Σαν σήμερα το 1960, ο ξυπόλυτος Αμπέμπε Μπικίλα γίνεται ο πρώτος αθλητής από την υποσαχάρια Αφρική που κερδίζει χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο.

Σαν σήμερα το 1960, ο ξυπόλυτος Αμπέμπε Μπικίλα γίνεται ο πρώτος αθλητής από την υποσαχάρια Αφρική που κερδίζει χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο (στη Ρώμη), με χρόνο 2:15.16.2.

Ήταν 10 Σεπτεμβρίου του 1960 όταν ο Αιθίοπας, Αμπέμπε Μπικίλα, κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ρώμης, τρέχοντας ξυπόλητος, και πέρασε στο πάνθεον της ιστορίας, με χρόνο 2:15.16.2!

Από την αρχή ήταν μέσα στην πρώτη πεντάδα αλλά μετά το 18ο χιλιόμετρο εκείνος και ο Μαροκινός που ήταν το φαβορί, είχαν ξεφύγει.

Λίγα χιλιόμετρα πριν τον τερματισμό ο Μπικίλα επιτάχυνε. Τερμάτισε ξυπόλητος σε 2 ώρες, 15 λεπτά και 16 δευτερόλεπτα.

Όταν τον ρώτησαν γιατί έτρεξε ξυπόλητος, εκείνος απάντησε: «Ήθελα να δείξω σε όλο τον κόσμο, ότι η χώρα μου, η Αιθιοπία, κέρδιζε πάντα με αποφασιστικότητα και ηρωισμό».

Είχε μόλις κερδίσει το χρυσό μετάλλιο, το πρώτο για αθλητή από την υποσαχάρια Αφρική. Το ίδιο έκανε και 4 χρόνια αργότερα στο Τόκιο. Με παπούτσια αυτή τη φορά. Έκανε ρεκόρ, αν και 40 ημέρες πριν τον αγώνα έκανε εγχείρηση σκωληκοειδίτιδας.

Πέθανε στις 25 Οκτωβρίου του 1973, μετά από εγκεφαλική αιμορραγία που είχε προέλθει από το δυστύχημα. Ήταν μόλις 41 ετών.

Ο Αμπέμπε Μπικίλα είναι ακόμα και σήμερα, παράδειγμα αγωνιστικότητας, θέλησης και πείσματος. Και φυσικά είναι η έννοια του αθλητή.

Διαβάστε επίσης:

Η ατζέντα της ημέρας (10/9)