9 Οκτωβρίου: Σήμερα γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Ταχυδρομείων

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος στις 9 Οκτωβρίου γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Ταχυδρομείων.

Σαν σήμερα στις 9 Οκτωβρίου του 1874 ιδρύθηκε η Παγκόσμια Ταχυδρομική Ένωση και σε ανάμνηση της ίδρυσης της γιορτάζεται η Ημέρα Ταχυδρομείων.

Η Παγκόσμια Ημέρα Ταχυδρομείων καθιερώθηκε να γιορτάζεται το 1969 κάθε 9 Οκτωβρίου. Σε ολόκληρο τον κόσμο υπάρχουν πάνω από 600.000 δημόσια ταχυδρομικά γραφεία και οι υπάλληλοι σε ταχυδρομικές υπηρεσίες ξεπερνούν τα 5 εκατομμύρια. Συνολικά διακινούνται πάνω από 536 δισεκατομμύρια γράμματα.

Οι εορτασμοί της ημέρας στην Ελλάδα φέτος

Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία είναι ιδρυτικό μέλος της Παγκόσμιας Ταχυδρομικής Ένωσης. Μάλιστα, από την ίδρυση τους από τον Ιωάννη Καποδίστρια το 1828, βρίσκονται σε λειτουργία για 193 συνεχή χρόνια και αποτελούν την μακροβιότερη Ελληνική εταιρία.

Το σύνθημα με το οποίο γιορτάζουν τη φετινή χρονιά την ημέρα αυτή οι ταχυδρομικοί φορείς όλου του κόσμου είναι το «Καινοτομούμε για να ανακάμψουμε». Το μήνυμα έχει να κάνει φυσικά με τις επιπτώσεις της πανδημίας του Κορονοϊού παγκοσμίως που επηρέασε και τις ταχυδρομικές υπηρεσίες.

Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία συμμετέχουν στους εορτασμούς και με τη σειρά τους πραγματοποιούν κάποιες εορταστικές δράσεις.

Αρχικά, προτρέπουν του πελάτες τους να αποστείλουν την αλληλογραφία τους χρησιμοποιώντας το γραμματόσημο της Παγκόσμιας Ημέρας Ταχυδρομείου. Στο συγκεκριμένο συλλεκτικό γραμματόσημο απεικονίζεται η αφίσα που σχεδίασε η Παγκόσμια Ταχυδρομική Ένωση για τον φετινό εορτασμό.

Ακόμη, τα ΕΛΤΑ πραγματοποιούν αυτές τις ημέρες εκπαιδευτικές δράσεις με μαθητές σε συνεργασία με σχολεία σε όλη τη χώρα.