ΑΤΖΕΝΤΑ

1979 (23/12): Ντεμπουτάρει με τον Παναθηναϊκό ο Χουάν Ραμόν Ρότσα

Σαν σήμερα (23/12) στις 23 Δεκεμβρίου του 1979 ο Χουάν Ραμόν Ρότσα πραγματοποιεί το ντεμπούτο του με στο ελληνικό πρωτάθλημα ως ποδοσφαιριστής του Παναθηναϊκού. Έμελλε να γίνει ένας από τους πιο πετυχημένους και αγαπητούς ξένους ποδοσφαιριστές στην ιστορία της ομάδας, αλλά και του ελληνικού ποδοσφαίρου γενικότερα. Προερχόμενος από τη μεγάλη Μπόκα Τζούνιορς, ο 25χρονος τότε...
1979 (23/12): Ντεμπουτάρει με τον Παναθηναϊκό ο Χουάν Ραμόν Ρότσα

Σαν σήμερα (23/12) στις 23 Δεκεμβρίου του 1979 ο Χουάν Ραμόν Ρότσα πραγματοποιεί το ντεμπούτο του με στο ελληνικό πρωτάθλημα ως ποδοσφαιριστής του Παναθηναϊκού. Έμελλε να γίνει ένας από τους πιο πετυχημένους και αγαπητούς ξένους ποδοσφαιριστές στην ιστορία της ομάδας, αλλά και του ελληνικού ποδοσφαίρου γενικότερα.

Προερχόμενος από τη μεγάλη Μπόκα Τζούνιορς, ο 25χρονος τότε Ρότσα έρχεται στην Ελλάδα ως πρωταθλητής Αργεντινής με τη Νιούελς Ολντ Μπόις το 1974.

Το ντεμπούτο του Αργεντινού μεσοεπιθετικού θα γίνει υπό το όνομα Μπουμπλής, καθώς οι «πράσινοι» θέλησαν να τον παρουσιάσουν ως ομογενή ώστε να μην πιάνει θέση ξένου. Η κίνηση αυτή «πυροδότησε» κόντρα με τον Ολυμπιακό (θεώρησε ότι τα χαρτιά του ήταν παράνομα) με τις δύο ομάδες να καταλήγουν στα δικαστήρια. Μάλιστα για χάρη του θα βγουν χιλιάδες κόσμου των «πράσινων», σε μια υπόθεση που διήρκεσε για τρία ολόκληρα χρόνια (1979-1982).

Ετσι ο Χουάν Ρότσα θα αγωνιστεί αρχικά ως ξένος, για να αποκτήσει την ελληνική υπηκοότητα μετά από χρόνια όταν συμπλήρωσε τα απαιτούμενα χρόνια παρουσίας του στην χώρα μας.

Το ντεμπούτο του Ρότσα

Όπως αναφέρουμε και πιο πάνω το ντεμπούτο του με τη φανέλα του «τριφυλλιού» πραγματοποιήθηκε στις 23/12/1979. Στο γήπεδο της Νέας Σμύρνης ο Πανιώνιος υποδέχεται τον Παναθηναϊκό, με το ματς να λήγει ισόπαλο 2-2.

Μάλιστα ήταν εκείνος που «έφτιαξε» το πρώτο γκολ της ομάδας του το οποίο σημείωσε ο Ερμής Κουρόπουλος.

Σε συνέντευξή του πριν από λίγα χρόνια, ο «Ινδιάνος» είχε δηλώσει για την περίσταση:

«Όταν ήρθα στην ομάδα ήταν να μείνω για τρία χρόνια. Τα τρία έγιναν 32 και πλέον μπορώ να πω ότι ο Παναθηναϊκός είναι η ζωή μου. Ακόμα κι όταν είχα φύγει από την ομάδα, πάντα η πόρτα μου ήταν ανοικτή για οποιαδήποτε βοήθεια, όπως στην περίπτωση της μεταγραφής του Μπορέλι. Ο Παναθηναϊκός είναι το σπίτι μου. Έχω το δικαίωμα να πω ότι έχω ζήσει τη γιγάντωση του συλλόγου από το 1979 στη νέα εποχή».

