8 Δεκεμβρίου 1863: Οι πρώτοι κανονισμοί ποδοσφαίρου στην ιστορία

Πριν από το 1863 το ποδόσφαιρο ήταν μία γενικευμένη έννοια διάφορων παιχνιδιών. Στις 8 Δεκεμβρίου του 1863 όμως το άθλημα του ποδοσφαίρου θα αποκτήσει υπόσταση και μορφή με δημοσίευση κανονισμών.

Στις 8 Δεκεμβρίου του 1863 οι πρώτοι κανονισμοί ποδοσφαίρου θα εγκριθούν και θα δημοσιευτούν από την Ένωση Ποδοσφαίρου Αγγλίας (FA). Τι είχε προηγηθεί όμως για να φτάσουμε ως στους πρώτους κανόνες και ποιοι ήταν αυτοί;

Εικόνες από παιχνίδια που παραπέμπουν σε ποδόσφαιρο με άτομα να κλωτσούν μία μπάλα υπάρχουν στον κόσμο από τα αρχαία χρόνια. Στην Αγγλία του 19ου αιώνα ωστόσο έγινε η πρώτη προσπάθεια «ορισμού» του ποδοσφαίρου και των κανόνων του.

Το 1848 το Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ όρισε μερικούς πρώτους κανόνες για το άθλημα ωστόσο δεν διασώθηκαν. Το 1856 υπήρξε μία αναθεώρηση των κανόνων από τη σχολή του Σριούσμπερι για να φτάσουμε στο 1863.

και

Στις 26 Οκτωβρίου του 1863  η πρώτη συνάντηση από αντιπροσωπείες 12 ομάδων θα δημιουργήσει την Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Αγγλίας η οποία στις επόμενες 4 συναντήσεις της θα καθορίσει την ιστορία του ποδοσφαίρου. Στις 5 Δεκεμβρίου του 1863 θα δημοσιευτεί σε εφημερίδα οι πρώτοι πρόχειροι κανονισμοί.

Τρεις μέρες αργότερα, στις 8 Δεκεμβρίου, οι κανονισμοί θα εγκριθούν και επίσημα από την FA η οποία θα προχωρήσει σε περαιτέρω δημοσιοποίησής τους μέσω ενος μικρού βιβλίου το οποίο κόστιζε 1 σελίνι και 6 πέννες.

Αναλυτικά οι πρώτοι κανονισμοί ποδοσφαίρου

 1. Το μήκος του γηπέδου δεν θα είναι μεγαλύτερο από 137 μέτρα και το πλάτος από 91 μέτρα.
 2. Το τέρμα θα δημιουργηθεί από δύο όρθιους στύλους που θα έχουν απόσταση 4,5 μέτρων μεταξύ του.
 3. Η απόφαση για το ποιος θα πάρει το κάθε τέρμα αλλά και τη σέντρα θα γίνεται με τη ρίψη ενός νομίσματος και η σέντρα θα γίνεται στο κέντρο.
 4. Σε ένα παιχνίδι όταν περάσει ο μισός από τον χρόνο που έχει συμφωνηθεί, οι δύο ομάδες θα αλλάζουν τέρματα όταν η μπάλα είναι εκτός γηπέδου. Μετά την αλλαγή θα γίνεται ξανά σέντρα στο κέντρο με κατεύθυνση προς τα εκεί που θα πήγαινε και πριν.
 5. Όταν ένας παίκτης κλωτσήσει την μπάλα, οποιοσδήποτε βρίσκεται στην ίδια ομάδα και είναι κοντά στη γραμμή γκολ του αντιπάλου, δεν μπορεί να την ακουμπήσει ο ίδιος και δεν μπορεί να εμποδίσει κάποιον άλλο να το κάνει.
 6. Όταν η μπάλα βγει εκτός των ορισμένων γραμμών, τότε θα πρέπει να επανέλθει ξανά μέσα κλωτσώντας της από το σημείο που βγήκε.
 7. Όταν ένας παίκτης στείλει την μπάλα πέρα από την γραμμή τέρματος του αντιπάλου, όποιος την αγγίξει πρώτος όταν είναι στο έδαφος μπορεί να εκτελέσει ένα ελεύθερο λάκτισμα φέρνοντας τη μπάλα 22 μέτρα έξω από τη γραμμή του τέρματος.
 8. Κανένας παίκτης δεν μπορεί να αγγίξει την μπάλα, εφόσον αυτή βρίσκεται πίσω από την γραμμή τέρματος του αντιπάλου, όταν αυτή καταλήξει εκεί.
 9. Αν κάποιος ακουμπήσει τη μπάλα πίσω από τη γραμμή του τέρματος και πέρα από αυτή, το ελεύθερο λάκτισμα θα είναι 22 μέτρα μακριά από το τέρμα.
 10. Όταν ένας παίκτης εκτελεί ελεύθερο λάκτισμα κανένας από τους συμπαίκτες του, δεν μπορεί να βρίσκεται ανάμεσα σε εκείνον και το τέρμα του αντιπάλου και κανένας από την αντίπαλη ομάδα δεν μπορεί να βρίσκεται λιγότερο από 9 μέτρα κοντά του.
 11. Το ελεύθερο λάκτισμα μπορεί να εκτελείται όπως διαλέξει ο κάθε παίκτης.
 12. Ένα γκολ είναι έγκυρο όταν η μπάλα περάσει ανάμεσα από τους δύο στύλους.
 13. Η μπάλα μπορεί μέσα στο παιχνίδι να ακουμπήσει σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος, όμως δεν μπορεί να κρατηθεί ή να χτυπήσει σε χέρια ή ώμους.
 14. Όλες οι αψιμαχίες είναι δίκαιες, ωστόσο το κράτημα ή το σπρώξιμο με τα χέρια απαγορεύονται.