ΑΤΖΕΝΤΑ

1989 (17/12): Ο Κριστόφ Βαζέχα μας «συστήνεται» με το Νο… «7» (vid)

Συμπληρώθηκαν 30 χρόνια από την ημέρα που ο Κριστόφ Βαζέχα έκανε ντεμπούτο με την φανέλα του Παναθηναϊκού.
1989 (17/12): Ο Κριστόφ Βαζέχα μας «συστήνεται» με το Νο… «7» (vid)

Συμπληρώθηκαν 30 χρόνια από το ντεμπούτο του σπουδαίου Κριστόφ Βαζέχα με τη φανέλα του Παναθηναϊκού. Ήταν σαν σήμερα (17/12) στις 17 Δεκεμβρίου του 1989 σε ένα ντέρμπι Παναθηναϊκού – ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ, μπροστά σε 50.000 θεατές. Γιατί φόρεσε τη φανέλα με το «7» και όχι το αγαπημένο του «9».

Ποιος να φανταζόταν ότι ο «Χρήστος» θα γινόταν μαζί, ένας από τους πιο αγαπητούς παίκτες στους Έλληνες φιλάθλους και ο κορυφαίος ξένος στην ιστορία του «τριφυλλιού».

Στα επόμενα 15 χρόνια που έπαιξε με την φανέλα του Παναθηναϊκού, ο Βαζέχα έφτασε τις 503 συμμετοχές και τα 288 γκολ συνολικά, ενώ σε ότι έχει να κάνει με το πρωτάθλημα «έγραψε» 390 εμφανίσεις και 244 τέρματα.

Επίσης κατέκτησε πέντε πρωταθλήματα Ελλάδας  ( 1990, 1991, 1995, 1996, 2004), ισάριθμα κύπελλα (1991, 1993, 1994, 1995, 2004), ενώ αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ του Ελληνικού πρωταθλήματος: 1994, 1995, 1998.

Σε εκείνο το ντέρμπι με την ΑΕΚ πάντως ο Βαζέχα δεν είχε καταφέρει να δέιξει το ταλέντο του. Το αποτέλεσμα ήταν 0-0 και εκείνος ήταν παθιασμένος, αλλά… άστοχος.

Η φανέλα με το «7»

Αξίζει να σημειώσουμε ότι τότε προπονητής του Παναθηναϊκού, Κρίστο Μπόνεφ,  έδωσε στον «τρελό Πολωνό» τη φανέλα με το νούμερο «7», το οποίο ήταν και το πρώτο και μοναδικό παιχνίδι του στο «τριφύλλι» που δεν φόρεσε τη φανέλα με το αγαπημένο του «9».

Αυτό συνέβη έγινε γιατί σε εκείνο το ντέρμπι δεν έπαιξε καθόλου ο Δημήτρης Σαραβάκος, ενώ ως σέντερ φορ είχε αγωνιστεί ο Χρήστος Δημόπουλος.

«Μετά μου είπαν ότι εδώ ο φορ παίζει με το 9 και μόλις γύρισε ο Δημήτρης πήρε το 7 κι εγώ το 9 και από τότε σχεδόν συνέχεια έπαιζα με το 9», είχε πει ο ίδιος ο Βαζέχα επί του θέματος.

Η πρόταση από τον Παναθηναϊκό

Πολύ ενδιαφέρουσα είναι εξιστόρηση των γεγονότων γύρω από τη μεταγραφή του στον Παναθηναϊκό από τον ίδιο το Βαζέχα: «Εγώ εκείνη την ημέρα έκανε μια βόλτα με τον Αρκάδιο το μεσημέρι. Έρχεται η γυναίκα μου από το σπίτι και μου λέει σε παίρνουν τηλέφωνο από την ομάδα. Εγώ σκέφτηκα τι με παίρνουν (σ.σ. νόμιζε οτι επρόκειτο για την τότε ομάδα του τη  Ρουχ Χόρζοφ) αφού έχουμε ρεπό, τι με θέλουν. Δε μου πήγε στο μυαλό ότι υπήρχε πρόταση από τον Παναθηναϊκό. Μου είπαν ότι υπάρχει αυτή η πρόταση και ότι έπρεπε να αποφασίσουμε σε μία μέρα.

Ε, λέω πάμε να το προχωρήσουμε. Κι έτσι έγιναν όλα πολύ γρήγορα, δεν είχα και πολύ χρόνο για να σκεφτώ γιατί κι εδώ ο κύριος Γιώργος Βαρδινογιάννης ήθελε όσο πιο γρήγορα να βρει κάποιον φορ γιατί εκείνη την εποχή ο Δημήτρης Σαραβάκος είχε πρόβλημα και δεν μπορούσε να παίξει και ο πρόεδρος έψαχνε να βρει κάποιον ποδοσφαιριστή που να καλύπτει αυτή τη θέση», θυμάται χαρακτηριστικά.

Όσο για την αντίδρασή του, όταν έμαθε για το ενδιαφέρον του Παναθηναϊού, ο Πολωνός επιθετικός απαντά: «Συμβουλεύτηκα και τον Κράσιμιρ Γκόρσκι ο οποίος είχε πει και καλά λόγια για μένα. Έμαθα ότι ο κύριος Γιώργος Βαρδινογιάννης ρώτησε τον Κράσιμιρ Γκόρσκι τι ποδοσφαιριστής είναι ο Βαζέχα. Εγώ ρώτησα τον κύριο Στρέιλαου, τον κύριο Γκμοχ, τον κύριο Γκόρσκι γιατί αυτοί είχαν εμπειρία από την Ελλάδα. Όλοι μου είπαν τα καλύτερα λόγια γενικά για την Ελλάδα αλλά και για τον Παναθηναϊκό», δήλωσε αρκετά χρόνια μετά.

Αναφερόμενος στο καθαρά αγωνιστικό μέρος του παιχνιδιού με την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ, ο Κριστόφ Βαζέχα θυμάται: «Εντάξει το πρώτο παιχνίδι με την ΑΕΚ δεν μπορούμε να πούμε ότι ήταν και τόσο καλό, θυμάμαι ότι έχασα και μία φοβερή ευκαιρία για να κερδίσουμε το ματς 1-0 αλλά δεν στεναχωρήθηκα γι’ αυτό, γιατί ήξερα ότι, από τη στιγμή που θα κάνω σουτ στην προπόνηση με την ομάδα, θα γίνω καλύτερος. Δηλαδή δεν το είδα σαν εμπόδιο, δεν σκέφτηκα ότι δεν κάνω γι’ αυτή την ομάδα».

Κάντε follow στο Sportime

Κάντε like στην σελίδα του Sportime στο Facebook

Aκολουθήστε το Sportime στο Instagram

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «1989 (17/12): Ο Κριστόφ Βαζέχα μας «συστήνεται» με το Νο… «7» (vid)», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Αλέξανδρος Κωτάκης

Είμαι ο Αλέξανδρος Κωτάκης και γεννήθηκα στην Αθήνα. Σπούδασα αθλητική δημοσιογραφία και πλέον η σχέση μου μαζί της ξεπερνά την 20ετία. Όλα αυτά τα χρόνια «κύλησαν» στο διαδίκτυο μέσα από συνεργασίες με αθλητικές ιστοσελίδες. To Sportnet.gr αποτέλεσε την αρχή για εμένα, ενώ ακολούθησαν το Sportline.gr, το easybetnet.com και βεβαίως το Goal News (Sentragoal.gr) στο οποίο παρέμεινα το συντριπτικά μεγαλύτερο διάστημα της ως τώρα πορείας μου (11.5 έτη). Τα τελευταία χρόνια βρίσκομαι στην «οικογένεια» του Sportime, με το οποίο συνεχίζω να καλύπτω το αθλητικό ρεπορτάζ, αλλά και την ειδησεογραφία της επικαιρότητας από όλους του χώρους. Επίσης αρθρογραφώ για την ομάδα του Άρη.