×

Στίβος ΝΕΟ

Sportime BET

Media

ΠαραFootball

Editorial

Στοίχημα

Βαθμολογίες

Αρχιεπίσκοπος Μακάριος: Όταν η καρδιά της Κύπρου έπαψε να χτυπά


    Ιωσήφ Σηφάκης

Αρχιεπίσκοπος Μακάριος: Όταν η καρδιά της Κύπρου έπαψε να χτυπά. Πριν από 40 χρόνια, στις 5.15 το πρωί της 3ης Αυγούστου 1977, πέθανε στην Αρχιεπισκοπή, στη Λευκωσία, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Μακάριος Γ΄ (1913-1977), ο πρώτος πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας (1960-1977).


Πριν από 43 χρόνια, στις 5:15 το πρωί της 3ης Αυγούστου 1977, πέθανε στην Αρχιεπισκοπή, στη Λευκωσία, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Μακάριος Γ΄ (1913-1977), ο πρώτος πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας (1960-1977).

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Μακάριος Γ παραμένει μία από τις μεγαλύτερες φυσιογνωμίες της νεότερης ιστορίας της Κύπρου, που σφράγισε με την παρουσία του τα ιστορικά γεγονότα που άλλαξαν την ιστορία της αποικιοκρατούμενης νήσου από το 1950 μέχρι το 1974, ο πολιτικός αρχηγός του αγώνα της ΕΟΚΑ για την ένωση με την Ελλάδα, ο άνθρωπος που υπέγραψε εκ μέρους των Ελλήνων Κυπρίων τις συμφωνίες της Ανεξαρτησίας, ηγήθηκε της κυπριακής Εκκλησίας από το 1950, και της Κυπριακής Δημοκρατίας κατά τα πρώτα 17 χρόνια της ζωής της.

Το πρώτο σοβαρό πρόβλημα υγείας παρουσιάστηκε στον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο στις 3 Απριλίου 1977, όταν υπέστη καρδιακό έμφραγμα. Εικοσιτέσσερις ώρες πριν από τον θάνατο του βρισκόταν στο γραφείο του στην Αρχιεπισκοπή και ένιωσε ενόχληση στο στήθος.

Οι θεράποντες ιατροί που έσπευσαν από την πρώτη στιγμή στο πλευρό του δεν κατάφεραν αποτρέψουν το μοιραίο…

Η κηδεία του Πρώτου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας τελέστηκε πέντε ημέρες μετά τον θάνατο του, στις 8 Αυγούστου 1977.

Η περίοδος που προηγήθηκε, αποτέλεσε χρόνος βαρύτατου πένθους και οδύνης στις τάξεις της κυπριακής κοινωνίας.

Η σορός του εκτέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα και χιλιάδες λαού έσπευσαν να αποχαιρετήσουν με δάκρυα στα μάτια τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο.

ΤΑ ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΠΡΟΓΝΩΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΕΔΩ

Τελευταία Νέα