Εορτολόγιο Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα!

Σήμερα, Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου η εκκλησία τιμά μεταξύ άλλων τη μνήμη του Προφήτη Αββακούμ.

Εορτολόγιο Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου: Ο Αββακούμ, που το όνομά του σημαίνει «θερμός εναγκαλισμός», ήταν από τη φυλή του Συμεών και γιος του Σαφάτ και ο χρόνος που έδρασε τίθεται μεταξύ 650 και 672 π.Χ.

Στο προφητικό του βιβλίο, που διακρίνεται για την αξιόλογη λογοτεχνική του χάρη, ελέγχει τον ιουδαϊκό λαό, επειδή παρέκκλινε από την αληθινή θρησκεία στην ειδωλολατρία. Να τι συγκεκριμένα αναφέρει, σχετικά με το πως πρέπει κανείς να πιστεύει στο Θεό:

«Ἐὰν ὑποστείληται, οὐκ εὐδοκεῖ ἡ ψυχή μου ἐν αὐτῷ· ὁ δὲ δίκαιος ἐκ πίστεώς μου ζήσεται. Ἐγὼ δὲ ἐν τῷ Κυρίῳ ἀγαλλιάσομαι, χαρίσομαι ἐπὶ τῷ Θεῷ τῷ σωτήρι μου». ( Αββακούμ, β’ 4, γ’ 18). Που σημαίνει, αν κανείς λιποψυχήσει και αδημονήσει στις διάφορες δοκιμασίες, ας μάθει, λέει ο Κύριος, ότι δεν επαναπαύεται η ψυχή μου σ’ αυτόν.

Ο δίκαιος που πιστεύει σ’ εμένα και τηρεί το Νόμο μου, θα σωθεί και θα ζήσει. Εγώ όμως, λέει ο Προφήτης, θα αγάλλομαι ελπίζοντας στον Κύριο. Θα γεμίσει χαρά η καρδιά μου για το σωτήρα μου Θεό.

Ο προφήτης Αββακούμ πέθανε ειρηνικά και τάφηκε στον τόπο των πατέρων του.

Πηγή: Saint.gr

Εορτολόγιο Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου

Αγία Μυρώπη

Όσιος Πορφύριος ο Καυσοκαλυβίτης ο διορατικός και θαυματουργός

Άγιοι Ιωάννης, Ηρακλείμων, Ανδρέας και Θεόφιλος οι Ερημίτες

Άγιος Σολομών Αρχιεπίσκοπος Εφέσου

Άγιος Άβιβος ο νέος

Άγιος Μωυσής ο Ομολογητής

Όσιος Κύριλλος ο Φιλεώτης

Όσιος Αθανάσιος ο Έγκλειστος «ἐν τῷ Σπηλαίῳ»

Όσιος Αββακούμ ο ασκητής

Όσιος Ισίδωρος

Όσιος Ιωαννίκιος ο εν Σερβία

Άγιος Φιλάρετος Μητροπολίτης Κιέβου

Σήμερα 2/12 γιορτάζουν: Μερόπη, Μυρόπη, Σολομών, Σολομώντας, Σόλων, Σόλωνας, Σολομωντία, Πορφύριος, Πορφυρός, Πορφύρης, Πορφυρή, Πορφυρία, Πορφύρα, Πορφυρώ, Πορφυρούλα *

Σήμερα 2/12 ο ήλιος ανέτειλε στις 7:23π.μ. και θα δύσει στις 5:05μ.μ.