ΑΤΖΕΝΤΑ

Google Doodle: Η Google τιμά την ξεχωριστή Πολωνή ποιήτρια Μάσα Καλέκο με doodle

Την Πολωνή (εβραϊκής καταγωγής γερμανόγλωσση) ποιήτρια Mascha Kaleko (Μάσα Καλέκο) τιμά με το σημερινό (Τετάρτη 16/9) της Doodle η Google. Η Καλέκο αναγνωρίστηκε κυρίως για το έργο της κατά τη δεκαετία του ’30. Η Mascha Kaléko απεικόνισε με την ποίησή της την αστική ζωή στο Βερολίνο τη δεκαετία του 1930 και μέσα από σατιρικούς στίχους...
Google Doodle: Η Google τιμά την ξεχωριστή Πολωνή ποιήτρια Μάσα Καλέκο με doodle

Την Πολωνή (εβραϊκής καταγωγής γερμανόγλωσση) ποιήτρια Mascha Kaleko (Μάσα Καλέκο) τιμά με το σημερινό (Τετάρτη 16/9) της Doodle η Google. Η Καλέκο αναγνωρίστηκε κυρίως για το έργο της κατά τη δεκαετία του ’30.

Η Mascha Kaléko απεικόνισε με την ποίησή της την αστική ζωή στο Βερολίνο τη δεκαετία του 1930 και μέσα από σατιρικούς στίχους εξερεύνησε ζητήματα όπως η κοινωνική αδικία και η εξορία.

Γεννήθηκε στις 7 Ιουνίου 1907 στο Χρζάνοβ της Γαλικίας, περιοχή που τότε ανήκε στην Αυστροουγγαρία και σήμερα στην Πολωνία. Η οικογένειά της μετακομίζει στο Βερολίνο μετά τον παγκόσμιο πόλεμο.

Από το 1929 και έπειτα η ποίησή της, η οποία παρουσιάζει την αστική ζωή στο Βερολίνο, εκδίδεται σε μεγάλες εφημερίδες της χώρας.

Γνωρίζει από νεαρή ηλικία την αναγνώριση. Σε ένα -μάλιστα- από τα ποιήματά της με τίτλο «Das Bißchen Ruhm» γράφει μεταφορικά για τη φήμη, ως φυτά που πρέπει να διατηρούνται καθημερινά με φροντίδα. Πρόκειται για μια ιδέα, η οποία απεικονίζεται και στο -αφιερωμένο στο πρόσωπό της- Google Doodle.

Στα ποιήματά της η Kaleko αντικατοπτρίζει την ατμόσφαιρα του Βερολίνου την περίοδο του 1930. Συχνά «εκθειάζει» μέρη και τοποθεσίες όπου οι άνθρωποι της λογοτεχνίας συναντιούνταν. Το 1933 εκδίδει το πρώτο της βιβλίο με ποιήματα «Lyrisches Stenogrammheft» το οποίο γρήγορα υποκύπτει στη ναζιστική λογοκρισία.

Μέσω σατιρικών στίχων εξερευνά σημαντικά ζητήματα όπως η κοινωνική αδικία και η εξορία.

Το 1938 μετακινείται στις ΗΠΑ με τον δεύτερο σύζυγό της, τον συνθέτη Chemjo Vinaver και τον επτάχρονο γιο τους, τον οποίο λίγα χρόνια αργότερα, θα χάσει από παγκρεατίτιδα σε ηλικία 31 ετών.

Μετά από σχεδόν δύο δεκαετίες, το 1956 επιστρέφει στο Βερολίνο. Τρία χρόνια αργότερα πρόκειται να τιμηθεί με το βραβείο Fontage , το οποίο όμως και απορρίπτει καθώς θα της το παρέδιδε ένας πρώην αξιωματικός Ναζί.

Το 1959 για πρώτη φορά επισκέφθηκε την Ιερουσαλήμ, όπου και εγκαθίσταται μέχρι τον Ιανουάριο του 1975, όταν και η ποιήτρια αφήνει την τελευταία της πνοή κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στη Ζυρίχη.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Google Doodle: Η Google τιμά την ξεχωριστή Πολωνή ποιήτρια Μάσα Καλέκο με doodle», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Αλέξανδρος Κωτάκης

Είμαι ο Αλέξανδρος Κωτάκης και γεννήθηκα στην Αθήνα. Σπούδασα αθλητική δημοσιογραφία και πλέον η σχέση μου μαζί της ξεπερνά την 20ετία. Όλα αυτά τα χρόνια «κύλησαν» στο διαδίκτυο μέσα από συνεργασίες με αθλητικές ιστοσελίδες. To Sportnet.gr αποτέλεσε την αρχή για εμένα, ενώ ακολούθησαν το Sportline.gr, το easybetnet.com και βεβαίως το Goal News (Sentragoal.gr) στο οποίο παρέμεινα το συντριπτικά μεγαλύτερο διάστημα της ως τώρα πορείας μου (11.5 έτη). Τα τελευταία χρόνια βρίσκομαι στην «οικογένεια» του Sportime, με το οποίο συνεχίζω να καλύπτω το αθλητικό ρεπορτάζ, αλλά και την ειδησεογραφία της επικαιρότητας από όλους του χώρους. Επίσης αρθρογραφώ για την ομάδα του Άρη.