει ακίνητο· προχωρεί στο ενδιάμεσο διάστημα μόνο από βελονιά σε βελονιά. Τοιουτοτρόπως η μηχανή προβολής: κρατούσε το φιλμ ακίνητο όταν προβαλλόταν κάθε καρέ και στη συνέχεια το προωθούσε για να φθάσει στο επόμενο.

Με αυτή τη μηχανή οι Λιμιέρ επρόκειτο να γυρίσουν μερικές από τις πρώτες ταινίες στην ιστορία του κινηματογράφου όπως «Η έξοδος από το εργοστάσιο Λιμιέρ» και «Ο ποτιστής που ποτίζεται».

Στις 28 Δεκεμβρίου του 1895, πραγματοποίησαν την πρώτη δημόσια προβολή ταινιών, επί πληρωμή, στο Παρίσι. Η προβολή έγινε στο Grand Café και η διάρκεια της ταινίας ήταν μόλις ενός λεπτού!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η ατζέντα της ημέρας (19/3)

Τον επόμενο χρόνο, προώθησαν την εφεύρεση τους στο Λονδίνο και στη Νέα Υόρκη. Τα αδέλφια Λιμιέρ έκριναν πως ο κινηματογράφος δεν έχει ιδιαίτερο μέλλον και πούλησαν την εφεύρεσή τους στον Ζωρζ Μελιέ. Έτσι στράφηκαν στην έγχρωμη φωτογραφία και το 1903 επινόησαν την πρώτη έγχρωμη φωτογραφική διαδικασία (Autochrome Lumière), η οποία άρχισε να διατίθεται εμπορικά το 1907.

Η επιχείρηση των αδελφών Λυμιέρ υπήρξε από τις μεγαλύτερες εταιρείες φωτογραφικών ειδών στην Ευρώπη. Αυτό όμως μέχρι την συγχώνευσή της με την εταιρεία Ilford, με αποτέλεσμα το όνομα Λιμιέρ να «απορροφηθεί».

Γεννήθηκαν στην Μπεζανσόν της Γαλλίας ενώ μεγάλωσαν στην πόλη της Λυών. Ο πατέρας τους ήταν ιδιοκτήτης εργοστασίου, το οποίο κατασκεύαζε φωτογραφικές πλάκες και άλλα φωτογραφικά είδη, στο οποίο εργάστηκαν αμφότεροι.

Ο Λουί Λιμιέρ ως φυσικός και ο Ωγκύστ Λιμιέρ με την ιδιότητα του διευθυντή. Μετά την απομάκρυνση του πατέρα τους το 1892 ανέλαβαν δράση οι ίδιοι και πέτυχαν όσα αναφέρουμε παραπάνω.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «1895: Οι αδελφοί Λιμιέρ φτιάχνουν την πρώτη κινηματογραφική μηχανή (vid)», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Αλέξανδρος Κωτάκης

Είμαι ο Αλέξανδρος Κωτάκης και γεννήθηκα στην Αθήνα. Σπούδασα αθλητική δημοσιογραφία και πλέον η σχέση μου μαζί της ξεπερνά την 20ετία. Όλα αυτά τα χρόνια «κύλησαν» στο διαδίκτυο μέσα από συνεργασίες με αθλητικές ιστοσελίδες. To Sportnet.gr αποτέλεσε την αρχή για εμένα, ενώ ακολούθησαν το Sportline.gr, το easybetnet.com και βεβαίως το Goal News (Sentragoal.gr) στο οποίο παρέμεινα το συντριπτικά μεγαλύτερο διάστημα της ως τώρα πορείας μου (11.5 έτη). Τα τελευταία χρόνια βρίσκομαι στην «οικογένεια» του Sportime, με το οποίο συνεχίζω να καλύπτω το αθλητικό ρεπορτάζ, αλλά και την ειδησεογραφία της επικαιρότητας από όλους του χώρους. Επίσης αρθρογραφώ για την ομάδα του Άρη.