Το πρώτο γκολ του Ρότσα με τον Παναθηναϊκό σημειώθηκε στο στάδιο της Τούμπας στις 9 Μαρτίου 1980 στο νικηφόρο 0-2 του Παναθηναϊκού επί του ΠΑΟΚ. Ο Αργεντινός ολοκλήρωσε την ποδοσφαιρική του καριέρα ως παίκτης στους «πράσινους» το 1989.

Σαν σήμερα (23/12): Τα υπόλοιπα σημαντικά γεγονότα στην Ελλάδα και τον κόσμο

23/12/1997 Ο Phil Jackson, προπονητής των Chicago Bulls, φτάνει τις 500 νίκες στο ΝΒΑ (σε 682 αγώνες)

23/12/1996 Ο παίκτης της Μπορούσια Ντόρτμουντ και διεθνής Matthias Sammer ανακηρύσσεται «Ευρωπαίος Ποδοσφαιριστής της Χρονιάς» και δέχεται το βραβείο της Χρυσής Μπάλας

23/12/1990 Αποφασίζεται να κυκλοφορήσει το ΛΟΤΤΟ με το Προεδρικό Διάταγμα 395, άρθρο 2. Ενάμιση χρόνο μετά, ξεκινάει και το ΠΡΟΤΟ με το 193 της 3/6/92

23/12/1946 Η ομάδα μπάσκετ του πανεπιστημίου του Tennessee αρνείται να παίξει με την ομάδα του πανεπιστημίου Duquesne επειδή υπάρχει περίπτωση να χρησιμοποιήσουν μαύρο παίκτη στον αγώνα

23/12/1934 Η Ελλάδα κερδίζει τη Γιουγκοσλαβία με 2-1 στο γήπεδο της Λεωφόρου με σκόρερ τους Γιάννη Βάζο και Λεωνίδα Ανδριανόπουλο. Ο αγώνας γίνεται στο πλαίσιο του 4ου Βαλκανικού Κυπέλλου. Εκτός από τους σκόρερ αγωνίζονται ο Κώστας Χούμης και ο Αντώνης Μηγιάκης

23/12/1879 Η Έβερτον δίνει τον πρώτο της αγώνα με το νέο της όνομα (προηγούμενος τίτλος St Domingo’s Football Club) εναντίον της St Peter’s στο Στάνλει Παρκ.

Κάντε follow στο Sportime

Κάντε like στην σελίδα του Sportime στο Facebook

Aκολουθήστε το Sportime στο Instagram

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «1979 (23/12): Ντεμπουτάρει με τον Παναθηναϊκό ο Χουάν Ραμόν Ρότσα», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Αλέξανδρος Κωτάκης

Είμαι ο Αλέξανδρος Κωτάκης και γεννήθηκα στην Αθήνα. Σπούδασα αθλητική δημοσιογραφία και πλέον η σχέση μου μαζί της ξεπερνά την 20ετία. Όλα αυτά τα χρόνια «κύλησαν» στο διαδίκτυο μέσα από συνεργασίες με αθλητικές ιστοσελίδες. To Sportnet.gr αποτέλεσε την αρχή για εμένα, ενώ ακολούθησαν το Sportline.gr, το easybetnet.com και βεβαίως το Goal News (Sentragoal.gr) στο οποίο παρέμεινα το συντριπτικά μεγαλύτερο διάστημα της ως τώρα πορείας μου (11.5 έτη). Τα τελευταία χρόνια βρίσκομαι στην «οικογένεια» του Sportime, με το οποίο συνεχίζω να καλύπτω το αθλητικό ρεπορτάζ, αλλά και την ειδησεογραφία της επικαιρότητας από όλους του χώρους. Επίσης αρθρογραφώ για την ομάδα του Άρη.