Εορτολόγιο Τρίτη 11 Μαΐου: Σήμερα η Εκκλησία γιορτάζει μεταξύ άλλων τη μνήμη του Αγίου Μώκιου του Ιερομάρτυρα.

Εορτολόγιο Τρίτη 11 Μαΐου: Φως, μέσα στο ειδωλολατρικό σκοτάδι της Ρώμης, ήταν ο Ευφράτιος και η Ευσταθία (επί Διοκλητιανού 284 – 304 μ.Χ.). Οι ευσεβείς αυτοί γονείς μεταλαμπάδευσαν το φως αυτό του Ευαγγελίου και στο γιο τους Μώκιο. Γι’ αυτό από μικρή ακόμα ηλικία, ο Μώκιος είχε μεγάλο πόθο να υπηρετήσει την Εκκλησία. Και ο Θεός τον αξίωσε να εκπληρώσει τον Ιερό αυτό πόθο του.

Αφού σπούδασε με ιδιαίτερη επιμέλεια τα Ιερά γράμματα και καταρτίσθηκε όπως έπρεπε στη γνώση και μετάδοση των θρησκευτικών αληθειών, σε κατάλληλη ηλικία έγινε κληρικός. Αργότερα, οι άριστες υπηρεσίες του στην Εκκλησία τον ανέβασαν στο αξίωμα του επισκόπου Αμφιπόλεως (Θράκης). Από τη θέση αυτή, ο Μώκιος εξαπέλυσε καυστικούς ελέγχους ενάντια στο ψέμα της ειδωλολατρίας. Επίσης, αγωνίστηκε πυρετωδώς να ενισχύσει την πίστη και την υπομονή των πιστών της επισκοπής του. Πάντα, βέβαια, με σκοπό «τον καταρτισμόν των αγίων εις έργον διακονίας, εις οικοδομήν του σώματος του Χριστού» (Προς Εφεσίους, δ’ 12). Δηλαδή, με σκοπό να καταρτίζονται οι χριστιανοί και να επιτελείται το έργο της διακονίας, με το οποίο οικοδομείται το σώμα του Χρίστου.

Η έντονη, όμως, διακονική δράση του Μωκίου, προκάλεσε την οργή του ειδωλολάτρη έπαρχου Λαοδικίου, που τον βασάνισε με ποικίλους τρόπους. Αργότερα, άλλος έπαρχος, ο Μάξιμος, του έσχισε τις σάρκες και τον έριξε τροφή στα θηρία. Έβλεπε, όμως, ότι πάντα ο Μώκιος έβγαινε ζωντανός. Τότε, το έτος 288 μ.Χ. τον έστειλε δέσμιο στο Βυζάντιο, όπου τον αποκεφάλισαν, και έτσι πήρε το στεφάνι του μαρτυρίου.

Αργότερα ο Μέγας Κωνσταντίνος ανήγειρε προς τιμήν του Αγίου Μωκίου μεγαλοπρεπή ναό, στον οποίο κατέθεσε και τα ιερά λείψανα αυτού. Στο ναό αυτόν γινόταν αυτοκρατορική προσέλευση κατά την Μεσοπεντηκοστή. Στο ναό, επίσης, φυλασσόταν το ιερό λείψανο του Αγίου Σαμψών του Ξενοδόχου.

Πηγή: Saint.gr

Εορτολόγιο Τρίτη 11 Μαΐου

Ανάμνηση των εγκαινίων της Κωνσταντινούπολης

Άγιοι Κύριλλος και Μεθόδιος Φωτιστές των Σλάβων

Αγίες Ολυμπία και Ευφροσύνη οι Οσιομάρτυρες

Άγιος Διόσκορος ο Νέος

Άγιος Αρμόδιος ο Μάρτυρας

Όσιος Αγγελάριος Αρχιεπίσκοπος και φωτιστής Βοημίας

Άγιοι Βάσσος, Μάξιμος και Φάβιος οι Μάρτυρες

Όσιος Νικόδημος Αρχιεπίσκοπος Σερβίας

Όσιος Σωφρόνιος ο Έγκλειστος

Άγιος Ιωσήφ ο Ιερομάρτυρας

Όσιος Χριστόφορος εκ Γεωργίας

Άγιος Αλέξανδρος ο Ιερομάρτυρας Αρχιεπίσκοπος Χάρκωβ

Άγιος Θεοφύλακτος Επίσκοπος Σταυρουπόλεως

Σήμερα 11/5 γιορτάζουν οι: Αρμόδιος, Αρμόδης, Μεθόδιος *, Αργύρης, Αργύριος, Αργυρή, Αργυρούλα, Ρούλα, Αργυρώ, Ασημίνα, Ολυμπιάς, Ολυμπία, Ολυμπιάδα, Ολύμπω, Ολύμπη, Όλια, Ολυμπούλα *, Διοσκουρίδης, Διοσκορίδης, Διόσκορος *

Σήμερα 11/5 ο ήλιος ανέτειλε στις 6:18π.μ. και θα δύσει στις 8:25μ.μ.

Διαβάστε επίσης:

Η ατζέντα της ημέρας (11/5)