27 Οκτωβρίου: Σήμερα γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Οπτικοακουστικής Κληρονομιάς

Η καθιέρωση της ημέρας πρόκειται για μια υπενθύμιση της σημαντικότητας του οπτικοακουστικού υλικού που χρησιμοποιούμε καθημερινά.

Στις 27 Οκτωβρίου κάθε χρόνου έχει οριστεί από την UNESCO να γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Οπτικοακουστικής Κληρονομιάς.

Η τεχνολογία έχει καταστήσει εφικτή την καταγραφή και κατά συνέπεια το μοίρασμα εικόνων και ήχων μόλις τα τελευταία περίπου 150 χρόνια. Οι εφευρέσεις που έχουν γίνει τον τελευταίο αιώνα είναι πράγματα απόλυτα οικεία και θεωρούνται δεδομένα σε ένα άτομο της εποχής μας.

Εφευρέσεις όμως όπως της φωτογραφικής μηχανής, της κάμερας, του ραδιοφώνου, της τηλεόρασης, των κασετών, των CD, ψηφιακών αρχείων που περιέχουν βίντεο, φωτογραφίες ή ήχου, έχουν αλλάξει τον κόσμο και την καθημερινότητά του ριζικά.

Την αξία του οπτικοακουστικού υλικού για τον άνθρωπο έρχεται να μας υπενθυμίσει η σημερινή ημέρα, στις 27 Οκτωβρίου κάθε χρονιάς.

«Το παράθυρό σου στον κόσμο»

Οι μορφές του οπτικοακουστικού υλικού είναι πολλές. Είτε πρόκειται για μία φωτογραφία, ένα βίντεο, μία ταινία ένα τραγούδι, ένα ντοκιμαντέρ, τα αρχεία που αποτυπώνουν εικόνες και ήχους από άλλες εποχές, από άτομα διαφορετικά από αυτόν που τα λαμβάνει, είναι ανεκτίμητης αξίας.

Φέτος η Παγκόσμια Ημέρα γιορτάζεται με μότο τη φράση «Το παράθυρό σου στον κόσμο». Γιατί αυτό ακριβώς είναι το οπτικοακουστικό υλικό. Ένα παράθυρο από το οποίο μπορούμε να δούμε άλλους τόπους και χρόνους.

Αυτά είναι που μας βοήθησαν να κατανοήσουμε και να μάθουμε τον κόσμο γύρω μας καθώς αποτελούν μεγάλη πηγή πληροφόρησης. Αυτά είναι που μας βοήθησαν να κρατήσουμε ανεξίτηλη στο χρόνο και τη μνήμη μας, ατόφια κάποια προσωπική στιγμή. Μέσω αυτών έχουμε δημιουργήσει και έχουμε μοιραστεί τις δικές μας ιδέες με τον κόσμο.

Το Οπτικοακουστικό υλικό είναι ανεκτίμητης αξίας στην Πολιτισμική κληρονομιά της ανθρωπότητας. Αυτό διότι το ίδιο το υλικό είναι μέρος της διαμόρφωσης του Πολιτισμού μας. Είναι κομμάτι της ίδιας της ανθρωπότητας και μόνιμη απόδειξη της ύπαρξης και των έργων της.

Για τα παραπάνω λοιπόν, και για άλλα τόσα που δεν αναφέρθηκαν, η διάσωση και η ανάδειξη της σημασίας του είναι προτεραιότητα. Στην Ελλάδα, αρμόδιος φορέας για την διατήρηση και την ανάδειξη της οπτικοακουστικής κληρονομιάς της χώρας μας είναι το Εθνικό Οπτικοακουστικό Αρχείο.