ΑΤΖΕΝΤΑ

1911 (14/12): Γεννιέται ο ήρωας Γ. Ιβάνοφ – «Έδωσε» το όνομά του στο «Ιβανώφειο»

Σαν σήμερα (14/12) γεννήθηκε ο Γεώργιος Ιβάνοφ, αθλητής του Ηρακλή, που εκτελέστηκε στην κατοχή, εξαιτίας της αντιστασιακής δράσης του.
1911 (14/12): Γεννιέται ο ήρωας Γ. Ιβάνοφ – «Έδωσε» το όνομά του στο «Ιβανώφειο»

Σαν σήμερα (14/12) στις 14 Δεκεμβρίου του 1911 γεννήθηκε στην Βαρσοβία ο Γεώργιος Σαϊνόβιτς-Ιβάνοφ. Ο Ελληνοπολωνός Ιβάνοφ θεωρείται ο μεγαλύτερος σαμποτέρ των Συμμάχων κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και εκτελέστηκε στην Αθήνα από τους Γερμανούς στις 4 Ιανουαρίου του 1943.

Υπήρξε σημαντικός κολυμβητής και πολίστας του Ηρακλή Θεσσαλονίκης.Προς τιμήν του, το κλειστό γήπεδο μπάσκετ του Ηρακλή φέρει το όνομά του «Ιβανώφειο».

Ο Ιβάνοφ είχε ρωσικές ρίζες από την μεριά του πατέρα του (υπήρξε Ρώσος αξιωματικός του τσαρικού στρατού), ενώ η μητέρα του ήταν Πολωνή.

Κατά τη δεκαετία του ’20 ο νεαρός Ιβάνοφ εγκαταστάθηκε στη Θεσσαλονίκη, ενώ η μητέρα του έκανε δεύτερο γάμο με τον Έλληνα έμπορο Ιωάννη Λαμπριανίδη.

Το 1928 γράφτηκε  στον Ηρακλή Θεσσαλονίκης. Αρχικά, ασχολήθηκε με το ποδόσφαιρο, ενώ στη συνέχεια διέπρεψε ως κολυμβητής και το 1934 αναδείχθηκε πρωταθλητής Ελλάδας στα 100 μ. ελευθέρας κολύμβησης. Το 1935 απέκτησε την πολωνική υπηκοότητα και τρία χρόνια αργότερα απέκτησε πτυχίο γεωπονικής από το Πανεπιστήμιο της Λουβέν στο Βέλγιο.

Κατά τον Β’ Παγκόσμιο ανέπτυξε έντονη αντιστασιακή δράση και αφού εκπαιδεύτηκε ως πράκτορας και σαμποτέρ στην Παλαιστίνη από του Άγγλους, επέστρεψε στην Ελλάδα.

Στη συνέχεια ο Ιβανόφ προχώρησε σε πάμπολλα σαμποτάζ σε διάφορα μέσα του άξονα (αεροσκάφη, υποβρύχια, οχήματα κ.α.) αποδυναμώνοντας καίρια την ισχύ του αντιπάλου.

Ο Ιβάνοφ με την ομάδα πόλο του Ηρακλή

Χαρακτηριστική η δολιοφθορά προκάλεσε την πτώση 400-450 αεροσκαφών στην Β. Αφρική, σύμφωνα με γερμανικές εκτιμήσεις, εξαιτίας της οποίας οι δυνάμεις του Άξονα υποχώρησαν 2300 χιλιόμετρα δυτικά μέσα σε διάστημα 6 μηνών. Θεωρείται το μεγαλύτερο σαμποτάζ του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Ακολούθησε η δεύτερη σύλληψη του μετά από νέα προδοσία στις 8 Σεπτεμβρίου 1942 και αφού το ποσό της επικήρυξης είχε αυξηθεί στα 2 εκ. δραχμές.

Ο κορυφαίος του «στόχος» ήταν η δολοφονία του Μουσολίνι. Όταν ο Ιταλός δικτάτορας επισκέφθηκε την Αθήνα στις 20 Ιουλίου του 1942, υπήρχαν πληροφορίες ότι θα κατέλυε στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία. Με τη βοήθεια υπαλλήλων του ξενοδοχείου, ο Ιβάνοφ τοποθέτησε εκρηκτικά στο υπόγειο, με σκοπό να ανατινάξει την αίθουσα υποδοχής μόλις κατέφθανε ο Μουσολίνι. Όμως, το σχέδιο της επίσκεψή του άλλαξε και ο Μουσολίνι παρέμεινε μόνο για λίγες ώρες στην Αθήνα, οπότε η επιχείρηση ματαιώθηκε.

