ΑΤΖΕΝΤΑ

4 Μαΐου: Παγκόσμια Ημέρα του Πολέμου των Άστρων

Κάθε χρόνια τέτοια μέρα (4 Μαΐου) τα εκατομμύρια των φαν του γιορτάζουν την αγαπημένη σειρά ταινιών του Λούκας.
4 Μαΐου: Παγκόσμια Ημέρα του Πολέμου των Άστρων

Ημέρα του Πολέμου των Άστρων: Κάθε χρόνια τέτοια μέρα, δηλαδή 4 Μαΐου είθισται τα εκατομμύρια των φαν του να γιορτάζουν την αγαπημένη σειρά ταινιών του Τζορτζ Λούκας.

Βεβαίως να διευκρινίσουμε ότι η Παγκόσμια Ημέρα Star Wars εορτάζεται άτυπα και δεν είναι επίσημα καθιερωμένη από τον Λούκας ή τον εταιρεία παραγωγής του Star Wars γενικότερα.

Γιατί όμως επελέγη η 4η Μαΐου ως η Παγκόσμια Ημέρα Star Wars; H απάντηση βρίσκεται πίσω από την παραφθορά της πιο γνωστής ατάκας της σειράς «May the Force be with you» σε «May the fourth be with you».

Τι σχέση έχει το Star Wars με τη Μάργκαρετ Θάτσερ; Όλα ξεκίνησαν το 1979, που υπήρξε η πρώτη χρονιά που ο «Πόλεμος των Άστρων» συνδέθηκε με την 4η Μαΐου. Την ημέρα εκείνου του έτους, η «Σιδηρά Κυρία» της Αγγλίας ανέλαβε καθήκοντα πρωθυπουργού.

Έτσι οι Συντηρητικοί -η παράταξη της οποίας ηγείτο η Θάτσερ- επιθυμώντας να γιορτάσουν το γεγονός, εμπνεύστηκαν από το Star Wars μια διαφημιστική καμπάνια. Συγκεκριμένα καταχώρησαν στο φύλλο της εφημερίδας «London Evening News» μια διαφήμιση με την ατάκα «May the Fourth be with You, Maggie. Congratulations».

Η φράση αυτή μάλιστα χρησιμοποιήθηκε στο Αγγλικό Κοινοβούλιο στις 4 Μαΐου 1994. Εξάλλου την ίδια μέρα το 2008 γιορτάστηκε για πρώτη στο Facebook η «Luke Skywalker Day» (δηλαδή η μέρα του Λουκ Σκαϊγουώκερ).

Πάντως 10 χρόνια πριν δηλαδή το 2011 είδαμε τον πρώτο οργανωμένο εορτασμό της παγκόσμιας ημέρας Star Wars, που συνέβη στο Τορόντο του Καναδά.

Να αναφέρουμε ότι από τις 25 Μαΐου 1997 όταν παίχθηκε η πρώτη ταινία έως τις 22 Δεκεμβρίου 2018, έχουμε δει 12 ταινίες Star Wars. Το 2023 η παραγωγή έχει προαναγγείλει την κυκλοφορίες της 13ης ταινίες με τίτλο «Rogue Squadron».

Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Βαγγέλης Λάσκαρης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του ιστότοπου αυτού.

?>