ΑΤΖΕΝΤΑ

29 Μαΐου: Παγκόσμια Ημέρα Κυανοκράνων – Τι γιορτάζουμε

Η Παγκόσμια Ημέρα Κυανοκράνων καθιερώθηκε από τον ΟΗΕ για να αποτίσει φόρο τιμής σε όλους τους άνδρες και τις γυναίκες που συμμετέχουν στις ειρηνευτικές αποστολές του διεθνούς οργανισμού
29 Μαΐου: Παγκόσμια Ημέρα Κυανοκράνων – Τι γιορτάζουμε

Ως Παγκόσμια Ημέρα Κυανοκράνων (International Day of United Nations Peacekeepers) έχει οριστεί η 29η Μαΐου.

Καθιερώθηκε το 2002 από τον ΟΗΕ για να αποτίσει φόρο τιμής σε όλους τους άνδρες και τις γυναίκες που συμμετέχουν στις ειρηνευτικές αποστολές του διεθνούς οργανισμού, αλλά και να τιμήσει τη μνήμη όσων έχουν χάσει τη ζωή τους (3.842 από το 1948 έως το 2019, ανάμεσά τους και 3 Έλληνες), υπερασπιζόμενοι τους σκοπούς της ειρήνης.

Οι Kυανόκρανοι των Ηνωμένων Εθνών είναι η  πάλλουσα καρδιά της δέσμευσής μας για έναν πιο ειρηνικό κόσμο. Για 75 χρόνια, έχουν υποστηρίξει ανθρώπους και κοινότητες που συγκλονίζονται από συγκρούσεις και αναταραχές σε όλο τον κόσμο.

Αντόνιο Γκουτέρες, Γενικός Γραμματέας ΟΗΕ

Σήμερα, στη Διεθνή Ημέρα Διεθνής Ημέρα Κυανόκρανων  των Ηνωμένων Εθνών, τιμούμε την εξαιρετική συμβολή τους στη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια.

Από το 1948, περισσότεροι από δύο εκατομμύρια κυανόκρανοι έχουν υπηρετήσει σε 71 αποστολές, βοηθώντας τις χώρες να οδηγηθούν στο δύσκολο μονοπάτι από τον πόλεμο στην ειρήνη.

Είναι επίσης ζωτικής σημασίας για την προστασία των αμάχων που έχουν παγιδευτεί στο χάος αυτών των θανατηφόρων συγκρούσεων, παρέχοντας μια σανίδα σωτηρίας ελπίδας και βοήθειας σε μερικά από τα πιο επικίνδυνα περιβάλλοντα που μπορεί να φανταστεί κανείς.

Κατά την εκτέλεση αυτού του σημαντικού έργου, πολλοί κυανόκρανοι πλήρωσαν το υπέρτατο τίμημα. Περισσότεροι από 4.200 κυανόκρανοι έχουν χάσει τη ζωή τους υπηρετώντας υπό τη σημαία του ΟΗΕ. Στεκόμαστε σε συμπάθεια και αλληλεγγύη με τις οικογένειες, τους φίλους και τους συναδέλφους τους και θα εμπνεόμαστε για πάντα από την ανιδιοτελή αφοσίωσή τους στην υπόθεση της ειρήνης.

Σήμερα, περισσότεροι από 87.000 κυανόκρανοι από 125 χώρες υπηρετούν σε 12 επιχειρήσεις. Αντιμετωπίζουν αυξανόμενες παγκόσμιες εντάσεις και διαιρέσεις, τελματωμένες  ειρηνευτικές διαδικασίες και πιο περίπλοκες συγκρούσεις.

Παρά τα εμπόδια αυτά και σε συνεργασία με ένα ευρύ φάσμα εταίρων, οι κυανόκρανοι επιμένουν.

Για τους ανθρώπους που ζουν κάτω από τη σκιά των συγκρούσεων, οι ομάδες των κυανόκρανων αντιπροσωπεύουν την ελπίδα.

Καθώς οι ειρηνευτικές δυνάμεις υποστηρίζουν την ανθρωπότητα, ας τις υποστηρίζουμε και ας αναγνωρίζουμε πάντα το έργο τους.

Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Αλέξανδρος Κωτάκης

Είμαι ο Αλέξανδρος Κωτάκης και γεννήθηκα στην Αθήνα. Σπούδασα αθλητική δημοσιογραφία και πλέον η σχέση μου μαζί της ξεπερνά την 20ετία. Όλα αυτά τα χρόνια «κύλησαν» στο διαδίκτυο μέσα από συνεργασίες με αθλητικές ιστοσελίδες. To Sportnet.gr αποτέλεσε την αρχή για εμένα, ενώ ακολούθησαν το Sportline.gr, το easybetnet.com και βεβαίως το Goal News (Sentragoal.gr) στο οποίο παρέμεινα το συντριπτικά μεγαλύτερο διάστημα της ως τώρα πορείας μου (11.5 έτη). Τα τελευταία χρόνια βρίσκομαι στην «οικογένεια» του Sportime, με το οποίο συνεχίζω να καλύπτω το αθλητικό ρεπορτάζ, αλλά και την ειδησεογραφία της επικαιρότητας από όλους του χώρους. Επίσης αρθρογραφώ για την ομάδα του Άρη.

?>