×

Sportime BET

Media

ΠαραFootball

Editorial

Στοίχημα

Βαθμολογίες

Πότε καθιερώθηκε ο πολιτικός γάμος στην Ελλάδα


    Αλέξανδρος Κωτάκης

Πότε καθιερώθηκε ο πολιτικός γάμος στην Ελλάδα


Σαν σήμερα (17/2) στις 17 Φεβρουαρίου του 1982 ο πολιτικός γάμος καθιερώνεται στην Ελλάδα. Θεσμοθετείται από την Κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου που είχε ονομαστεί ως «Κυβέρνηση Αλλαγής».

Έως τότε ίσχυε ο θρησκευτικός γάμος (η υποχρεωτική ιερολογία του γάμου) ο οποίος είχε καθιερωθεί με Νεαρά του αυτοκράτορα Λέοντος ΣΤ’ του Σοφού το 893 μ.Χ. («Μη ερρώσθαι τα συνοικέσια άνευ της ιεράς ευλογίας»).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η ατζέντα της ημέρας (17/2)

Αποτέλεσε μία έντονη εκσυγχρονιστική μεταρρύθμιση, καθώς επίσης πράξη συμβιβασμού με την Εκκλησία. Κι αυτό καθώς με την ελληνική πολιτεία να δέχεται ως τότε (το 1982) μόνο τον θρησκευτικό γάμο, παραβιαζόταν η θεμελιώδης αρχή της θρησκευτικής ελευθερίας.

Παράλληλα, είχαν δημιουργηθεί και διάφορα αδιέξοδα σε ανθρώπους που είτε πίστευαν σε άλλες θρησκείες, είτε ήταν άθεοι, είτε ήταν χριστιανοί και επιθυμούσαν να συνάψουν τέταρτο γάμο (η εκκλησία επιτρέπει μέχρι τρεις).

Η καθιέρωση του πολιτικού γάμου στην χώρα μας, ήρθε 200 χρόνια μετά την καθιέρωσή του από τη Γαλλική Επανάσταση.

Η πρώτη απόπειρα για την εισαγωγή του πολιτικού γάμου στην Ελλάδα είχε γίνει στις 10 Μαρτίου του 1926 από τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Ιωσήφ Κούνδουρο, αλλά η πρότασή του απορρίφθηκε από τον δικτάτορα Θεόδωρο Πάγκαλο. Στη συνέχεια, απασχόλησε και τη νομοπαρασκευαστική επιτροπή του Αστικού Κώδικα τη δεκαετία του ’30, χωρίς τελικά να υιοθετηθεί.

Θεσμοθετήθηκε με τον νόμο 1250/82 (ΦΕΚ Α 46/07.04.1982), που κατέστησε ίσου κύρους τον πολιτικό και τον θρησκευτικό γάμο (διαζευκτικό σύστημα), χωρίς ο νομοθέτης να προχωρήσει στο υποχρεωτικό του πολιτικού γάμου.

Το σχετικό νομοσχέδιο εισήχθη προς συζήτηση στη Βουλή στις 17 Φεβρουαρίου 1982 και ψηφίστηκε στις 22 Μαρτίου, με τις αρνητικές ψήφους της Νέας Δημοκρατίας. Με το Προεδρικό Διάταγμα 391 (ΦΕΚ Α 73/18.06.1982) καθορίζονται οι λεπτομέρειες για την τέλεση του πολιτικού γάμου. Ο πρώτος πολιτικός γάμος στην Ελλάδα έγινε στις 18 Ιουλίου του ίδιου χρόνου στο χωριό Φραντάτο της Ικαρίας, μεταξύ της ντόπιας Σταματούλας Πλακίδα και του Δημήτρη Μαύρου από τη Νάξο.

Μέχρι την αλλαγή του αιώνα η κυριαρχία του θρησκευτικού γάμου έναντι του πολιτικού, στις προτιμήσεις των Ελλήνων, ήταν συντριπτική. Χαρακτηριστικό το  ποσοστό των θρησκευτικών γάμων να ξεπερνά το 90% του συνολικού αριθμού τους.

Η κατάσταση άρχισε να διαφοροποιείται από τα πρώτα χρόνια του 21ου αιώνα. Μάλιστα το 2012 έγινε η μεγάλη ανατροπή, με την οικονομική κρίση να έχει καθοριστική συμβολή.

Όπως αναφέρουν τα επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), που ανακοινώθηκαν την 1η Αυγούστου του 2013, οι πολιτικοί γάμοι ξεπέρασαν για πρώτη φορά τους θρησκευτικούς (51,8% έναντι 48,2%).


Σαν σήμερα (17/2): Τα υπόλοιπα σημαντικά γεγονότα της ημέρας

1864 Κατά τη διάρκεια του αμερικανικού εμφυλίου, το υποβρύχιο των νοτίων «Χάνλεϊ» επιτίθεται κατά του πολεμικού «Χαουζοτόνικ» των βορείων. Και τα δύο καταλήγουν στο βυθό. Πρόκειται για την πρώτη ναυμαχία ανάμεσα σε υποβρύχιο και πλοίο επιφανείας.

1869 Εκτελείται το πρώτο δοκιμαστικό δρομολόγιο του ατμοκίνητου αστικού σιδηροδρόμου Αθήνας – Πειραιά.

1914 Ο ελληνικός στρατός εγκαταλείπει τη Βόρεια Ήπειρο, έπειτα από απαίτηση των Μεγάλων Δυνάμεων. Σχηματίζεται η Προσωρινή Κυβέρνηση της Βόρειας Ηπείρου υπό τον Γεώργιο Χρηστάκη-Ζωγράφο, η οποία διακηρύσσει την αυτονομία της περιοχής.

1982 Ο πολιτικός γάμος καθιερώνεται στην Ελλάδα ως ισόκυρος με τον θρησκευτικό.

1997 Στον εισαγγελέα οδηγούνται 16 άτομα, τα οποία κατηγορούνται για τη διοργάνωση κυνομαχιών με στοιχήματα, στο Μακροχώρι Ημαθίας. Κατά τη διάρκεια των κυνομαχιών, τα ζώα πάλευαν μέχρι θανάτου. Στις 24 Φεβρουαρίου θα καταδικασθούν σε ποινές φυλάκισης από έξι μήνες έως ένα χρόνο.

2003 Αρχίζει η επιβολή διοδίων σε όσους εισέρχονται με τα αυτοκίνητά τους στο κέντρο του Λονδίνου.

Κάντε follow στο Sportime

Κάντε like στην σελίδα του Sportime στο Facebook

Ακολουθήστε το Sportime στο Instagram