ΑΤΖΕΝΤΑ

1989: Ο Τιμ Μπέρνερς – Λι ανακαλύπτει τον Παγκόσμιο Ιστό και αλλάζει τον κόσμο

Στις 12 Μαρτίου 1989, ο 33χρονος μηχανικός Τιμ Μπέρνερς-Λι πρότεινε τη δημιουργία του Παγκόσμιου Ιστού (WWW) και «εκτόξευσε» το Ίντερνετ.
1989: Ο Τιμ Μπέρνερς – Λι ανακαλύπτει τον Παγκόσμιο Ιστό και αλλάζει τον κόσμο

Σαν σήμερα (12/3) στις 12 Μαρτίου του 1989 ο Τιμ Μπέρνερς Λι δημιουργεί τον Παγκόσμιο Ιστό  (WWW, αναλυτικότεραWorld Wide Web), ο οποίος σε συνδυασμό με την σχεδόν παράλληλα έλευση του ίντερνετ, άλλαξαν για πάντα τον κόσμο.

Επρόκειτο για μία από τις πιο επιδραστικές ανακαλύψεις στην ιστορία της ανθρωπότητας που επηρέασαν όσο λίγες στην ζωή του ανθρώπινου γένους.

Μέσω αυτής, η πρόσβαση σε πληροφορίες έγινε πολύ πιο εύκολη για όλο το παγκόσμιο κοινό, «γεννήθηκαν» νέα επαγγέλματα, η ψυχαγωγία πήγε σε άλλα επίπεδα και γενικότερα προέκυψαν νέες τεχνολογίες και εφευρέσεις πάνω στο ίντερνετ.

Η ανακάλυψη αυτή του γεννημένου στο Λονδίνο (το 1955) μηχανικού λογισμικού, οδήγησε σε μια τρομακτική γιγάντωση του ίντερνετ τα επόμενα χρόνια. Κάπως έτσι φτάσαμε σήμερα, να υπάρχουν πάνω από 2 δισεκατομμύρια καταγεγραμμένες ιστοσελίδες.

Ο τότε 33χρονος Τιμ Μπέρνερς Λι ονοματίζει την ανακάλυψή του Παγκόσμιο Ιστό, γιατί αποτελείται από μυριάδες διασυνδεδεμένους δικτυακούς τόπους (web site), που εξασφαλίζουν τη δυνατότητα στον χρήστη να μετακινείται εύκολα από τον ένα τόπο στον άλλο και από τη μία ιστοσελίδα ενός τόπου να έχει πρόσβαση σε ιστοσελίδα άλλου, με τη συνδρομή συνδέσμων υπερκειμένου (hypertext).

Το 1990 ολοκλήρωσε τη δημιουργία του πρώτου προγράμματος περιήγησης (browser), έπρεπε όμως να δημιουργήσει και ένα πρόγραμμα εξυπηρέτησης (server) και μια γλώσσα για την περιγραφή του εγγράφου. Έτσι, επινόησε τη γλώσσα HTML (HyperText Markup Language).

Σημαντική λεπτομέρεια ώστε να μην συγχέουμε τον Παγκόσμιο Ιστό με το Ίντερνετ το οποί εξελίχθηκε από τη δεκαετία του 1960, ο Παγκόσμιος Ιστός (World Wide Web) είναι μία διαδικτυακή εφαρμογή βασισμένη σε καινοτομίες όπως η γλώσσα HTML, οι διευθύνσεις URL και το πρωτόκολλο μεταφοράς υπερκειμένου ή HTTP.

Ειδικότερα το διαδίκτυο «άνθισε» με την εφαρμογή της υπηρεσίας του Παγκόσμιου Ιστού από τον Τιμ Μπέρνερς-Λι στο ερευνητικό ίδρυμα CERN το 1989, ο οποίος είναι στην ουσία, η «πλατφόρμα», η οποία κάνει εύκολη την πρόσβαση στο Ίντερνετ, ακόμη και στη μορφή που είναι γνωστό σήμερα.

 

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «1989: Ο Τιμ Μπέρνερς – Λι ανακαλύπτει τον Παγκόσμιο Ιστό και αλλάζει τον κόσμο», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Αλέξανδρος Κωτάκης

Είμαι ο Αλέξανδρος Κωτάκης και γεννήθηκα στην Αθήνα. Σπούδασα αθλητική δημοσιογραφία και πλέον η σχέση μου μαζί της ξεπερνά την 20ετία. Όλα αυτά τα χρόνια «κύλησαν» στο διαδίκτυο μέσα από συνεργασίες με αθλητικές ιστοσελίδες. To Sportnet.gr αποτέλεσε την αρχή για εμένα, ενώ ακολούθησαν το Sportline.gr, το easybetnet.com και βεβαίως το Goal News (Sentragoal.gr) στο οποίο παρέμεινα το συντριπτικά μεγαλύτερο διάστημα της ως τώρα πορείας μου (11.5 έτη). Τα τελευταία χρόνια βρίσκομαι στην «οικογένεια» του Sportime, με το οποίο συνεχίζω να καλύπτω το αθλητικό ρεπορτάζ, αλλά και την ειδησεογραφία της επικαιρότητας από όλους του χώρους. Επίσης αρθρογραφώ για την ομάδα του Άρη.