ΑΤΖΕΝΤΑ

22 Σεπτεμβρίου: Όταν ο Φώτσης έγινε ο πρώτος Έλληνας στο ΝΒΑ

Το ημερολόγιο έδειχνε 22 Σεπτεμβρίου 2001, όταν ο Αντώνης Φώτσης, αποχωρούσε από τον Παναθηναϊκό για να αγωνιστεί στο NBA. Ο Αντώνης Φώτσης, επιλέχθηκε από τους Μέμφις Γκίζλις,, στο δεύτερο γύρο του draft και συγκεκριμένα στο Νο 48. Έτσι, κατάφερε να γίνει ο πρώτος Έλληνας μπασκετμπολίστας, που αγωνίζεται στην άλλη μεριά του Ατλαντικού, κάνοντας μία μέτρια...
22 Σεπτεμβρίου: Όταν ο Φώτσης έγινε ο πρώτος Έλληνας στο ΝΒΑ

Το ημερολόγιο έδειχνε 22 Σεπτεμβρίου 2001, όταν ο Αντώνης Φώτσης, αποχωρούσε από τον Παναθηναϊκό για να αγωνιστεί στο NBA.

Ο Αντώνης Φώτσης, επιλέχθηκε από τους Μέμφις Γκίζλις,, στο δεύτερο γύρο του draft και συγκεκριμένα στο Νο 48. Έτσι, κατάφερε να γίνει ο πρώτος Έλληνας μπασκετμπολίστας, που αγωνίζεται στην άλλη μεριά του Ατλαντικού, κάνοντας μία μέτρια σεζόν.

Εκεί αγωνίστηκε μόλις για ένα χρόνο, παίζοντας σε 28 παιχνίδια, έχοντας κατά μέσο όρο 3.9 πόντους και 2.2 ριμπάουντ, σε κάθε παιχνίδι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το προσωπικό του ρεκόρ, ήταν οι 21 πόντους, που πέτυχε κόντρα στους Ορλάντο Μάτζικ στις 19/1/2002.

Ένα χρόνο αργότερα, επέστρεψε στην Ευρώπη για χάρη του Παναθηναϊκού, όντας ξανά ένα από τα βασικά… γρανάζια της ομάδας.

22 Σεπτεμβρίου: Σημαντικά γεγονότα στον παγκόσμιο αθλητισμό

2015 – Στον αγώνα Μπάγερν-Βόλφσμπουργκ στην “Αllianz Αrena”, ο Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι που μπήκε ως αλλαγή στο ματς στο 46ο λεπτό σημειώνει πέντε φορές μέσα σε εννέα λεπτά (51’, 52’, 55’, 57’ και 60’). Ο Λεβαντόφσκι με τα τρία πρώτα γκολ κατέχει πλέον το ρεκόρ που πιο γρήγορου χατ-τρικ στην ιστορία της Bundesliga, καθώς χρειάστηκε μόλις τέσσερα λεπτά. Το παλιό ρεκόρ ανήκε εδώ και 24 χρόνια στον Μίκαελ Τένις της Ντούισμπουργκ, που είχε σκοράρει τρεις φορές μέσα σε πέντε λεπτά (10΄,11΄,15΄) στο 6-2 επί της Καρλσρούης στις 27/8/1991. Φυσικά το χρονικό διάστημα που χρειάστηκε για να φτάσει τα τέσσερα (6 λεπτά) και τα πέντε (9 λεπτά) γκολ, αποτελούν ξεχωριστά ρεκόρ. Όπως βέβαια και το γεγονός ότι σκόραρε πέντε φορές προερχόμενος από τον πάγκο και μόνο στο β΄ ημίχρονο.

2004 – Ο Ευθύμιος Καλάρας με βολή 28.07 κατακτά το αργυρό μετάλλιο στην δισκοβολία F54 και ο Γιώργος Καραμηνάς με βολή 8.51 το αργυρό στην σφαιροβολία F52 στους Παραολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας.

2000 – Ένα ανεπανάληπτο ρεκόρ σημειώνει ο 38χρονος Βρετανός κωπηλάτης Steven Redgrave, ο οποίος πάσχει από διαβήτη, όταν κατακτά το 5ο του χρυσό μετάλλιο στην τετράκωπο άνευ πηδαλιούχου στο Σίδνεϊ. Την απονομή κάνει ο ίδιος ο Samaranch. Το απόλυτο ρεκόρ εξακολουθεί να κατέχει ο Ούγγρος ξιφομάχος Aladar Gerevich με έξι συνεχόμενα χρυσά από το 1932 ως το 1960.