Η έντονη δράστη του οδήγησαν τους Γερμανούς στο να επικηρύξουν τον Ιβάνοφ με 2 εκατ. δραχμές, ένα τεράστιο για την εποχή ποσό.

Στις 8 Σεπτεμβρίου του 1942 οι Ιταλοί καραμπινιέροι τον συνέλαβαν στο Πεδίο του Άρεως, μαζί με τους προδοσίας του αστυνομικού Παντελή Λαμπρινόπουλου. Τον Δεκέμβριο του ίδιου χρόνου ο Ιβάνοφ καταδικάσθηκε σε θάνατο.

Το πρωί της 4ης Ιανουαρίου του 1943, ο Ιβάνοφ και οι τρεις συνεργάτες του οδηγήθηκαν στον τόπο της εκτέλεσης, στην Καισαριανή. Ακόμη και υπό αυτές τις συνθήκες, κατόρθωσε να εξουδετερώσει τους δεσμοφύλακές του και επεχείρησε να διαφύγει στο δάσος.

Δυστυχώς η σφαίρα ενός Γερμανού στρατιώτη τον βρήκε στην πλάτη και τον εξουδετέρωσε. Με το αίμα να τρέχει και δεμένος σ’ προτού να εκτελστεί ο Ιβανόφ αναφώνησε: «Ζήτω η Ελλάς! Ζήτω η Πολωνία!»

Προς τιμήν του Γεωργίου Ιβάνωφ το κλειστό γυμναστήριο του Ηρακλή Θεσσαλονίκης, τα χρώματα του οποίου δόξασε ο πολωνός πατριώτης, ονομάστηκε «Ιβανώφειο», ενώ στον περιβάλλοντα χώρο του υπάρχει η προτομή του.

Στις 25 Μαΐου 1976 του απονεμήθηκε μεταθανάτια το ανώτατο πολεμικό παράσημο της Ελλάδας, το «Χρυσούν Αριστείον Ανδρείας».

Άγαλμά του στη Θεσσαλονίκη

Είναι πολύ σπάνιο τρεις χώρες να τιμούν τον ίδιο ήρωα. Στον Γεώργιο Σαϊνόβιτς Ιβάνοφ, τόσο η πατρίδα του η Πολωνία όσο και η Ελλάδα αλλά και η Αγγλία απένειμαν ανώτατα πολεμικά παράσημα και τιμητικές διακρίσεις.

Κάντε follow στο Sportime

Κάντε like στην σελίδα του Sportime στο Facebook

Aκολουθήστε το Sportime στο Instagram

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «1911 (14/12): Γεννιέται ο ήρωας Γ. Ιβάνοφ – «Έδωσε» το όνομά του στο «Ιβανώφειο»», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Αλέξανδρος Κωτάκης

Είμαι ο Αλέξανδρος Κωτάκης και γεννήθηκα στην Αθήνα. Σπούδασα αθλητική δημοσιογραφία και πλέον η σχέση μου μαζί της ξεπερνά την 20ετία. Όλα αυτά τα χρόνια «κύλησαν» στο διαδίκτυο μέσα από συνεργασίες με αθλητικές ιστοσελίδες. To Sportnet.gr αποτέλεσε την αρχή για εμένα, ενώ ακολούθησαν το Sportline.gr, το easybetnet.com και βεβαίως το Goal News (Sentragoal.gr) στο οποίο παρέμεινα το συντριπτικά μεγαλύτερο διάστημα της ως τώρα πορείας μου (11.5 έτη). Τα τελευταία χρόνια βρίσκομαι στην «οικογένεια» του Sportime, με το οποίο συνεχίζω να καλύπτω το αθλητικό ρεπορτάζ, αλλά και την ειδησεογραφία της επικαιρότητας από όλους του χώρους. Επίσης αρθρογραφώ για την ομάδα του Άρη.