Σαν σήμερα, στις 7 Νοεμβρίου του 1991 ο Μάτζικ Τζόνσον καθήλωνε τους πάντες με τη δήλωση πως είχε βρεθεί θετικός στον HIV…

O θρύλος του ΝΒΑ, Μάτζικ Τζόνσον, πριν από ακριβώς 28 χρόνια, καθήλωνε τους πάντες με τη δήλωση αποχώρησής του από την ενεργό δράση ενώ λίγα λεπτά αργότερα ακολούθησε ένα μεγαλύτερο σοκ καθώς εξομολογούνταν πως είχε βρεθεί θετικός στον HIV, τον ιό που προκαλεί AIDS.

Ο Τζόνσον στεκόταν μπροστά στο μικρόφωνο, έχοντας δίπλα του τον πρώην συμπαίκτη του στους Λέικερς, Καρίμ Αμπντούλ Τζαμπάρ, και τον τότε κομισάριο του ΝΒΑ, Ντέιβιντ Στερν όταν ανακοίνωνε την αποχώρηση του από τους Λος Άντζελες Λέικερς και την ενεργό δράση, «χτυπημένος» από τον ιό, τονίζοντας ότι πρωταρχικός του στόχος θα ήταν να παραμείνει υγιής και να βοηθήσει τον κόσμο να καταλάβει το πόσο σημαντικό είναι το ασφαλές σεξ.

Μεταξύ άλλων είχε πει: «Πάντα νομίζεις ότι δεν θα συμβεί σε σένα και ότι αν συμβεί τότε θα συμβεί μόνο στους άλλους. Αν όμως μπορεί να συμβεί στον Μάτζικ Τζόνσον, τότε μπορεί και στον οποιοδήποτε».

Η αποκάλυψη συγκλόνισε όλο τον πλανήτη και αυτό επειδή ο κόσμος τότε δεν γνώριζε τη διαφορά μεταξύ HIV και AIDS, ενώ επικρατούσε η άποψη ότι και τα δύο ήταν θανατηφόρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 6/11/2007: 13 χρόνια από την «8άρα» της Λίβερπουλ επί της Μπεσίκτας (vid)

Φίλοι και συγγενείς του Τζόνσον εκτιμούσαν ότι είχε το πολύ δύο χρόνια ζωής και ήταν καταρρακωμένοι στο άκουσμα της συγκεκριμένης είδησης.

Πολλοί ήταν, μάλιστα, αυτοί που ήδη θρηνούσαν, όπως ο τότε προπονητής των Νικς, Πατ Ράιλι, ο οποίος πριν από το τζάμπολ αναμέτρησης είχε διαβάσει την προσευχή στον Κύριο στο κοινό.

Ωστόσο, ο Τζόνσον ήταν αισιόδοξος: «Θα ζήσω. Δεν θα πεθάνω και αν πεθάνω, τότε θα είμαι χαρούμενος. Είχα μία σπουδαία ζωή».

Σήμερα, ο θρύλος του NBA είναι εξέχων εκπρόσωπος για την ευαισθητοποίηση σχετικά με το AIDS, ενώ αποτελεί έναν επιτυχημένο επιχειρηματία, που δραστηριοποιείται σε κινηματογράφο και εστιατόρια.

Ταυτόχρονα, αποτελεί παράδειγμα για το πως μία ποικιλία φαρμάκων έχει μετατρέψει έναν θανατηφόρο ιό, όπως το AIDS, σε μία διαχειρίσιμη κατάσταση για πολλούς ανθρώπους στις ΗΠΑ.