2000 – Η Ολλανδέζα Inge de Bruijn κάνει το τρίτο της παγκόσμιο ρεκόρ στην κολύμβηση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ με 24.13 στα 50μ ελεύθερο. Το πρώτο ήταν στα 100μ πεταλούδα στις 17/9 με 56.61 και το δεύτερο στα 100μ ελεύθερο στις 20/9 με 53.77.

2000 – Ο Βίκτωρας Μήτρου κατακτά το αργυρό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ στην κατηγορία 77 κιλών της άρσης βαρών σηκώνοντας 165 κιλά στο αρασέ, 165 στο ζετέ και 367.5 στο σύνολο.

1997 – Η UEFA τιμωρεί την Άντερλεχτ με αποκλεισμό ενός έτους από κάθε ευρωπαϊκή διοργάνωση, απόφαση που θα ισχύσει την ποδοσφαιρική περίοδο 1998-99. Η ομάδα των Βρυξελλών πλήρωσε ακριβά την δωροδοκία του Ισπανού διαιτητή, πριν από 14 χρόνια, παραμονή του επαναληπτικού τελικού του Κυπέλλου UEFA του 1984 με τη Νότιγχαμ Φόρεστ. Ο σημερινός πρόεδρος Roger van den Stock, γιος του προέδρου της ομάδας την εποχή της δωροδοκίας Constant, παραδέχτηκε ότι ο πατέρας του είχε πληρώσει 1 εκατoμμύριο γαλλικά φράγκα τον διαιτητή Guruzeta Mouro, ο οποίος σκοτώθηκε το 1987 σε τροχαίο, για να εξασφαλίσει ευνοϊκά για την ομάδα του σφυρίγματα.

1996 – Ο 26χρονος Αργεντινός τερματοφύλακας Hormaeche σκοτώνεται από δυνατό σουτ.

1990 – Η Λίβερπουλ σημειώνει την 10η συνεχόμενη νίκη επί της Έβερτον στο 143o ντέρμπι του Merseyside.

1988 – 67 λεπτά διαρκούν οι αψιμαχίες όταν Νοτιοκορεάτες προπονητές χτυπούν τον Νεοζηλανδό διαιτητή λόγω διαφωνίας με την απόφασή του σε αγώνα πυγμαχίας στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Σεούλ.

1983 – Ο Κινέζος Jianhua Zhu καταρρίπτει το παγκόσμιο ρεκόρ στο ύψος με 2.38 σε μίτινγκ που γίνεται στην Σαγκάη. Τη χρονιά αυτή το αντίστοιχο ελληνικό είναι 12 πόντους πιο χαμηλά (2.26) και το έχει ο Π. Πανάγος από τις 4/6/1983, έχοντας καταρρίψει το 2.22 του Πατρώνη που κρατούσε από το 1975 (30/5). Ο Κινέζος άλτης που θα βελτιώσει το ρεκόρ σε 2.39 στο Eberstadt την επόμενη χρονιά, θα αναγκαστεί να εγκαταλείψει τον αθλητισμό εξαιτίας ατυχήματος στην κουζίνα του, όταν πέσει επάνω του μία κατσαρόλα με βραστό νερό.

1968 – Ξεκινά το πρωτάθλημα ποδοσφαίρου της Α’ Εθνικής στο οποίο εφαρμόζεται για πρώτη φορά το δικαίωμα των δύο αλλαγών παικτών στην σύνθεση κατά τη διάρκεια του αγώνα. Ο κανονισμός αυτός της FIFA θα εφαρμοστεί παράλληλα σε όλη την Ευρώπη, πλην της Αγγλίας που θα τον αποδεχτεί αργότερα. Στην πρώτη αυτή αγωνιστική καταγράφεται η επάνοδος του Κούδα στην Θεσσαλονίκη και μάλιστα με δύο γκολ και η πρώτη εμφάνιση του ΟΦΗ στην Α’ Εθνική με γκολ του Καρακυριάκου.

1963 – Ο 20χρονος Χούλιο Ιγκλέσιας αναγκάζεται να τερματίσει την ποδοσφαιρική του καριέρα σαν τερματοφύλακας της ομάδας νέων της Ρεάλ Μαδρίτης, αφού για τρία χρόνια παρέμεινε παράλυτος μετά από αυτοκινητιστικό ατύχημα. Πέντε χρόνια μετά, το 1968, θα υπογράψει με την δισκογραφική εταιρεία Columbia και θα γίνει ένας από τους γνωστότερους τραγουδιστές της Ισπανίας με τις περισσότερες πωλήσεις δίσκων.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «22 Σεπτεμβρίου: Όταν ο Φώτσης έγινε ο πρώτος Έλληνας στο ΝΒΑ», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Sportime Team

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.