×

Στίβος ΝΕΟ

Sportime BET

Media

ΠαραFootball

Editorial

Στοίχημα

Βαθμολογίες

Google Doodle: Αφιερωμένο στον Ολλανδό γιατρό Αϊντχόφεν


    Sportime Team

Google Doodle: Αφιερωμένο στον Ολλανδό γιατρό Αϊντχόφεν


Αφιερωμένο στον διάσημο Ολλανδό γιατρό και φυσιολόγο, Βίλεμ Αϊντχόφεν είναι το σημερινό Google Doodle της Τρίτης 21 Μαΐου 2019.

Ο Αϊντχόβεν γεννήθηκε 21 Μαΐου 1860, στις Ολλανδικές Ανατολικές Ινδίες (σημερινή Ινδονησία),  και πέθανε στις 29 Σεπτεμβρίου 1927.

Ήταν ο άνθρωπος που εφηύρε το πρώτο πρακτικό ηλεκτροκαρδιογράφημα (ΗΚΓ) το έτος 1903 και για το λόγο αυτό παρέλαβε το βραβείο Νόμπελ Φυσιολογίας και Ιατρικής το 1924.

Ο πατέρας του, γιατρός, πέθανε όταν ο Αϊντχόφεν ήταν ακόμη παιδί. Η μητέρα του επέστρεψε με τα παιδιά της στην Ολλανδία και εγκαταστάθηκαν στην Ουτρέχτη.

Η μητέρα του ήταν Ολλανδικής και Ελβετικής καταγωγής και ο πατέρας του ήταν Εβραϊκής και Ολλανδικής, αντίστοιχα.

Το 1885, ο Αϊντχόβεν παρέλαβε το πτυχίο του από το πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης. Έγινε καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Λέιντεν το 1886. Το 1902, έγινε μέλος της Βασιλικής Ολλανδικής Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών.

Ήταν γνωστό ότι η καρδιά παράγει ηλεκτρικά ρεύματα, ακόμη και πριν από τον Αϊντχόφεν, αλλά τα όργανα της εποχής δεν ήταν αρκετά ακριβή για να μετρήσουν το φαινόμενο χωρίς την τοποθέτηση ηλεκτροδίων απευθείας πάνω στην καρδιά.

Από το 1901, ο Αϊντχόφεν κατασκεύασε μια σειρά πρωτότυπων χορδωτών γαλβανόμετρων, όπου χρησιμοποιούνταν λεπτές χορδές αγώγιμου καλωδίου.

Το καλώδιο περνούσε ανάμεσα από ισχυρούς μαγνήτες, με αποτέλεσμα η ίνα να μετακινείται όταν περνούσε ρεύμα από αυτή.

Αυτή η κίνηση αποτυπωνόταν πάνω σε κινούμενο φωτογραφικό χαρτί και η συγκεκριμένη κατασκευή αύξησε την ευαισθησία του γαλβανόμετρου.

Με την εξέλιξη της τεχνολογίας, οι συσκευές έγιναν όλο και πιο φορητές, καθώς η παραπάνω δεν ήταν.

Η ορολογία που χρησιμοποιείται ακόμη και σήμερα στο ΗΚΓ προέρχεται από τον Αϊντχόφεν. Αυτός έδωσε στις διάφορες αποκλίσεις που παρατήρησε τα γράμματα P, Q, R, S και T, καθώς και το τρίγωνο του Αϊντχόβεν πήρε το όνομά του από τον Βίλεμ.

Ο Αϊντχόφεν πέθανε στις 29 Σεπτεμβρίου 1927 στο Λέιντεν της Ολλανδίας και έχει ταφεί στο νεκροταφείο του Ούχστχεστ.

Μπορείτε να δείτε το Google Doodle, εδώ.


Τελευταία Νέα