8 Ιανουαρίου 1991: Σαν σήμερα δολοφονήθηκε ο Νίκος Τεμπονέρας (vids)


Αλέξανδρος Κωτάκης

8 Ιανουαρίου 1991: Σαν σήμερα δολοφονήθηκε ο Νίκος Τεμπονέρας (vids)


Σαν σήμερα (8/1) στις 8 Ιανουαρίου του 1991 χάνει τη ζωή του ο εκπαιδευτικός Νίκος Τεμπονέρας μετά από επίθεση που δέχθηκε από τον πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ Αχαΐας και δημοτικό σύμβουλο Ιωάννη Καλαμπόκα.

Νίκος Τεμπονέρας: ο περιστατικό σημειώθηκε σε Λύκειο της Πάτρας κατά τη διάρκεια των μαθητικών κινητοποιήσεων της περιόδου 1990-91.

Η κατάσταση στην χώρα ήταν έκρυθμη εκείνη την περίοδο καθώς υπήρχε έντονη πολιτική αντιπαράθεση

Ειδικότερα στην Παιδεία επικρατούσε αναβρασμός, λόγω των μεταρρυθμίσεων που προωθούσε η τότε Κυβέρνηση Μητσοτάκη και ο αρμόδιος Υπουργός, Βασίλης Κοντογιαννόπουλος.

Αρκεί να σημειωθεί ότι το 70% των σχολείων βρισκόταν υπό κατάληψη, ενώ καθημερινό φαινόμενο ήταν οι διαδηλώσεις στις μεγάλες πόλεις της χώρας.

Περίπου στις 10:30 μ.μ. της 8ης Ιανουαρίου 1991, μέλη της ΟΝΝΕΔ προσπάθησαν να ανακαταλάβουν το 3ο Γυμνάσιο – Λύκειο Πάτρας. Κατά τη διάρκεια συμπλοκής που επακολούθησε βρέθηκε νεκρός, χτυπημένος στο κεφάλι, ο καθηγητής του σχολείου Νίκος Τεμπονέρας, που είχε προστρέξει να βοηθήσει τους καταληψίες μαθητές του.

Όπως διαπιστώθηκε το θύμα είχε φέρει σε αυτήν την κατάσταση ο Καλαμπόκας που χτύπησε θανάσιμα τον Τεμπονέρα με λοστό στο κεφάλι. Ο δράστης δικάστηκε και τελικά καταδικάστηκε σε 16 χρόνια και 9 μήνες. Στις 2 Φεβρουαρίου 1998 αφέθηκε ελεύθερος, αφού εξέτισε τα 3/5 της ποινής του.

Το τότε Σχολικό Συγκρότημα 3ου & 7ου Γυμνασίου και Λυκείου Πάτρας και νυν 3ο Γυμνάσιο Πάτρας τόπος δολοφονίας του Τεμπονέρα καθώς και τα 2ο λύκειο Ιλίου και 3ο γυμνάσιο Ιλίου, σήμερα φέρουν το όνομά του. Επίσης το όνομά του δόθηκε σε μια σήραγγα της Ολυμπίας Οδού κοντά στην Πάτρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η ατζέντα της ημέρας 

Νίκος Τεμπονέρας: Δείτε βίντεο με ρεπορτάζ από το συμβάν

Εγγραφείτε στο Ειδήσεις, νέα, παρασκήνια από το Sportime μέσα από το Google news