5 Ιουνίου: Εφαρμόζεται για πρώτη φορά ο κανονισμός του τριπόντου

Το ημερολόγιο έδειχνε 5 Ιουνίου 1961, όταν το American Basketball League (ABL), κατά την ηγεσία του Έιμπ Σάμπερσταιν, εφάρμοσε για πρώτη φορά τον κανονισμό του τριπόντου. Κάνοντας τα πρώτο βήματα του, αυτό το νέο μέτρο, άγγιξε τα 7,62 μακριά από το καλάθι και σίγουρα δεν ήταν η προσαρμογή πολύ εύκολη Μπορεί το ABL να κράτησε...

Το ημερολόγιο έδειχνε 5 Ιουνίου 1961, όταν το American Basketball League (ABL), κατά την ηγεσία του Έιμπ Σάμπερσταιν, εφάρμοσε για πρώτη φορά τον κανονισμό του τριπόντου.

Κάνοντας τα πρώτο βήματα του, αυτό το νέο μέτρο, άγγιξε τα 7,62 μακριά από το καλάθι και σίγουρα δεν ήταν η προσαρμογή πολύ εύκολη

Μπορεί το ABL να κράτησε μόλις μιάμιση σεζόν, ωστόσο υιοθετήθηκε άμεσα από το «Eastern Professional Basketball League» για τη σεζόν 1963-64.

Πολύ σύντομα και αυτή η διοργάνωση, σταμάτησε να υφίσταται , κάτι που γινόταν συχνά εκείνη την εποχή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η ατζέντα της ημέρας (5/6)

Η πρώτη πραγματικά σημαντική εφαρμογή του τριπόντου, έγινε στο American Basketball Association (ABA), το μέγεθος του οποίου αποδεικνύεται από το γεγονός πως εκείνη την εποχή, ήταν το αντίπαλο δέος του ΝΒΑ.

Το ABA ήθελε να βρει τρόπους, προκειμένου να ξεπεράσει το NBA, με τον τότε κομισάριο, Τζορτζ Μάικαν, να φέρνει στο προσκήνιο το τρίποντο.

Μαζί μπήκαν τόσο οι πολύχρωμες μπάλες, αλλά και το χρονόμετρο των 30 δευτερολέπτων, με το προϊόν να γίνεται αρκετά ελκυστικό.

Ο Μάικαν δήλωσε χαρακτηριστικά: «(Με το τρίποντο) δίνεται η ευκαιρία στους πιο «μικρούς» παίκτες να σκοράρουν και να ανοίξουν την άμυνα, κάνοντας το παιχνίδι πιο απολαυστικό για τους οπαδούς».

Σημειώνεται πως την εποχή εκείνη, εν αντιθέσει με τη σημερινή, οι ποιοτικοί «κοντοί» ήταν ελάχιστοι, με τους ψηλούς να κυριαρχούν.

Η γνώμη σας μετρά. Σχολιάστε το άρθρο