ΑΤΖΕΝΤΑ

20 Μαΐου: Η Παγκόσμια Ημέρα Μετρολογίας

Σήμερα, 20 Μαΐου γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Μετρολογίας.
20 Μαΐου: Η Παγκόσμια Ημέρα Μετρολογίας

Η Παγκόσμια Ημέρα Μετρολογίας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 20 Μαΐου, επειδή την ημερομηνία αυτή του 1875 υπογράφτηκε από αντιπροσώπους 17 κρατών η Συνθήκη του Μέτρου. Η συνθήκη αυτή θέτει το πλαίσιο για την παγκόσμια συνεργασία στον τομέα της μετρολογίας και των εφαρμογών της στη βιομηχανία, το εμπόριο και την καθημερινή ζωή.

Η Μετρολογία είναι η επιστήμη που ασχολείται με τις μετρήσεις, τα όργανα μέτρησης, την αξιοπιστία των οργάνων και των μετρήσεων, τις μονάδες μέτρησης και γενικότερα με ότι αφορά στον ακριβή και αποδεκτό προσδιορισμό των τιμών των μεγεθών που προσδιορίζουν τις ιδιότητες των σωμάτων ή των συστημάτων. Ο βασικός σκοπός της συνθήκης είναι η εξασφάλιση της ομοιομορφίας των μετρήσεων παγκοσμίως.

Η Ελλάδα προσχώρησε στη Συνθήκη του Μέτρου μόλις το 2001 και αρμόδια υπηρεσία για την εφαρμογή της είναι το Ελληνικό Ινστιτούτο Μετρολογίας, που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη.

Θέμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Μετρολογίας (2023) είναι: «Οι μετρήσεις στην υπηρεσία του παγκόσμιου διατροφικού συστήματος». Αυτό το θέμα επιλέχθηκε λόγω των αυξανόμενων προκλήσεων της κλιματικής αλλαγής και της παγκόσμιας διανομής τροφίμων σε έναν κόσμο του οποίου ο πληθυσμός έφτασε τα 8 δισεκατομμύρια στο τέλος του 2022.

Διαβάστε επίσης:

Γενοκτονία των Ποντίων: Ρίγη συγκίνησης στο Σύνταγμα – Η προεδρική φρουρά τίμησε την ημέρα μνήμης

Έρχεται νέο επίδομα 300 ευρώ από το Σεπτέμβριο – Ποιοι θα είναι οι δικαιούχοι!

 

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «20 Μαΐου: Η Παγκόσμια Ημέρα Μετρολογίας», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Βαγγέλης Λάσκαρης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.