Ομάδες ποδοσφαίρου Εθνική Ομάδα ΑΕΚ ΑΕΛ Απόλλων Σμύρνης Άρης Αστέρας Τρίπολης Ατρόμητος Βόλος Λαμία Ολυμπιακός ΟΦΗ ΠΑΟ Παναιτωλικός ΠΑΟΚ ΠΑΣ Γιάννινα Ιωνικός
menu

Σαν Σήμερα 21 Σεπτεμβρίου: Το «Μαζί τα φάγαμε» από τον Πάγκαλο

Ευαγγελία Κουτσιανούδη
Σαν Σήμερα 21 Σεπτεμβρίου: Το «Μαζί τα φάγαμε» από τον Πάγκαλο

Στις 21 Σεπτεμβρίου του 2010, δηλαδή πριν από 11 χρόνια, ο Θεόδωρος Πάγκαλος ξεστομίζει μία από τις πιο χαρακτηριστικές πολιτικές ατάκες της σύγχρονης ιστορίας.

Σαν σήμερα, 21 Σεπτεμβρίου ακούστηκε μια φράση για την οποία δεν θα μπορούσε να είχε φανταστεί ούτε ο ίδιος ο Πάγκαλος τι θα επακολουθούσε.

Το «Μαζί τα φάγαμε», αυτή η περιβόητη ατάκα. Ο Θεόδωρος Πάγκαλος, από την έδρα του μέσα στη  Βουλή, είπε σαν σήμερα μία από τις πιο χαρακτηριστικές ατάκες πολιτικών της νεότερης πολιτικής ιστορίας της Ελλάδας η οποία έχει μείνει ανεξίτηλη στην μνήμη των Ελλήνων.

Είχε έρθει άλλωστε σε μια ταραγμένη περίοδο, με την Ελλάδα να βρίσκεται στο ξεκίνημα μιας ταραχώδους περιόδου που ακόμη δεν έχει τελειώσει.

Έχουν γραφτεί και ειπωθεί πάρα πολλά για το συμβάν. Ο τότε αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης δέχτηκε σκληρή κριτική από το σύνολο του ελληνικού λαού αλλά και του Τύπου. Μια φράση η οποία έγινε ανέκδοτο, χρησιμοποιήθηκε σε θεατρικές επιθεωρήσεις και γενικότερα έγινε «viral» στο διαδίκτυο.

Οι ακριβές τότε δηλώσεις του Θεόδωρου Πάγκαλου ήταν : «Η απάντηση εις την κατακραυγή που υπάρχει εναντίον του πολιτικού προσωπικού της χώρας “πώς τα φάγατε τα λεφτά”, που μας ρωτάει ο κόσμος, είναι αυτή: Σας διορίσαμε. Τα φάγαμε όλοι μαζί. Μέσα στα πλαίσια μιας σχέσης πολιτικής πελατείας, διαφθοράς, εξαγοράς και εξευτελισμού της έννοιας της ίδιας της πολιτικής», θα υποστήριζε ο ίδιος ο Πάγκαλος από τη βήμα της Βουλής.

Όπως παρατηρεί κανείς, η δήλωση του αντιπροέδρου του ΠΑΣΟΚ ήταν «Τα φάγαμε όλοι μαζί» και όχι το «Μαζί τα φάγαμε» που έχει μείνει ως έκφραση στην ιστορία.

Οι επιθέσεις που δέχτηκε για την ατάκα

Μάλιστα ο κ. Πάγκαλος δέχθηκε επιθέσεις και σε ιδιωτικές εξόδους του. Σε μια από αυτές σε ταβέρνα έγινε το εξής: Κάποιος πλησιάζει τον πολιτικό και του λέει: «Συγγνώμη, εσείς δεν είστε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, ο κύριος Πάγκαλος;» Ο αντιπρόεδρος απάντησε ξερά «ναι». «Κύριε Πάγκαλε να σας θυμίσω ότι είπατε “μαζί τα φάγαμε”» συνέχισε ο καλοντυμένος κύριος και ο αντιπρόεδρος άρχισε να αισθάνεται κάπως άβολα. «Μην ξαναγυρνάμε στα ίδια» του είπε. «Όχι κύριε Πάγκαλε, δίκιο έχετε, μαζί τα φάγαμε και μαζί θα τα φάμε! Μου επιτρέπετε σας παρακαλώ να πάρω την πιατέλα σας;», συνέχισε ο 35χρονος που πήρε το δίσκο με τα ψάρια και τον πήγε στην παρέα του για να τα φάνε! Στη συνέχεια αποχώρησε από το μαγαζί.

Θυμηθείτε το χαρακτηριστικό στιγμιότυπο με την δήλωση του Πάγκαλου:

Δημοφιλη Αρθρα