27 Νοεμβρίου: Η Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στην Εκπαίδευση

Σήμερα στις 27 Νοεμβρίου γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στην Εκπαίδευση.

Κάθε χρόνο στις 27 Νοεμβρίου κάθε έτους γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στην Εκπαίδευση, μία ημέρα η οποία καθιερώθηκε το 2008.

Την ημέρα όρισε και καθιέρωσε ο Διεθνής Οργανισμός για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, IDEA (International Drama/Theatre & Education Association).

Η σημερινή ημέρα είναι διαφορετική από την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου η οποία γιορτάζεται στις 27 Μαρτίου. Η ημέρα υπενθυμίζει την σημασία και την προσφορά του Θεάτρου στην εκπαίδευση.

Η σημερινή ημέρα γιορτάζεται από τον οργανισμό με διάφορες γιορτές και εκδηλώσεις, παραστάσεις, επιμορφωτικές συναντήσεις αλλά και παρεμβάσεις σε σχολεία. Κάθε χρόνο, μέλη του οργανισμού ανά τον κόσμο, αλλά και όσοι ασχολούνται με το θέατρο, το θεατρικό παιχνίδι και οποιαδήποτε άλλη διαδικασία τυπικής ή μη τυπικής μάθησης διοργανώνουν διάφορες δραστηριότητες για την προώθηση του θεάτρου στην εκπαίδευση.

Το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση είναι υπεύθυνο για τον συντονισμό των κεντρικών εκδηλώσεων στην Ελλάδα. Η «Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στην Εκπαίδευση» είναι στην χώρα μας η εξέλιξη της εορταστικής ημέρας «Μπροστά στις Νέες Προκλήσεις» την οποία οργάνωνε από το 1999 το Πανελλήνιο Δίκτυο καθώς και της «Ημέρας για το Θέατρο στην Εκπαίδευση» που εορταζόταν για 2 χρόνια (2005-2007) στις 28 Μαρτίου.

Φέτος η ημέρα φέρει το επίκαιρο μήνυμα «Μπροστά στις νέες προκλήσεις 2021: Πανδημία και Δημοκρατία. Γεφυρώνονται οι αποστάσεις;».

Οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό της ξεκίνησαν ήδη από τις 21/11 στα Ιωάννινα ενώ σήμερα 27 Νοεμβρίου λαμβάνουν χώρα στη Χίο. Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιλαμβάνει διάφορες πόλεις της Ελλάδας και ολοκληρώνεται στις 10/12 στην Κέρκυρα.

Αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στην Εκπαίδευση φέτος 2021:

Διαβάστε Επίσης: