21 Ιουνίου: Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής

Από το 1982 όταν και άρχισε να γιορτάζεται στο Παρίσι με πρωτοβουλία του τότε υπουργού Πολιτισμού Ζακ Λανγκ η 21η Ιουνίου έχει καθιερωθεί ως η Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής. Tο 1985 ο θεσμός εξαπλώθηκε έξω από τα γαλλικά σύνορα. Η Αθήνα, Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 1985, ήταν η πρώτη εκτός Γαλλίας χώρα στην οποία πραγματοποιήθηκε η...

Από το 1982 όταν και άρχισε να γιορτάζεται στο Παρίσι με πρωτοβουλία του τότε υπουργού Πολιτισμού Ζακ Λανγκ η 21η Ιουνίου έχει καθιερωθεί ως η Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής.

Tο 1985 ο θεσμός εξαπλώθηκε έξω από τα γαλλικά σύνορα.

Η Αθήνα, Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 1985, ήταν η πρώτη εκτός Γαλλίας χώρα στην οποία πραγματοποιήθηκε η Γιορτή της Μουσικής.

Μέσα σε λίγα χρόνια, η Ημέρα της Μουσικής έφτασε να είναι ένας πραγματικός θεσμός, ένα μεγάλο ευρωπαϊκό πολιτιστικό γεγονός που διεξάγεται κάθε 21 Ιουνίου σε περισσότερες από 22 χώρες, από την Ιρλανδία μέχρι το Καζακστάν και από τις Βαλτικές χώρες μέχρι την Κύπρο.

Ερασιτέχνες και επαγγελματίες μουσικοί κατακλύζουν δημοτικούς χώρους, πλατείες, δρόμους, σταθμούς, πάρκα και διάφορους άλλους χώρους, παρουσιάζοντας αφιλοκερδώς συναυλίες απ’ όλο το μουσικό φάσμα. Δίνεται, έτσι, η ευκαιρία για μία ευρωπαϊκή πολιτιστική γιορτή που συμβάλλει ώστε να αναπτυχθούν πολιτιστικές ανταλλαγές και συνεργασίες ανάμεσα σε νέους και καθιερωμένους καλλιτέχνες από διαφορετικές χώρες.

Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής: Αφιέρωμα της ΕΡΤ

Το Αρχείο της ΕΡΤ, τιμώντας την Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής και στο πλαίσιο του «2019 Έτος Σκαλκώτα», ψηφιοποίησε και παρουσιάζει από τη μαγνητοσκοπημένη συναυλία της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ στο Μέγαρο Μουσικής, στις 2 Ιουνίου 1998, το δεύτερο μέρος, με έργα του Ν. Σκαλκώτα και του Βασίλη Τενίδη, υπό τη διεύθυνση του Μίλτου Λογιάδη.

Η συναυλία ήταν αφιερωμένη στη μνήμη του αρχιμουσικού Μιλτιάδη Καρύδη και πραγματοποιήθηκε επί θητείας του Άλκη Μπαλτά, ο οποίος τον διαδέχθηκε στη Διεύθυνση των Μουσικών Συνόλων της ΕΡΤ. Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονταν επίσης έργα του Μιχάλη Τραυλού, του Μπάμπη Κανά και του Γιώργου Σισιλιάνου. Η συναυλία μεταδόθηκε από την τηλεόραση της ΕΡΤ σε δύο μέρη το 1999.