Εορτολόγιο Δευτέρα 17 Ιανουαρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα!

Σήμερα, Δευτέρα 17 Ιανουαρίου η εκκλησία γιορτάζει μεταξύ άλλων τη μνήμη του Αγίου Αντωνίου του Μέγα.

Εορτολόγιο Δευτέρα 17 Ιανουαρίου: Ο Μέγας Αντώνιος γεννήθηκε το 251 μ.Χ. στην Άνω Αίγυπτο από πλούσιους και ενάρετους γονείς, τους οποίους έχασε σε νεαρή ηλικία.

Συγκεντρώνει όμως την προσοχή του στην μυστική θεωρία των μοναχών της ερήμου και στην φροντίδα της μικρής αδελφής του.

Γρήγορα αποφασίζει να εγκαταλείψει τα εγκόσμια και αναχωρεί για την έρημο, αφού πρώτα τακτοποίησε την μικρότερη αδελφή του και μοίρασε την μεγάλη πατρική περιουσία στους φτωχούς της περιοχής του.

Στην έρημο παίδευσε την ψυχή του και τιθάσευσε τα πάθη του φθάνοντας στα ανώτατα όρια της άσκησης ώστε η ψυχή του αγίου μπορούσε να εξέρχεται του σώματός του ενώ βρισκόταν ακόμη εν ζωή. Γίνεται το πρότυπο των ασκητών.

Πολλοί εξ αυτών έφθαναν στην έρημο για να τον ακούσουν και να τον συμβουλευθούν. Παρέδωσε την μακάρια ψυχή του στον μισθαποδότη Θεό σε ηλικία 105 ετών.

Αν και, όπως λέγει ο Μέγας Αθανάσιος, μία από τις τελευταίες επιθυμίες του Οσίου Αντωνίου ήταν να μείνει κρυφός ο τόπος της ταφής του, οι μοναχοί που μόναζαν κοντά του έλεγαν ότι κατείχαν το ιερό λείψανό του, το οποίο επί Ιουστινιανού (561 μ.Χ.), κατατέθηκε στην Εκκλησία του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου στην Αλεξάνδρεια και από εκεί αργότερα, το 635 μ.Χ., μεταφέρθηκε στην Κωνσταντινούπολη.

Η Σύναξή του ετελείτο στη Μεγάλη Εκκλησία.

Πηγή: Saint.gr

Εορτολόγιο Δευτέρα 17 Ιανουαρίου

Άγιος Γεώργιος ο Νέος εξ Ιωαννίνων

Άγιος Θεοδόσιος ο Μεγάλος ο βασιλεύς

Όσιος Αχιλλάς

Άγιοι Ιουνίλλα και Τουρβών

Άγιος Αντώνιος Αρχιεπίσκοπος Νόβγκοροντ Ρωσίας

Όσιος Αντώνιος εκ Ρωσίας

Όσιος Αντώνιος ο Μετεωρίτης (Καντακουζηνός)

Όσιος Φιλόθεος

Άγιος Αντώνιος Επίσκοπος Βολογκντά της Ρωσίας

Σήμερα 17/1 γιορτάζουν οι: Αντώνιος, Αντώνης, Τόνης, Νάκος, Αντώνας, Αντωνάκος, Αντωνάκης, Τόνυ, Αντωνία, Αντωνούλα, Τόνια, Θεοδόσιος, Θεοδόσης, Δόσιος, Δόσης *

Σήμερα 17/1 ο ήλιος ανέτειλε στις 7:39π.μ. και θα δύσει στις 5:31μ.μ.

Η γνώμη σας μετρά. Σχολιάστε το άρθρο