6 Ιανουαρίου: Φτάνει στο Ναύπλιο ο Ιωάννης Καποδίστριας

Το ημερολόγιο έδειχνε 6 Ιανουαρίου του 1828 όταν ο Ιωάννης Καποδίστριας έφτανε στο Ναύπλιο προκειμένου να διοριστεί κυβερνήτης της Ελεύθερης Ελλάδας. Επρόκειτο για έναν άνθρωπο που βρέθηκε από την Ευρώπη σε μία χαοτική κατάσταση και είχε απίστευτη υποδοχή από τον Ελληνικό λαό. Ωστόσο ο Καποδίστριας για να αποδεχτεί να αναλάβει τα καθήκοντά του, έθεσε πρώτα...

Το ημερολόγιο έδειχνε 6 Ιανουαρίου του 1828 όταν ο Ιωάννης Καποδίστριας έφτανε στο Ναύπλιο προκειμένου να διοριστεί κυβερνήτης της Ελεύθερης Ελλάδας.

Επρόκειτο για έναν άνθρωπο που βρέθηκε από την Ευρώπη σε μία χαοτική κατάσταση και είχε απίστευτη υποδοχή από τον Ελληνικό λαό.

Ωστόσο ο Καποδίστριας για να αποδεχτεί να αναλάβει τα καθήκοντά του, έθεσε πρώτα τους όρους του.

Αρχικά δημιούργησε ένα συγκεντρωτικό και προσωποπαγές σύστημα διακυβέρνησης, τα δύο του αδέρφια διορίστηκαν σε αρκετά υψηλές θέσεις, ενώ το σύνταγμα αποφασίστηκε να ανασταλεί.

Ο Ιωάννης Καποδίστριας λατρεύτηκε όσο λίγοι για τον πατριωτισμό του αλλά και το πλούσιο έργο που είχε κατά τη διακυβέρνηση του. Βέβαια είχε και αρκετούς αντιπάλους, κυρίως τοπικούς άρχοντες που διεκδικούσαν προνόμια και εξουσία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ – Η ατζέντα της ημέρας (6/1)

6 Ιανουαρίου: Τα σημαντικότερα γεγονότα στον πλανήτη

1017 – Ο Κνούτος στέφεται βασιλιάς της Αγγλίας.

1066 – O Χάρολντ Γκόντουινσον στέφεται βασιλιάς της Αγγλίας.

1205 – Ο Φίλιππος της Σουαβίας στέφεται βασιλιάς των Ρωμαίων.

1322 – Ο Στέφανος Ούρος Γ΄ στέφεται βασιλιάς της Σερβίας.

1355 – Ο Κάρολος Δ΄ στέφεται βασιλιάς της Ιταλίας στο Μιλάνο.

1449 – O Κωνσταντίνος ΙΑ΄ Παλαιολόγος στέφεται Βυζαντινός αυτοκράτορας στον Μυστρά.

1492 – Οι Φερδινάνδος και Ισαβέλλα μπαίνουν στη Γρανάδα, ολοκληρώνοντας τη χριστιανική ανακατάκτηση της Ιβηρικής χερσονήσου.

1540 – Ο βασιλιάς Ερρίκος Η΄ της Αγγλίας παντρεύεται την Άννα φον Κλεβ.

1781 – Μάχη του Τζέρσεϊ: Οι Βρετανοί νικούν τους Γάλλους στην τελευταία τους απόπειρα να εισβάλλουν στο Τζέρσεϊ.

1809 – Συνδυασμένες βρετανικές, πορτογαλικές και αποικιακές βραζιλιάνικες δυνάμεις αρχίζουν την εισβολή στην Καγιέν κατά τη διάρκεια των Ναπολεόντειων Πολέμων.

1839 – Η πιο καταστροφική καταιγίδα των τελευταίων 300 ετών σαρώνει όλη την Ιρλανδία, προκαλώντας καταστροφές σε περισσότερα από το 20% των σπιτιών στο Δουβλίνο.

1853 – Ο εκλεγμένος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Φράνκλιν Πιρς και η οικογένειά του εμπλέκονται σε σιδηροδρομικό δυστύχημα στη Μασαχουσέτη, στο οποίο σκοτώνεται ο 11χρονος γιος του προέδρου, Μπέντζαμιν Πιρς.

1870 – Εγκαινιάζεται το Βίνερ Μουζικφεράιν στη Βιέννη της Αυστρίας.

1907 – Η Μαρία Μοντεσσόρι ανοίγει στη Ρώμη το πρώτο της σχολείο και κέντρο ημερήσιας φροντίδας για τα παιδιά της εργατικής τάξης.

1912 – Το Νέο Μεξικό γίνεται η 47η πολιτεία των Η.Π.Α.

1912 – Ο Γερμανός γεωφυσικός Άλφρεντ Βέγκενερ παρουσιάζει για πρώτη φορά τη θεωρία του περί μετατόπισης των ηπείρων.

1929 – Ο βασιλιάς Αλέξανδρος των Σέρβων, Κροατών και Σλοβένων αναστέλλει το σύνταγμα της χώρας του (Δικτατορία της 6ης Ιανουαρίου).

1946 – Διεξάγονται στο Βιετνάμ οι πρώτες γενικές εκλογές, στις ελεγχόμενες από τους Βορειοβιετναμέζους περιοχές.

1948 – Λήγει η Μάχη της Κόνιτσας μεταξύ του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΔΣΕ) και του Εθνικού στρατού κατά τον ελληνικό εμφύλιο πόλεμο έπειτα από 13 ημέρες μαχών.

1974 – Λόγω της πετρελαϊκής κρίσης του 1973, η θερινή ώρα αρχίζει στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής σχεδόν τέσσερις μήνες νωρίτερα.

1992 – Ο πρόεδρος της Γεωργίας, Ζβιάντ Γκαμσαχούρντια, διαφεύγει από τη χώρα λόγω στρατιωτικού πραξικοπήματος.

Κάντε follow στο Sportime

Κάντε like στην σελίδα του Sportime στο Facebook

Ακολουθήστε το Sportime στο Instagram