Ομάδες ποδοσφαίρου Εθνική Ομάδα ΑΕΚ ΑΕΛ Απόλλων Σμύρνης Άρης Αστέρας Τρίπολης Ατρόμητος Βόλος Λαμία Ολυμπιακός ΟΦΗ ΠΑΟ Παναιτωλικός ΠΑΟΚ ΠΑΣ Γιάννινα Ιωνικός
menu

Εορτολόγιο Πέμπτη 14 Οκτωβρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Στέλιος Ανδρικάκης
Εορτολόγιο Πέμπτη 14 Οκτωβρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Σήμερα Πέμπτη 14 Οκτωβρίου η εκκλησία τιμά και γιορτάζει μεταξύ άλλων τη μνήμη των Αγίων Ναζάριου, Προτάσιου, Γερβάσιου και Κέλσιου

Εορτολόγιο Πέμπτη 14 Οκτωβρίου: Οι γονείς του Ναζαρίου (Αφρικανός και Περπετούα) λέγεται ότι υπήρξαν μαθητές του Αποστόλου Πέτρου, ο όποιος τους είλκυσε στη χριστιανική πίστη και τους βάπτισε. Ο γιος τους έμεινε ορφανός σε νεαρή ηλικία, μέσα σε μία διεφθαρμένη κοινωνία.

Αλλά ο Ναζάριος είχε κληρονομήσει τις αρετές των γονέων του. Έμεινε αγνός και άμεμπτος, σύμφωνα με τη συμβουλή του πνευματικού του πατέρα Αποστόλου Πέτρου, που λέει: «Τὰς ψυχὰς ὑμῶν ἡγνικότες ἐν τῇ ὑπακοῇ τῆς ἀληθείας» (Α’ επιστολή Πέτρου, α’ 22).

Οφείλετε, λέει ο Απόστολος Πέτρος, να κάνετε αγνές και καθαρές τις ψυχές σας από κάθε ακάθαρτο πάθος και επιθυμία και κλίση, με την υπακοή σας στην αλήθεια του Ευαγγελίου. Και ο Ναζάριος όχι μόνο έμεινε αγνός μέσα στο διεφθαρμένο κοινωνικό του περιβάλλον, αλλά όταν έγινε 20 χρονών διαμοίρασε τα υπάρχοντα του στους φτωχούς και άρχισε περιοδείες, κηρύττοντας το Ευαγγέλιο με πολλή καρποφορία.

Όταν πήγε στα Μεδιόλανα, συνάντησε δύο ευσεβείς άνδρες, τον Προτάσιο και τον Γερβάσιο. Εκεί, και οι τρεις μαζί δια του θείου λόγου πέτυχαν πολλές κατακτήσεις. Όχι μόνο από τον όχλο, αλλά και από τις ανώτερες κοινωνικές τάξεις.

Κατόπιν ο Ναζάριος πήγε στη Γαλλία, όπου με το δίχτυ του λόγου είχε πολλές επιτυχίες. Μεταξύ αυτών που πίστεψαν, ήταν και μια νεαρή ψυχή, ο Κέλσιος.

Όταν ο Ναζάριος επέστρεψε στα Μεδιόλανα, τον συνέλαβαν. Προηγουμένως είχαν συλλάβει και τους Προτάσιο και Γερβάσιο. Ο έπαρχος Αννουλίνος, όταν είδε ότι δεν άλλαζαν την πίστη τους, όλους, μαζί με το νεαρό Κέλσιο, τους αποκεφάλισε.

Πηγή: Saint.gr

Εορτολόγιο Πέμπτη 14 Οκτωβρίου

  • Άγιος Κοσμάς ο Μελωδός επίσκοπος Μαϊουμά
  • Οσία Παρασκευή η Νέα η «Επιβατηνή»
  • Όσιος Σιλβανός ο Γέρων Ιερομάρτυρας
  • Άγιοι Σαράντα Μάρτυρες από την Αίγυπτο και Παλαιστίνη
  • Άγιος Πέτρος ο Αυσελάμου
  • Άγιος Ευθύμιος ο Νέος ο εν Θεσσαλονίκη
  • Άγιος Ιγνάτιος ο Αγαλλιανός, Αρχιεπίσκοπος Μηθύμνης, ο Θαυματουργός
  • Ανάμνηση θαύματος Οσιομάρτυρος Παρασκευής εν Xίω
  • Όσιος Νικόλαος ο απλός και θαυματουργός δούκας Τζερνηγοβιγίας «ὁ ἐν τῷ Σπηλαίῳ»
  • Σύναξη της Υπεραγίας Θεοτόκου του Γιαχρόμ

Σήμερα 13/10 γιορτάζουν οι: Γερβάσιος, Γερβασία, Ναζάριος, Ιγνάτιος, Ιγνάτης, Ιγνατία *

Σήμερα 13/10 ο ήλιος ανέτειλε στις 7:32π.μ. και θα δύσει στις 6:49μ.μ.

 

Δημοφιλη Αρθρα