Στις 7 Σεπτεμβρίου σύσσωμη η Παγκόσμια Κοινότητα γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Καθαρού Αέρα και Γαλάζιων Ουρανών.

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις 19 Δεκεμβρίου 2019, όρισε την 7η Σεπτεμβρίου ως τη Διεθνή Ημέρα του Καθαρού Αέρα για γαλάζιο ουρανό.

Πέρυσι το θέμα του εορτασμού ήταν «Καθαρός αέρας για όλους».

Τα κράτη μέλη των Ηνωμένων Εθνών αναγνωρίζουν την ανάγκη ουσιαστικής μείωσης του αριθμού των θανάτων και ασθενειών από επικίνδυνα χημικά.

Από την ρύπανση και μόλυνση από τον αέρα, τα ύδατα και το έδαφος έως το 2030. Καθώς και για τη μείωση των δυσμενών περιβαλλοντικών επιπτώσεων των πόλεων κατά κεφαλή. Συμπεριλαμβανομένης της ιδιαίτερης προσοχής ποιότητα του αέρα και διαχείριση αστικών και άλλων αποβλήτων έως το 2030.

«Η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι η μεγαλύτερη περιβαλλοντική απειλή για την υγεία, αλλά μπορεί να προληφθεί. Έχουμε λύσεις και τεχνολογία. Για να βελτιώσουμε την ποιότητα του αέρα, χρειαζόμαστε τη συμμετοχή όλων – από του πολίτες και τις επιχειρήσεις έως τις κυβερνήσεις. Η ατμοσφαιρική ρύπανση δεν χρειάζεται να είναι μέρος του συλλογικού μας μέλλοντος. Ο καθαρότερος αέρας θα μας κάνει πιο υγιείς, θα προστατεύσουμε τη φύση και θα συμβάλουμε στην επίτευξη των παγκόσμιων στόχων για την κλιματική αλλαγή», επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο ΟΗΕ.