23 Απριλίου: Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου

Στις 23 Απριλίου κάθε χρόνου γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου.

Σήμερα, 23 Απριλίου του 2022, γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου, μία ημέρα η οποία έχει καθιερωθεί διεθνώς από την UNESCO και γιορτάζεται 21 μέρες μετά την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού βιβλίου.

Στην Ελλάδα, η ένωση ελληνικού βιβλίου καθιέρωσε από το 2016 με τη συνεργασία της Εταιρείας Συγγραφέων και του Ελληνικού Τμήματος της ΙΒΒΥ – Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, την σημερινή ημέρα ως ημέρα βιβλίου.

Με έναρξη τις 2 Απριλίου ολόκληρο τον Απρίλιο διοργανώνονται εκδηλώσεις για το βιβλίο και την προώθηση της ανάγνωσης με στόχο να κινητοποιηθούν νέοι αλλά και παλιοί αναγνώστες.

23 Απριλίου: Ο λόγος που καθιερώθηκε αυτή την ημέρα

Η UNESCO διάλεξε τη συγκεκριμένη ημερομηνία ως φόρο τιμής δύο σπουδαίους δημιουργών της παγκόσμιας λογοτεχνίας οι οποίοι απεβίωσαν την ίδια ημέρα, στις 23 Απριλίου του 1616.

Ο λόγος για τον Ισπανό συγγραφέα Μιγκέλ Ντε Θερβάντες (Δον Κιχώτης) και τον Άγγλο δραματουργό Γουίλιαμ Σαίξπηρ.

Ο Θερβάντες είναι ένας από τους μεγαλύτερες συγγραφείς όλων των εποχών. Τα έργα του έχουν μεγάλη επίδραση παγκοσμίως με το βιβλίο «Δον Κιχώτης» να έχει επηρεάσει αμέτρητες γενιές λογοτεχνών ανά τον κόσμο. Είναι μάλιστα το πιο μεταφρασμένο βιβλίο μετά τη Βίβλο.

Από την άλλη ο Σαίξπηρ θεωρείται ο κορυφαίος δραματουργός όλων των εποχών. Ποιητής, θεατρικός συγγραφέας και ηθοποιός, άφησε ανεξίτηλο το στίγμα του στις τέχνες με τα έργα του να είναι τόσο επιδραστικά και διαδεδομένα που στέκονται δίπλα στους Αρχαίους Έλληνες τραγικούς ποιητές.

Σήμερα, στην Καταλονία, την ημέρα αυτή εορτάζεται η Μέρα των Βιβλίων και των Ρόδων, μία τοπική παραλλαγή της Γιορτής του Αγίου Βαλεντίνου, που συνδυάζεται με την εορτή του προστάτη της περιοχής, Αγίου Γεωργίου. Με το σύνθημα «Ένα τριαντάφυλλο για την αγάπη, ένα βιβλίο για πάντα», ο άνδρας θα χαρίσει στην αγαπημένη του ένα τριαντάφυλλο κι αυτή θα του το ανταποδώσει με ένα βιβλίο.