Σαν σήμερα, στις 14 Μαΐου του 2002, έφυγε από τη ζωή ο σπουδαίος Βαλερί Λομπανόφσκι.

Σαν σήμερα: Ήταν 14 Μαΐου του 2002, πριν από ακριβώς 19 χρόνια όταν ο σπουδαίος Βαλερί Λομπανόφσκι, ο κορυφαίος προπονητής της Ντιναμό Κιέβου, άφηνε τη τελευταία του πνοή.

Γεννημένος το 1939, ο Λομπανόφσκι ήταν έφηβος όταν η ΕΣΣΔ άνοιξε το πρώτο της πυρηνικό εργοστάσιο και έστειλε τον Σπούτνικ στο διάστημα, ενώ το Κίεβο ήταν το κέντρο της σοβιετικής βιομηχανίας υπολογιστών.

Ο Λομπανόφσκι θεωρείται ένας από τους τοπ προπονητές που έβγαλε γενικά το ποδόσφαιρο παγκοσμίως. Ήταν από τους πρώτους που αναγνώρισε ότι οι ποδοσφαιριστές πρέπει να δουλέψουν σε ταχύτητα και αντοχή.

Και γι’ αυτό είχε προσλάβει προπονητή στίβου, για να βελτιώσει τους παίκτες του στην Ντιναμό Κιέβου. Είχε προσλάβει τον «γκουρού» της προπονητικής, Βαλεντίν Πετρόφσκι, προπονητή του Βαλερί Μπορζόφ…

Έβλεπε πολύ μπροστά από την εποχή του και τα κατορθώματά του με την Ντιναμό ήταν εκπληκτικά. Συνολικά κατέκτησε 13 πρωταθλήματα στην καριέρα του, 9 κύπελλα και δύο Κυπελλούχων. Πρωτοστάτησε στην προσπάθεια να ενταχθεί η τεχνολογία στην διάθεση της προπονητικής στο ποδόσφαιρο, αλλά και η επιστημονική υποστήριξη. Και με την ΕΣΣΔ έκανε θαύματα, καθώς δημιούργησε μια ομάδα… τρόμο.

Ο θάνατός του ήρθε μετά από εγκεφαλικό. Η κατάστασή του ήταν κρίσιμη και έπρεπε να υποβληθεί σε επέμβαση στον εγκέφαλο, καθώς δημιουργήθηκαν επιπλοκές. Δεν τα κατάφερε όμως να αντέξει…