×

Στίβος ΝΕΟ

Sportime BET

Media

ΠαραFootball

Editorial

Στοίχημα

Βαθμολογίες

Google Doodle: Joseph Plateau – Η ανακάλυψη του Βέλγου φυσικού


    Sportime Team

Google Doodle: Joseph Plateau – Η ανακάλυψη του Βέλγου φυσικού


Το σημερινό Google Doodle είναι αφιερωμένο στον Βέλγο φυσικό, Joseph Plateau από του οποίου τη γέννηση συμπληρώνονται 218 χρόνια. 

Ο Plateauυπήρξε ένα από τα πρώτα πρόσωπα που επέδειξαν την ψευδαίσθηση μιας κινούμενης εικόνας, δημιουργώντας μία συσκευή με την ονομασία «φαινακιστοσκόπιο» και ήταν η αρχή του κινηματογράφου.

Επίσης, ο Plateauυπήρξε ένα από τα πρώτα πρόσωπα που επέδειξαν την ψευδαίσθηση μιας κινούμενης εικόνας, εξ ου και το κινούμενο doodle.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αθλητικές μεταδόσεις για τη Δευτέρα (14/10)

Για να δημιουργήσει κάτι τέτοιο, χρησιμοποίησε αντίθετα περιστρεφόμενους δίσκους που περιείχαν επαναλαμβανόμενες εικόνες, οι οποίες, από τη μία, ήταν σε μικρές αυξήσεις της κίνησης και, από την άλλη, είχαν τακτικά κενά ανάμεσά τους.

Ονόμασε αυτή τη συσκευή «φαινακιστοσκόπιο» (phenakistiscope) το 1832, κάτι που ήταν η αρχή του κινηματογράφου!

Ο Plateauγεννήθηκε στις Βρυξέλλες, με τον πατέρα του να είναι ένας ταλαντούχος ζωγράφος λουλουδιών. Στην ηλικία των έξι ετών ήταν ήδη σε θέση να διαβάσει, καθιστώντας τον ένα θαυμαστό παιδί για εκείνη την εποχή.

Ενώ ήταν στο δημοτικό σχολείο, εντυπωσιάστηκε ιδιαίτερα από ένα μάθημα της φυσικής και μαγεμένος από τα πειράματα που παρατήρησε, ορκίστηκε να ανακαλύψει τα μυστικά της επιστήμης αυτής κάποια μέρα.

Στα 14 χρόνια του έχασε τόσο τον πατέρα όσο και τη μητέρα του. Το τραύμα που προκλήθηκε από αυτή την απώλεια τον έκανε να αρρωστήσει. Το 1840 παντρεύτηκε την Augustine–Thérèse–Aimée–Fanny Clavareau και απέκτησαν έναν γιο ένα χρόνο αργότερα.

Γοητευμένος και έχοντας εμμονή με τις φωτεινές εντυπώσεις στον αμφιβληστροειδή, ο Plateau πραγματοποίησε ένα πείραμα, κατά το οποίο έβλεπε άμεσα στον ήλιο για 25 δευτερόλεπτα.

Στη συνέχεια, έχασε την όρασή του αργότερα στη ζωή του και απέδωσε την απώλεια σε αυτό το πείραμα. Ωστόσο, αυτό μπορεί να μην ισχύει και να οφείλεται σε κάτι άλλο.

Ο Plateau έγινε ξένιο μέλος της Βασιλικής Ολλανδικής Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών το 1872, ενώ πέθανε στη Γάνδη το 1883, με το σημερινό Google Doodle να είναι αφιερωμένο σε εκείνον.

Κάντε follow στο Sportime

Κάντε like στην σελίδα του Sportime στο Facebook

Ακολουθήστε το Sportime στο Instagram


Τελευταία Νέα