Μπατακλάν: Σαν σήμερα οι τρομοκρατικές επιθέσεις στη Γαλλία με τους 130 νεκρούς

13 Νοεμβρίου του 2015, μία ημερομηνία γεμάτη με αίμα για τη Γαλλία μετά τις συντονισμένες τρομακρατικές επιθέσεις που δέχτηκε το Παρίσι από το Ισλαμικό κράτος.

Σαν σήμερα, στις 15 Νοεμβρίου του 2015, η Γαλλία θα δεχτεί σειρά οργανωμένων τρομοκρατικών επιθέσεων με πιο γνωστή αυτή στο θέατρο Μπατακλάν.

Οι συντονισμένες επιθέσεις από το Ισλαμικό κράτος πραγματοποιήθηκαν στο κέντρο του Παρισίου. Οι επιθέσεις ήταν 3 βομβιστικές αυτοκτονίες έξω από το γήπεδο όπου γινόταν ο φιλικός αγώνας Γαλλία – Γερμανία και 6 μαζικοί πυροβολισμοί.

Η τρομοκρατική επίθεση είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο 130 ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 416 ατόμων. Οι περισσότεροι θάνατοι σημειώθηκαν στο θέατρο του Μπατακλάν σε διάρκεια συναυλίας όπου έλαβε μέρος ένα μακελειό με 90 άτομα να πέφτουν νεκρά.

Πρόκειται για τη φονικότερη επίθεση που έχει δεχτεί η Γαλλία μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και τη δεύτερη φονικότερη σε έδαφος Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά τις βομβιστικές επιθέσεις στη Μαδρίτη το 2004.

Το αιματηρό χρονικό

H πρώτη βομβιστική επίθεση θα σημειωθεί στις 21:16 το βράδυ δίπλα στο γήπεδο Stade de France όπου εκείνη την ώρα γινόταν ο φιλικός αγώνας Γαλλίας – Γερμανίας. Στο γήπεδο βρισκόταν μάλιστα και ο πρόεδρος της χώρας Φρανσουά Ολλάντ. Ο πρώτος βομβιστής προσπάθησε να μπει στο γήπεδο αλλά ένας σεκιουριτάς κατάλαβε τα εκρηκτικά και τον εμπόδισε. Λίγο αργότερα ανατινάχτηκε παίρνοντας στο θάνατο μαζί του άλλο ένα άτομο.

Λίγα λεπτά αργότερα θα ακολουθήσει και δεύτερη έκρηξη έξω από το γήπεδο στις 21:19. Οι εκρήξεις ακούστηκαν στη ζωντανή μετάδοση της τηλεόρασης. Οι αρχές εκτιμούν ότι στόχος τους ήταν να γίνουν εντός γηπέδου με αποτέλεσμα να βγουν οι άνθρωποι προς τα έξω όπου θα τους περίμεναν με τα όπλα.

Στις 21:25 θα αρχίσει ο μαζικός πυροβολισμός στην οδό Rue Bichat με τους τρομοκράτες να πυροβολούν στα τυφλά άτομα που βρίσκονταν στο σημείο σε καφέ και μπαρ. Οι δράστες μετακινούνται με ένα νοικιασμένο seat leon με το οποίο πραγματοποιούν επιθέσεις και σε άλλα σημεία για αρκετή ώρα σημαδεύοντας καθήμενους σε εστιατόρια, μπαρ και καφέ της περιοχής.

Την ίδια ώρα εισβάλουν στο θέατρο Μπατακλάν 3 άνδρες την ώρα μίας ροκ συναυλίας και αρχίζουν να πυροβολούν. Στο χώρο υπήρχαν περίπου 1.500 άτομα. Μετά από ένα 20λεπτο ξεκινά η ομηρία παρευρισκόμενων.

Στις 21:53 θα σημειωθεί και τρίτη βομβιστική επίθεση κοντά στο γήπεδο.

Στις 12:20 το βράδυ η αστυνομία θα εισέλθει στο Μπατακλάν μετά από πληροφορίες ότι οι όμηροι είχαν αρχίσει να εκτελούνται και το σκηνικό που θα αντικρύσουν είναι ανατριχιαστικό με το θέατρο να έχει γίνει μία τεράστια λίμνη αίματος.

Ο τραγικός απολογισμός των 90 νεκρών ατόμων μέσα στο Μπατακλάν συγκλόνισε. Οι εικόνες που δημοσιεύτηκαν όπου φαίνεται το πάτωμα στην αρένα να έχει βαφτεί κόκκινο από το αίμα ανατριχιάζουν.

Η επόμενη ημέρα

Το Ισλαμικό κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση με το ξημέρωμα της επόμενης ημέρας.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολλάντ, κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης μετά τις επιθέσεις και έκλεισαν τα σύνορα.

Στις επιθέσεις σκοτώθηκαν οι 4 τρομοκράτες που βρέθηκαν στο Μπατακλάν. Οι 3 αυτοκτόνησαν με τα γιλέκα τους όταν μπήκαν οι αστυνομικοί ενώ ο 4ος πυροβολήθηκε.

Για τις επιθέσεις έχουν κατηγορηθεί 20 συνολικά άτομα ότι συμμετείχαν άμεσα ή έμμεσα στο τυφλό τρομοκρατικό χτύπημα. Μόλις πριν δύο μήνες και 6 σχεδόν χρόνια μετά τις επιθέσεις, στις 8 Σεπτεμβρίου του 2021, ξεκίνησε η δίκη για τους εμπλεκόμενους. Από αυτούς μόνο ο ένας, ο Σαλάχ Αμπντεσλάμ έδωσε το παρόν στις επιθέσεις καθώς ήταν αυτός που οδηγούσε το όχημα και μετέφερε τους τρομοκράτες.