ΑΤΖΕΝΤΑ

1978: Ο εγκέλαδος χτυπάει τη Θεσσαλονίκη και παίρνει 49 ψυχές

Το ρολόι στη Στοά Μαλακοπής έμεινε στάσιμο. Ο μεγάλος δείκτης ήταν στραμμένος στο αριθμό 11. Και ο μικρός στο 3. Εκείνη την ώρα η Θεσσαλονίκη σείστηκε από ένα σεισμό που μετρήθηκε στους 6.5 βαθμούς στην κλίμακα Ρίχτερ.
1978: Ο εγκέλαδος χτυπάει τη Θεσσαλονίκη και παίρνει 49 ψυχές

Το ρολόι στη Στοά Μαλακοπής έμεινε στάσιμο. Ο μεγάλος δείκτης ήταν στραμμένος στο αριθμό 11. Και ο μικρός στο 3. Εκείνη την ώρα η Θεσσαλονίκη σείστηκε από ένα σεισμό που μετρήθηκε στους 6.5 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ.

Το μικρό εστιακό βάθος ήταν η αιτία της καταστροφής. Μόλις 20 χιλιόμετρα έξω από τη Θεσσαλονίκη, στο χωριό Στίβος, με βάθος 8-10 χιλιόμετρα.

Το ρολόι ακόμη και σήμερα είναι σταματημένο. Στις 11:03 το βράδυ της 20ής Ιουνίου του 1978.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μαρκέλλα: Την είδε για πρώτη φορά ο αδερφός της – Σοκάρουν οι λεπτομέρειες της απαγωγής

Δέκα δευτερόλεπτα ήταν αρκετά για να γκρεμίσουν μία πολυκατοικία στην πλατεία Ιπποδρομίου. Και να προκαλέσουν ζημιές σε όλη την πόλη.

Το ρολόι στη Στοά Μαλακοπής είναι σταματημένο από την 20ή Ιουνίου 1978.

Απ’ αυτήν προέκυψαν και τα περισσότερα από τα 49 θύματα που άφησε ξωπίσω του ο σεισμός. Μαζί με 200 τραυματίες και κάμποσους άστεγους!

Εκείνο το καλοκαίρι του 1978 βρήκε τους περισσότερους Θεσσαλονικείς σε πλατείες και ανοικτούς χώρους, υπό τον φόβο ενός ισχυρού μετασεισμού.

Αυτός συνέβη στις 5 Ιουλίου (5 Ρίχτερ) με τον τότε πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή να ταξιδεύει μέχρι τη Θεσσαλονίκη για να καθησυχάσει τους κατοίκους.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «1978: Ο εγκέλαδος χτυπάει τη Θεσσαλονίκη και παίρνει 49 ψυχές», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.