5 Ιουνίου: Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Την παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος γιορτάζει σήμερα όλος ο πλανήτης, μία μέρα που έχει θεσπιστεί και αποτελεί κύρια εκδήλωση του ΟΗΕ από το 1972

5 Ιουνίου: Την παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος γιορτάζει σήμερα όλος ο πλανήτης, μία μέρα που έχει θεσπιστεί και αποτελεί κύρια εκδήλωση του ΟΗΕ από το 1972.

Όπως έχει γίνει γνωστό Το θέμα για το 2019 εστιάζεται στην καταπολέμηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης αφού 9 στους 10 ανθρώπους παγκοσμίως εκτίθεται σε επίπεδα ρύπων που υπερβαίνουν τα ασφαλή που έχει ορίσει η παγκόσμια οργάνωση υγείας.

Ο ΟΗΕ απευθύνει έκκληση για την καταπολέμηση μιας από τις μεγαλύτερες περιβαλλοντικές προκλήσεις της εποχής μας.

5 Ιουνίου: Μάλιστα ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες θέλησε να στείλει ένα πολύ σημαντικό μήνυμα:

«Είναι καιρός να δράσουμε αποφασιστικά. Το μήνυμά μου προς τις κυβερνήσεις είναι ξεκάθαρο: φορολόγηση των ρύπων, τερματισμός των επιδοτήσεων στα ορυκτά καύσιμα και αποφυγή κατασκευής νέων εγκαταστάσεων άνθρακα. Χρειαζόμαστε μια πράσινη οικονομία, όχι μια γκρίζα οικονομία.

Ένα εκατομμύριο είδη απειλούνται με εξαφάνιση. Οι ωκεανοί είναι υπό πίεση. Η ατμοσφαιρική ρύπανση αφαιρεί επτά εκατομμύρια ζωές κάθε χρόνο και καταστρέφει την ανάπτυξη των παιδιών. Πολλοί ατμοσφαιρικοί ρύποι προκαλούν επίσης την υπερθέρμανση του πλανήτη. Και η κλιματική αλλαγή είναι μια υπαρξιακή απειλή».

Το μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος για το 2019 «Καταπολεμήστε την ατμοσφαιρική ρύπανση» επιλέχθηκε από τη χώρα υποδοχής, η οποία γι’ αυτό το χρόνο είναι η Κίνα, ο κυριότερος ρυπαντής του κόσμου. Μας καλεί να εξετάσουμε πώς μπορούμε να κάνουμε αλλαγές στην καθημερινότητά μας για να μειώσουμε την ποσότητα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης που παράγουμε και να σταματήσουμε τη συμβολή της στην παγκόσμια υπερθέρμανση και τις επιπτώσεις της στην υγεία μας.