ΑΤΖΕΝΤΑ

1982: Εφαρμόζεται για πρώτη φορά στην Αθήνα ο δακτύλιος (vid)

Σαν σήμερα, τα σημαντικόρα γεγονότα στην Ελλάδα και τον κόσμο. Μεταξύ αυτών, το 1982 εφαρμόζεται για πρώτη φορά στην Αθήνα ο δακτύλιος.
1982: Εφαρμόζεται για πρώτη φορά στην Αθήνα ο δακτύλιος (vid)

Σαν σήμερα, στις 2 Νοεμβρίου 1982 εφαρμόζεται για πρώτη φορά στην πόλη της Αθήνας ο δακτύλιος.

Ένα μέτρο το οποίο είχε θεσπιστεί εκτάκτως τον Ιούλιο του 1979 ως επείγον, αλλά προσωρινό μέτρο για την εξοικονόμηση καυσίμων, λόγω της παγκόσμιας πετρελαϊκής κρίσης εκείνη την εποχή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ληστεία με λεία «μαμούθ» σε διαμέρισμα στην Βουλιαγμένη! (vid)

Τελικά καθιερώθηκε μόνιμα τον Νοέμβριο του 1982 από την τότε κυβέρνηση και παραμένει σε ισχύ μέχρι σήμερα.

Το συγκεκριμένο μέτρο έχει σκοπό την αποσυμφόρηση του κυκλοφοριακού φόρτου στο κέντρο της Αθήνας και κατά συνέπεια και τον περιορισμό της ατμοσφαιρικής ρύπανσης που προκαλείται από τα αέρια ρύπων κατά τη λειτουργία των οχημάτων.

Τις ζυγές ημερομηνίες κυοφορούσαν τα αυτοκίνητα, που ο αριθμός κυκλοφορίας τους τελειώνει σε ζυγό αριθμό, δηλαδή 0, 2, 4, 6 και 8, ενώ τις μονές ημερομηνίες επιτρεπόταν η κυκλοφορία των οχημάτων που ο αριθμός κυκλοφορίας τους τελειώνει σε μονό αριθμό, δηλαδή 1, 3, 5, 7 και 9.

Οσο για τις ώρες που ισχύει ο δακτύλιος: Ορίζονται για τις ημέρες Δευτέρα έως Πέμπτη κατά τις ώρες 07.00 έως 20.00 και για την Παρασκευή από 07.00 έως 15.00. Στις οριακές λεωφόρους και οδούς του δακτυλίου δεν ισχύουν μέτρα και περιορισμοί.

Στο κέντρο της Αθήνας περικλείεται από τον δακτύλιο που σχηματίζουν οι λεωφόροι και οδοί:

Αλεξάνδρας – Ζαχάρωφ – Μεσογείων – Φειδιππίδου – Μιχαλακοπούλου – Σπ. Μερκούρη – Βρυάξιδος – Υμηττού – Ηλ.
Ηλιού – Αμβρ. Φραντζή – Συγγρού – Χαμοστέρνας – Πειραιώς – Ιερά Οδός – Κωνσταντινουπόλεως – Αχιλλέως – Πλατεία Καραϊσκάκη – Καρόλου – Μάρνη – 28ης Οκτωβρίου (Πατησίων) – Αλεξάνδρας.

Τα όρια του μικρού δακτυλίου σημειώνονται με ειδικές πινακίδες με την ένδειξη «Δ» σε κίτρινο φόντο, οι οποίες βρίσκονται σε κάθε εισερχόμενο δρόμο στο δακτύλιο.

Το μέτρο συνήθως ξεκινά να εφαρμόζεται κατά τους μήνες Σεπτέμβριο με Οκτώβριο, ενώ διακόπτεται κατά το μήνα Ιούλιο του επόμενου έτους. Από εκεί και πέρα δεν εφαρμόζεται τα Σαββατοκύριακα, τις επίσημες αργίες και τις ημέρες που πραγματοποιείται απεργία των εργαζομένων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Σαν σήμερα 2 Νοεμβρίου: Τα υπόλοιπα σημαντικά γεγονότα στον κόσμο

1789: Κατά τη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης, εθνικοποιείται η περιουσία της εκκλησίας.

1917: Ο υπουργός Εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας, Άρθουρ Τζέιμς Μπάλφουρ, δηλώνει ότι «ήρθε η ώρα, οι Εβραίοι να αποκτήσουν κράτος στην Παλαιστίνη». Θα μείνει στην ιστορία ως Διακήρυξη Μπάλφουρ, πάνω στην οποία θα βασιστεί η ίδρυση του κράτους του Ισραήλ το 1948.

1977: Πρωτοφανής νεροποντή πλήττει την Αττική, με 22 νεκρούς, εκτεταμένης διάρκειας συσκότιση και ανυπολόγιστες ζημιές στις δυτικές συνοικίες της Αθήνας. 17 νεκροί και εκτεταμένες ζημίες και στον Πειραιά.

2004: Πραγματοποιούνται τις προεδρικές εκλογές διεξάγονται στις ΗΠΑ. Ο Τζορτζ Μπους ο νεώτερος επανεκλέγεται Πρόεδρος των ΗΠΑ με το 50,7% των ψήφων, έναντι 48,3% που λαμβάνει ο έτερος υποψήφιος Τζον Κέρι.

Κάντε follow στο Sportime

Κάντε like στην σελίδα του Sportime στο Facebook

Ακολουθήστε το Sportime στο Instagram

 

 

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «1982: Εφαρμόζεται για πρώτη φορά στην Αθήνα ο δακτύλιος (vid)», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.