Λανς Άρμστρονγκ: Το σκάνδαλο ντόπινγκ του αιώνα - Σαν σήμερα του αφαιρέθηκαν όλα τα τρόπαια

Ο Λανς Άρμστρονγκ άργησε να συναντήσει το κάρμα του αλλά όταν το έκανε η συνέπειες ήταν πολλές.

Ο Λανς Άρμστρονγκ υπήρξε ένας ζωντανός θρύλος της ποδηλασίας. Λογιζόταν ως ο κορυφαίος του αθλήματος έχοντας νικήσει 7 Tour De France.

Όλα αυτά μέχρι να έρθει η απόλυτη αποκαθήλωση του λόγω ντόπινγκ. Ο Άρμστρονγκ από το ζενίθ του «απόλυτου θρύλου» βρέθηκε στο ναδίρ με τις αποκαλύψεις για τους τρόπους που έκανε χρήση ντόπινγκ αλλά και πίεζε συναθλητές του να κάνουν να προκαλούν σοκ και αποτροπιασμό.

Σαν σήμερα, στις 10 Οκτωβρίου του 2012, η USADA ανακοινώνει το πόρισμα της έρευνάς της για τις κατηγορίες ντόπινγκ προς το πρόσωπο του Άρμστρονγκ. Η ετυμηγορία είναι αιχμηρή και ο Άρμστρονγκ θα «ξεγυμνωθεί» όχι μόνο ως προσωπικότητα αλλά και από όλους τους τίτλους που κατέκτησε από τον Αύγουστο του 1998 και μετά ενώ του επιβλήθηκε και ισόβιος αποκλεισμός από το άθλημα.

Τρεις μήνες αργότερα, θα παραδεχτεί και ο ίδιος δημόσια την ενοχή του.

Κατά του Λανς Άρμστρονγκ ,κατέθεσαν 11 πρώην συναθλητές του οι οποίοι υποστήριξαν ότι τους πίεζε να ντοπαριστούν. Σύμφωνα με τις καταθέσεις, προμήθευε με απαγορευμένες ουσίες τα μέλη της ομάδας του και τους πίεζε για να συμμετάσχουν στο προγράμματα ντόπινγκ, ενώ μάλιστα τους απειλούσε με απόλυση σε περίπτωση άρνησης.

Ο Αμερικανός ποδηλάτης, κάνοντας χρήση αναβολικών, κατάφερε να ανακηρυχθεί επτά διαδοχικές φορές (1999-2005) νικητής του γύρου της Γαλλίας (Tour De France). Ο γύρος της Γαλλίας θεωρείται το μεγαλύτερο τουρνουά στο άθλημα της ποδηλασίας και ένας από τους πιο εξαντλητικούς αγώνες σε όλο τον αθλητισμό.

Το πιο εκλεπτυσμένο σύστημα ντόπινγκ που έχει γνωρίσει ο Παγκόσμιος Αθλητισμός!

Οι λεπτομέρειες για τον τρόπο με τον οποίο ο Άρμστρονγκ σε συνεργασία με την ομάδα του US Postal προχωρούσαν στη χρήση αναβολικών σοκάρει.

Το συμπέρασμα της USADA από την πολυετή ερευνά της το χαρακτηρίζει με τον καλύτερο τρόπο: «Είναι φανερό, πέρα από κάθε αμφιβολία ότι η ομάδα της US Postal εφάρμοζε το πιο εξειδικευμένο, επαγγελματικό και επιτυχημένο σύστημα ντόπινγκ που έχει γνωρίσει ποτέ ο κόσμος του αθλητισμού».

Ο φάκελος της υπόθεσης με όλες τις εκτενείς πληροφορίες για τους τρόπους που ντοπάρονταν ο Άρμστρονγκ ξεπερνά τις 1000 σελίδες!

Η παράνομη ομάδα του ποδηλάτη περιλάμβανε γιατρούς ντόπινγκ, λαθρεμπόρους ουσιών και άλλους μέσα και έξω από το άθλημα. Ο Άρμστρονγκ ήταν ειδικός στο ντόπινγκ.  Χρησιμοποιούσε συνεχώς αναβολικά, ενώ έκανε μεταγγίσεις αίματος χρησιμοποιώντας την μέθοδο με τις σακούλες.

Μερικά χαρακτηριστικά περιστατικά που αναγράφονται στο φάκελο του και είδαν το φως της δημοσιότητας προκαλούν αποτροπιασμό:

Το 1998, η πρώην σύζυγος του χορηγούσε χάπια κορτιζόνης τυλιγμένα σε αλουμινόχαρτο.

Τον Ιούνιο του 2000, ταξίδεψε μαζί με δύο συναθλητές του στη Βαλένθια, για να υποβληθούν σε μετάγγιση αίματος. Σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου δύο γιατροί και ο διευθυντής της ομάδας έβλεπαν το αίμα των αθλητών να στάζει σε πλαστικές σακούλες.

Το 2000, σε αγώνα στην Ισπανία, ο Αρμστρονγκ είχε κάνει χρήση τεστοστερόνης και συναθλητής του τον προειδοποίησε για ελέγχους. Έτσι προκειμένου να αποφύγει τον έλεγχο είχε πτώση στον αγώνα.

Το 2003, ο Άρμστρονγκ επισκέφθηκε το διαμέρισμα του Τζορτζ Χίνκαπι στην Ισπανία και έδωσε αίμα για μελλοντική μετάγγιση. Επίσης, ο Τζόναθαν Βότερ ισχυρίστηκε ότι τα μπουκάλια με νερό που περιείχαν ερυθροποιητίνη διέθεταν ξεχωριστές ετικέτες για κάθε ποδηλάτη. Μάλιστα συντηρούσαν το αίμα σε ψυγείο στο διαμέρισμα του Αμερικανού πρωταθλητή!