ΑΤΖΕΝΤΑ

1959: Ολυμπιακός – Μίλαν 2-2: Η πρώτη ελληνική συμμετοχή στην Ευρωπαϊκά Κύπελλα (vid)

Ολυμπιακός - Μίλαν 2-2: Εξήντα ένα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα (13/9) από την πρώτη  συμμετοχή της Ελλάδας στα Κύπελλα Ευρώπης.
1959: Ολυμπιακός – Μίλαν 2-2: Η πρώτη ελληνική συμμετοχή στην Ευρωπαϊκά Κύπελλα (vid)

Ολυμπιακός – Μίλαν 2-2: Εξήντα ένα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα (13/9) από την πρώτη  συμμετοχή της Ελλάδας στα Κύπελλα Ευρώπης. Τη σημείωσε ο Ολυμπιακός στις 13 Σεπτεμβρίου του 1959 όταν αντιμετώπισε στον πρώτο γύρο του Κυπέλλου Πρωταθλητριών (προάγγελος του Champions League) Μίλαν.

Ο αγώνα που έγινε στο στάδιο «Καραϊσκάκη» προκάλεσε… ντελίριο ενθουσιασμού, όχι μόνο στους οπαδούς των Πειραιωτών, αλλά στους Έλληνες οπαδούς γενικότερα.  Άλλωστε όλοι ήθελαν να θαυμάσουν από κοντά τη Μίλαν του Τσέζαρε Μαλντίνι και του Παγκόσμιου Πρωταθλητή με τη Βραζιλία, Ζοζέ Αλταφίνι.

Χαρακτηριστικό ότι αντιπροσωπεία των παικτών του Παναθηναϊκού βρέθηκε στο ξενοδοχείο των «ερυθρολεύκων» προσφέροντας τους ανθοδέσμη!

Έτσι στο Φάληρο βρέθηκαν περίπου 20.000 φίλαθλοι, με την ατμόσφαιρα να είναι γιορτινή. Τα έσοδα ανήλθαν στο 1.268.000 δρχ, ποσό πολύ μεγάλο για την εποχή.

Το σκορ άνοιξαν οι γηπεδούχοι στο 19′. Ο Υφαντής εκτέλεσε κόρνερ, ο Κώστας Παπάζογλου απογειώθηκε και έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα για το 1-0. Η απάντηση ήρθε στο 33′ για τους φιλοξενούμενους. Ο Λίντχολμ βρήκε δεξιά τον Ντανόβα, οι Σούλης και Στεφανάκος δεν απομάκρυναν, η μπάλα έφτασε στον Αλταφίνι που με κεφαλιά ισοφάρισε.

Λίγο πριν πάνε οι δυο ομάδες στα αποδυτήρια για την ανάπαυλα, έγινε το 2-1 για τον Ολυμπιακό. Ο Μπέμπης βρήκε τον Υφαντή, ο οποίος ήταν κλεισμένος μέσα στη περιοχή από τους Οκέτα και Μαλντίνι, όμως με υπέροχη ενέργεια και σουτ κατάφερε να σκοράρει. Το τελικό σκορ διαμορφώθηκε στο 76′ και πάλι με τον Αλταφίνι.

Οι παίκτες του Ολυμπιακού θεώρησαν άδικο το αποτέλεσμα, καθώς η ομάδα τους ήταν καλύτερη. «Είναι άδικο το 2-2. Θα έπρεπε να είχαμε κερδίσει με δύο γκολ διαφορά» είχε δηλώσει ο Γιώργος Σιδέρη, με τον Σάββα Θεοδωρίδη να υποστηρίζει: «ήταν τυχεροί οι Ιταλοί και στα δύο γκολ που πέτυχαν».

Στον επαναληπτικό, ο οποίος έγινε δέκα μέρες αργότερα, ο Ολυμπιακός ηττήθηκε με 3-1. Ωστόσο στο β΄γύρο η Μίλαν συνάντησε την Μπαρτσελόνα, με τους Καταλανούς να παίρνουν δύο νίκες με 2-0 και 5-1.

Δυστυχώς από τις αναμετρήσεις Ολυμπιακου Μίλαν έχει διασωθεί μόνο ένα καρέ από το ματς της Ιταλίας και συγκεκριμένα το τρίτο γκολ του Ντανόβα.

Ολυμπιακός – Μίλαν 2-2: Η ταυτότητα του αγώνα

Γήπεδο Καραϊσκάκη : 20.482 θεατές

Διαιτητής: Φριτς Σάϊπελ (Χαμπερφέλντερ, Σάϊτεν) Αυστρία

Ολυμπιακός: Σάββας Θεοδωρίδης, Ηλίας Ρωσσίδης, Θανάσης Κίνλεϊ (Σούλης), Μίμης Στεφανάκος, Κώστας Πολυχρονίου, Μπάμπης Κοτρίδης, Κώστας Παπάζογλου, Γιώργος Σιδέρης, Ηλίας Υφαντής, Θανάσης Μπέμπης, Στέλιος Ψύχος.

Μίλαν: Τζιανκάρλο Γκαλέζι, Αλφιο Φοντάνα, Τσέζαρε Μαλντίνι, Φρενσέσκο Ζαγκάτι, Νιλς Λίντχολμ, Βιτσέντσο Οκέτα, Τζιανκάρλο Ντανόβα, Κάρλο Γκάλι, Ζοζέ Αλταφίνι, Ερνέστο Γκρίλο, Γκαστόνε Μπεάν.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «1959: Ολυμπιακός – Μίλαν 2-2: Η πρώτη ελληνική συμμετοχή στην Ευρωπαϊκά Κύπελλα (vid)», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Αλέξανδρος Κωτάκης

Είμαι ο Αλέξανδρος Κωτάκης και γεννήθηκα στην Αθήνα. Σπούδασα αθλητική δημοσιογραφία και πλέον η σχέση μου μαζί της ξεπερνά την 20ετία. Όλα αυτά τα χρόνια «κύλησαν» στο διαδίκτυο μέσα από συνεργασίες με αθλητικές ιστοσελίδες. To Sportnet.gr αποτέλεσε την αρχή για εμένα, ενώ ακολούθησαν το Sportline.gr, το easybetnet.com και βεβαίως το Goal News (Sentragoal.gr) στο οποίο παρέμεινα το συντριπτικά μεγαλύτερο διάστημα της ως τώρα πορείας μου (11.5 έτη). Τα τελευταία χρόνια βρίσκομαι στην «οικογένεια» του Sportime, με το οποίο συνεχίζω να καλύπτω το αθλητικό ρεπορτάζ, αλλά και την ειδησεογραφία της επικαιρότητας από όλους του χώρους. Επίσης αρθρογραφώ για την ομάδα του Άρη.